«Η Ευρώπη θέλει να επιτύχει ο κ. Τσίπρας»

Η παράταση των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές δεν έχει το δραματικό χαρακτήρα προηγούμενων περιόδων.

«Η Ευρώπη θέλει να επιτύχει ο κ. Τσίπρας» | tovima.gr

Η παράταση των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές δεν έχει τον δραματικό χαρακτήρα προηγούμενων περιόδων.

Παρά τις καθυστερήσεις και τις αντιπαραθέσεις, τα σήματα από τις Βρυξέλλες δεν είναι αρνητικά.
Αντιθέτως ενθαρρυντικά είναι τα λόγια των επισήμων του Eurogroup και αισιόδοξα τα σήματα.
Η προσπάθεια και η διάθεση συνεργασίας αναγνωρίζονται με έμφαση και επιπλέον δηλώνεται η έκπληξη των κοινοτικών επισήμων για την ταχύτητα προώθησης της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών Τραπεζών.
Ουσιαστικά οι Βρυξέλλες προαναγγέλλουν με τον τρόπο τους την επερχόμενη συμφωνία και ενθαρρύνουν την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να συνεχίσει σύμφωνα με το πρόγραμμα που αποδέχθηκε το καλοκαίρι.
Όπως μεταδίδουν επίσημα πρόσωπα που συμμετέχουν στα κοινοτικά όργανα «η Ευρώπη θέλει να επιτύχει ο κ.Τσίπρας». Οι ίδιοι μάλιστα προχωρούν πολύ πιο πέρα και δεν κρύβουν ότι ακόμη και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποστρέφει τούτο τον καιρό την κεφαλή από το αδελφό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και «προτιμά την εφαρμογή του προγράμματος» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ορισμένοι θεωρούν ότι τέτοιες επιλογές επιβεβαιώνουν την πτώση των ιδεολογικών τειχών εντός της Ευρώπης.
Άλλοι πιο ρεαλιστές ωστόσο διακρίνουν απλώς ότι το συμφέρον των Ευρωπαίων, χριστιανοδημοκρατών και μη, είναι να εφαρμοστεί επιτυχώς το ελληνικό πρόγραμμα και να απαλλαγεί η Ευρώπη οριστικά από τον ελληνικό κίνδυνο.
Όπως και να έχει, φαίνεται πλέον καθαρά ότι ο κ.Τσίπρας, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, έχει την ανοχή των εταίρων και βεβαίως την ευκαιρία να εφαρμόσει όσα δεσμεύθηκε με τη συμφωνία του καλοκαιριού και να διαμορφώσει συνθήκες εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την μακρόχρονη κρίση.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί να πειθαρχήσει την κυβέρνηση και το κόμμα του κι αν έχει τις αντοχές να συγκρουσθεί με τις πολλές εστίες αμφισβήτησης, που έχουν αρχίσει πολύ πρώιμα να εκδηλώνονται και κατά τα φαινόμενα θα λάβουν διαστάσεις στην επερχόμενη κρισιμότερη μάχη της μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Το Ασφαλιστικό θα αποτελέσει τη μάχη των μαχών για τον κ.Τσίπρα.
Από την έκβασή της θα κριθούν τα περισσότερα.
Ιδιαιτέρως η αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας, η ανάκτηση της οποίας θα αλλάξει αποφασιστικά την ατμόσφαιρα για την ελληνική οικονομία.
Αν αντέξει ο κ. Τσίπρας, αν κερδίσει τη μάχη του Ασφαλιστικού, θα εξασφαλίσει ένα δώρο χρόνου προκειμένου να επουλώσει τις πληγές που η σύγκρουση των συντάξεων θα προκαλέσει.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει πολλούς δρόμους να βαδίσει.
Αν δεν δώσει τη μάχη της μεταρρύθμισης η χώρα θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με το κλίμα καχυποψίας του καλοκαιριού και την απειλή του Grexit.

Αν την δώσει θα υποστεί μεν φθορές μεγάλες ,αλλά θα έχει χρόνο στη διάθεσή του να μεταβάλει τις συνθήκες.

Απέκτησε εντέλει και ο κ.Τσίπρας το δικό του μονόδρομο.

Όσο κι αν δεν του αρέσει δεν έχει άλλον δρόμο να διαβεί…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk