Προβλήματα σε δρομολόγια πλοίων λόγω της απεργίας του ΝΑΤ

Σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από σήμερα, Τετάρτη, δημιουργεί η πολυήμερη απεργία των εργαζόμενων στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), που αντιδρούν στην ένταξη του ταμείου σε ενιαίο φορέα ασφάλισης.

Σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από σήμερα, Τετάρτη, δημιουργεί η πολυήμερη απεργία των εργαζόμενων στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), που αντιδρούν στην ένταξη του ταμείου σε ενιαίο φορέα ασφάλισης.

Εξαιτίας της απεργίας, πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν μπορούν να προμηθευτούν το απαραίτητο έγγραφο ελευθεροπλοΐας για τα πλοία από το αρμόδιο τμήμα του ΝΑΤ (Τμήμα Πόρων και Εισφορών), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια για πολλούς προορισμούς.

Το συγκεκριμένο έγγραφο προμηθεύονται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες για όλα τα πλοία κάθε μήνα από το αρμόδιο τμήμα του ΝΑΤ και αφού προηγηθεί έλεγχος ότι έχουν καταβληθεί όλες οι εισφορές των εργαζομένων και του πληρώματος και ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν οφείλει.

Αρχικά το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε από το υπουργείο Εργασίας στο να δοθεί εξαίρεση για κάποια πλοία. Ωστόσο, οι νομικοί του ΝΑΤ αλλά και του αρμόδιου υπουργείου, διαπίστωσαν ότι για να εκδοθεί ένα πιστοποιητικό ελευθεροπλοΐας θα πρέπει να συντρέχουν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ο έλεγχος των ακτοπλοϊκών εταιρειών από το αρμόδιο τμήμα εισφορών κάτι που δεν μπορεί να γίνει λόγω της απεργίας.

Πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες παρότι δεν έχουν καμία οφειλή, δεν έχουν λάβει το σχετικό πιστοποιητικό και έτσι δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα σημερινά δρομολόγια. Ήδη, έχουν αποστείλει σχετικά έγγραφα προς το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά, το οποίο με τη σειρά του έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας.

Ανάλογη κατάσταση έχει δημιουργηθεί και στα υπόλοιπα λιμεναρχεία της χώρας καθώς πολλές εταιρείες δεν μπορούν να προμηθευτούν το σχετικό πιστοποιητικό. Σοβαρό πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις αναμένεται να έχει η Αίγινα αλλά και οι δυτικές Κυκλάδες.

Ήδη όπως έγινε γνωστό, το «Αδαμάντιος Κοραής» δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει από σήμερα, Τετάρτη, τα δρομολόγια του για τις δυτικές Κυκλάδες όπως και το «Διονύσιος Σολωμός» που εκτελεί τη γραμμή Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, δεν θα έχει ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ με απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. ‘Ετσι, τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα και αύριο από τις 12:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης έως στις 12 τα μεσάνυχτα.

Σε ανακοίνωση της η Hellenic Seaways σημειώνει ότι «λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των υπαλλήλων του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.), και παρόλες τις προβλεπόμενες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν εγκαίρως από την εταιρεία μας και ενώ δεν εκκρεμεί καμία οφειλή, δεν είναι δυνατή η έκδοση του πιστοποιητικού ελευθεροπλοΐας των πλοίων μας ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΛΛΑΣ και FLYINGCAT 6.»

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι «το πιστοποιητικό ελευθεροπλοΐας εκδίδεται από το αρμόδιο τμήμα του Ν.Α.Τ. και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την διεξαγωγή των δρομολογίων των πλοίων. Ως εκ τούτου, τα παραπάνω πλοία από σήμερα δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τα δρομολόγιά τους, το μεν ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΛΛΑΣ από Πειραιά προς τα νησιά του Σαρωνικού, το δε FLYINGCAT 6 από Βόλο προς τα νησιά των Βορείων Σποράδων.»

Ακαρπη η συνάντηση των εργαζόμενων του ΝΑΤ με τον υπ.Εργασίας

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΝΑΤ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας συναντήθηκε την Τρίτη με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο χωρίς να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα για το θέμα του ΝΑΤ.

Σε ανακοίνωση των εργαζόμενων, αναφέρθηκε ότι «από την συνάντηση το μόνο συμπέρασμα που προέκυψε ήταν η εμμονή του υπουργού να υπαχθεί το ΝΑΤ στον ενιαίο φορέα ασφάλισης, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που υπάρχουν σε μια τέτοια συνένωση».

Οι εργαζόμενοι πρότειναν στον υπουργό να βάλει τέλος στην μαύρη ανασφάλιστη εργασία που υπάρχει στο πλοία, εξασφαλίζοντας έτσι την βιωσιμότητα του Ταμείου και ταυτόχρονα επιστροφή του ΝΑΤ στο υπουργείο Ναυτιλίας αφού είναι άρρηκτα δεμένο με αυτό.

Άλλωστε όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι το υπουργείο διατηρεί το μητρώο ασφαλισμένων και παίρνει εκείνες τις αποφάσεις που έχουν άμεση επίπτωση στα οικονομικά του Ταμείου.

Οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ πραγματοποιούν από σήμερα, Τετάρτη, 24ωρη απεργία ενώ συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη. Την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση στο κεντρικό κτίριο του ΝΑΤ προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk