Διεθνής Αμνηστία : «Όχι» σε ρητορική αντιπροσφυγική μετά το Παρίσι

Να μην υποκύψουν στην αντιπροσφυγική ρητορική μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι προτρέπει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η Διεθνής Αμνηστία. «Οι πρόσφυγες προσπαθούν να διαφύγουν τον ίδιο κίνδυνο που έζησαν οι άνθρωποι στο Παρίσι, στη Βηρυτό και σε άλλα μέρη του κόσμο».

Να μην υποκύψουν στην αντιπροσφυγική ρητορική μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι προτρέπει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η Διεθνής Αμνηστία. «Οι πρόσφυγες προσπαθούν να διαφύγουν τον ίδιο κίνδυνο που έζησαν οι άνθρωποι στο Παρίσι, στη Βηρυτό και σε άλλα μέρη του κόσμο» επισημαίνει ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης, Γιώργος Κοσμόπουλος.

«Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε δυο πράγματα: άλλο η απειλή της τρομοκρατίας και άλλο το δράμα των προσφύγων, ώστε να μην στέλνονται οι άνθρωποι που προσπαθούν να γλιτώσουν πίσω στον κίνδυνο» υπογραμμίζει ο κ. Κοσμόπουλος.

«Όσο συνεχίζονται οι πόλεμοι, θα έχουμε περισσότερους πρόσφυγες. Ο κίνδυνος της τρομοκρατίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως για παράδειγμα, να παραπεμφθούν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου της Συρίας στο διεθνές δικαστήριο» προσθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επί τη ευκαιρία της νέας έκθεσης της οργάνωσης «Φόβος και Φράχτες: Πώς η Ευρώπη προσπαθεί να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά».

Μιλώντας με αριθμούς…

Σχεδόν 60 εκατομμύρια είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βίαια μετακινηθεί ανά τον κόσμο εξαιτίας συγκρούσεων, βίας και διώξεων.

Περισσότεροι από 19 εκατομμύρια οι πρόσφυγες που ζουν μακριά από τις πατρίδες τους. Το 86% φιλοξενείται σε αναπτυσσόμενες χώρες, και το 25% βρίσκεται στις λιγότερο αναπτυγμένες.

95% είναι το ποσοστό των Σύρων προσφύγων που ζουν σε γειτονικές χώρες της Συρίας, ενώ 2,6 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες ζουν μόνο σε δύο χώρες, το Πακιστάν και το Ιράν.

Σε 1,45 εκατομμύρια ανέρχεται εκτιμώμενος συνολικός αριθμός που θα χρειάζεται επανεγκατάσταση το 2016, σύμφωνα με την UNHCR.

Σε 2,2 εκατομμύρια υπολογίζεται ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία έως τις 3 Νοεμβρίου 2015, με εκτιμώμενο συνολικό πληθυσμό 76 εκατομμύρια και 1,1 εκατομμύρια ο αριθμός των προσφύγων στα 28 μέλη-κράτη της ΕΕ το 2014, με συνολικό πληθυσμό 508 εκατομμύρια.

Περίπου τους 800.000 φτάνει ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη μέχρι στιγμής για φέτος. Συγκριτικά, 280.000 άνθρωποι έφτασαν ολόκληρη τη χρονιά του 2014.

Πάνω από το 90% των ανθρώπων έφθασαν παράτυπα στην ΕΕ διά θαλάσσης τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015.

3.440: ο καταγεγραμμένος αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει ή χαθεί στη θάλασσα μέσα στους πρώτους δέκα μήνες.

Παράλληλα, καμία διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ για απωθήσεις, οι οποίες παραβιάζουν την απαγόρευση μαζικών απελάσεων με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ

Αντί να αποτρέπουν τις διελεύσεις των ανθρώπων, το μόνο που κάνουν αυτοί οι φράχτες είναι να κατευθύνουν τις προσφυγικές ροές σε άλλες χερσαίες διαδρομές ή σε πιο επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, το 2015 ο αριθμός των αφίξεων στην Ευρώπη δια μέσου της θάλασσας άγγιξε το Νοέμβριο τις 792.883, σε σύγκριση με τις 280.000 αφίξεις δια μέσου ξηράς και θάλασσας που καταγράφηκαν από τη Frontex, για ολόκληρο το έτος 2014.

Μέχρι στιγμής, αυτή τη χρονιά, έχουν σημειωθεί 647.581 αφίξεις στην Ελλάδα, δια μέσου θαλάσσης, με το 93% αυτών των αφίξεων να έρχονται από τις 10 κορυφαίες χώρες προέλευσης προσφύγων, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. Έως τις 10 Νοεμβρίου, 512 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο αυτό το έτος και 3.500 θάνατοι έχουν σημειωθεί στη Μεσόγειο συνολικά.

Συνολικά, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη έχουν υψώσει πάνω από 235 χμ. φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, τα οποία κόστισαν 175 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνουν, ένα φράχτη 175 χλμ. στα σύνορα Ουγγαρίας και Σερβίας, ένα φράχτη 30 χλμ. στα σύνορα Βουλγαρίας και Τουρκίας, ο οποίος πρόκειται να επεκταθεί σε ακόμη 130 χλμ, ένα φράχτη 30 χλμ. στα σύνορα των ισπανικών θυλάκων της Θέουτα και Μελίγια με το Μαρόκο, και ένα φράχτη 10,5 χλμ. στην περιοχή του Έβρου, στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της:

  • Να ανοίξουν ασφαλείς και νόμιμες οδούς, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των θέσεων μετεγκατάστασης, της οικογενειακής επανένωσης, της εισδοχής και έκδοσης θεώρησης με ανθρωπιστικά κριτήρια.
  • Να εξασφαλίσουν πως οι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση στο έδαφος και άσυλο στα εξωτερικά χερσαία σύνορα της ΕΕ.
  • Να θέσουν ένα τέλος στις απωθήσεις και στις άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα, κυρίως με την διεξαγωγή αποτελεσματικών ερευνών σχετικά με τις καταγγελίες κακοποίησης σε εθνικό επίπεδο, και με την εκκίνηση των διαδικασιών παράβασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν το δίκαιο της ΕΕ παραβιάζεται.
  • Να βελτιώσουν σημαντικά την ικανότητα υποδοχής και την βραχυπρόθεσμη ανθρωπιστική βοήθεια στις χώρες της πρώτης γραμμής της Ευρώπης όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να επιταχύνουν και να παρατείνουν την εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης μέσα στην ΕΕ για τους αιτούντες άσυλο.

Η επιμονή της ΕΕ στο σφράγισμα των εξωτερικών της συνόρων τροφοδοτεί μια σειρά από καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη στιγμή που δεν πετυχαίνει καν το –λανθασμένο- σκοπό της, τον τερματισμό της εισόδου απεγνωσμένων προσφύγων, καταλήγει η οργάνωση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk