Οι άγνωστες ειδοποιήσεις της ΕΥΠ για τον Κορυδαλλό

«Τουλάχιστον τρεις-τέσσερις φορές τον χρόνο η ΕΥΠ δίνει πληροφοριακά δελτία για ενδεχόμενες επιθέσεις

«Τουλάχιστον τρεις-τέσσερις φορές τον χρόνο η ΕΥΠ δίνει πληροφοριακά δελτία για ενδεχόμενες επιθέσεις κατά πολιτικών προσώπων ή υπηρεσιακών παραγόντων που εκπορεύονται από βαρυποινίτες ή από ορισμένους κρατούμενους αντιεξουσιαστές. Προ δύο ετών υπήρχε σχετική ενημέρωση για απειλές μέσα από τις φυλακές εναντίον των πρώην υπουργών κ.κ. Δένδια και Αθανασίου. Σχετικές ενημερώσεις δίνονται και σε επιχειρηματίες ή άλλους ιδιώτες. Η περίπτωση των απειλών κατά του κ. Πανούση δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για όσους ξέρουν τι συμβαίνει στις φυλακές».
Αυτό ανέφερε στο «Βήμα» πρώην σημαντικός παράγοντας του υπουργείου Δικαιοσύνης που γνωρίζει το παρασκήνιο των τεκταινομένων στις φυλακές αλλά και της προσπάθειας εποπτείας από τις διωκτικές αρχές.


Το «έμπιστο» κινητό

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από πολυήμερη έρευνα, η ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΥΠ επιχειρούν να παρακολουθήσουν τις συνομιλίες κρατουμένων ποινικών και ανταρτών πόλης προκειμένου να αντλούν στοιχεία για υποθέσεις εκβιασμών, οργάνωσης απαγωγών, βομβιστικές επιθέσεις ως και για το παρασκήνιο της μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1». Η παρακολούθηση γίνεται κυρίως με την προσπάθεια καταγραφής του αριθμού των παράνομων κινητών που χρησιμοποιούν οι κρατούμενοι μέσω και παρακολούθησης οικείων προσώπων τους ή σε ελέγχους δικαστικών υπαλλήλων κ.λπ.
Μπορεί όμως να γίνει με τη διοχέτευση σε κρατουμένους κινητών, τους αριθμούς των οποίων γνωρίζουν οι κρατικές υπηρεσίες, και τους προσφέρονται τάχα «πλαγίως και εμπιστευτικά» μέσα στις φυλακές. Πολλές φορές προμηθευτής του κινητού εμφανίζεται κάποιος άλλος κρατούμενος, ο οποίος είναι ωστόσο σε επαφή με τις αρχές ασφαλείας ή κάποιος τάχα επίορκος κρατικός υπάλληλος.


Χωρίς παρεμβολές

Οι αρχές ασφαλείας σε πολλές περιπτώσεις αφήνουν αλώβητους τους διαύλους συνεννόησης «έγκλειστων» και «ελεύθερων» κακοποιών ή αντιεξουσιαστών προκειμένου να τους παρακολουθούν με τα συστήματα υποκλοπών και να αντλούν πληροφορίες για τις έκνομες ενέργειες που σχεδιάζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές φορές στο παρελθόν είχε προταθεί σε συσκέψεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης να εγκατασταθούν στις φυλακές Κορυδαλλού και σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας συστήματα αδρανοποίησης κινητών (jammers), όπως αυτά που υπάρχουν σε πολλούς δημόσιους χώρους, θέατρα και αίθουσες συνεδριάσεων.
Μάλιστα είχαν εκπονηθεί και ειδικές μελέτες για μια ηλεκτρονική «ομπρέλα» που θα μπλόκαρε τα σήματα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και όλα τα κινητά που χρησιμοποιούσαν οι κρατούμενοι θα νεκρώνονταν. Αυτό όμως φέρεται να μην υλοποιείται όχι μόνο επειδή εκφράζονται διαμαρτυρίες από κρατουμένους αλλά και σωφρονιστικούς υπαλλήλους διότι «η ακτινοβολία που θα εκλύεται από τους αδρανοποιητές κινητών θα τους κλονίσει την υγεία». Φαίνεται ότι κύριο λόγο έχει και η επιθυμία αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και στελεχών της ΕΥΠ (κυρίως των τελευταίων) ότι «αν αδρανοποιήσουμε τα κινητά, θα χάνουμε στοιχεία για τα «εγκληματικά» σχέδια των εγκλείστων και τις επιδιώξεις τους».
Και αυτό τελικώς γίνεται, παρ’ ότι πολλοί συνάδελφοί τους εκφράζουν επιφυλάξεις πως οι κακοποιοί έχουν και άλλους διαύλους επικοινωνίας με μη παρακολουθούμενα συστήματα, μέσω του Διαδικτύου κ.λπ. Και αυτό διότι έχει διαπιστωθεί πως παρ’ ότι υπήρχε η ψευδαίσθηση πως πολλοί από τους κακοποιούς ήταν σε «επικοινωνιακό κλοιό» και καταγράφονταν τα πάντα, πολλές φορές αυτοί έβρισκαν τρόπο να δίνουν εγκληματικές εντολές.


Παρακολουθήσεις διαρκείας

Παρ’ όλα αυτά υπολογίζεται ότι 30-50 από τις παρακολουθήσεις διαρκείας της ΕΥΠ αλλά και της ΕΛ.ΑΣ. αφορούν εγκλείστους που βρίσκονται σε καθεστώς συνεχούς ακρόασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ακόμη σε ορισμένες περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ φροντίζουν να βάζουν «κοριούς» για την καταγραφή συνομιλιών στα κελιά και σε άλλους χώρους των φυλακών. Και αυτός είναι ο λόγος που ορισμένοι από τους «έμπειρους» βαρυποινίτες ενημερώνουν συνεργούς τους εκτός φυλακών μέσω «μηνυμάτων» που δίνουν στη διάρκεια επισκεπτηρίων ή στα διαλείμματα των δικών.
Με βάση τις αναλύσεις από τις υποκλαπείσες συνομιλίες έχουν γίνει αρκετές ειδοποιήσεις κατά ιδιωτών για ενδεχόμενο σχέδιο απαγωγής τους, κατά αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για «σχέδια εξόντωσής» τους, για σχεδιαζόμενες εγκληματικές ενέργειες ώστε να υπάρξει κίνηση αποτροπής τους κ.ά.
Επιπλέον έχουν δοθεί πληροφορίες για θέματα «εθνικής ασφαλείας» αλλά και κατασκοπείας. Προσφάτως διαπιστώθηκε ότι είχε τεθεί σε παρακολούθηση το τηλέφωνο πρώην αθλητικού παράγοντα που είναι κρατούμενος για την υπόθεση των δύο τόνων ηρωίνης από το Ντουμπάι που αποκαλύφθηκε τον Ιούλιο του 2014. Και αυτό επειδή είχε εκτιμηθεί ότι μπορούσαν να αντληθούν στοιχεία για τους χρηματοδότες του φορτίου.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk