77 χρόνια από τη Νύχτα των Κρυστάλλων

77 χρόνια συμπληρώνονται από τη μαύρη επέτειο της Νύχτας των Κρυστάλλων όταν ο καγκελάριος της Ναζιστικής Γερμανίας Αδόλφος Χίτλερ αποφασίζει στις 27 Οκτωβρίου 1938 τον επαναπατρισμό 12.000 Πολωνοεβραίων κατοίκων της Γερμανίας.

77 χρόνια από τη Νύχτα των Κρυστάλλων | tovima.gr

77 χρόνια συμπληρώνονται από τη μαύρη επέτειο της Νύχτας των Κρυστάλλων όταν ο καγκελάριος της Ναζιστικής Γερμανίας Αδόλφος Χίτλερ αποφασίζει στις 27 Οκτωβρίου 1938 τον επαναπατρισμό 12.000 Πολωνοεβραίων κατοίκων της Γερμανίας.

Στης 3 Νοεμβρίου η αδερφή του Εβραίου Έρτζελ Γκρίσπαν αποστέλλει ένα γράμμα στους γονείς της στο οποίο τους ενημερώνει για τις ανησυχίες ότι κάτι κακό θα συνέβαινε διότι ο αδερφός της σκόπευε να δολοφονήσει το Γερμανό πρέσβη στο Παρίσι.

Ο Γκρίσπαν ήτανε 17 χρονών και σπούδαζε στο Παρίσι. Η οικογένεια του Γκρίσπαν ζούσε στο Αννόβερο απο το 1914. Ο Γκρίσπαν τελικά απέτυχε να σκοτώσει το Γερμανό πρέσβη αλλά τραυμάτισε σοβαρά τον τρίτο γραμματέα της πρεσβείας Έρνστ Φομ Ράθ.

Τα νέα στο Βερολίνο φτάνουν αστραπιαία και ένα κλίμα υστερίας εξαπλώνεται εναντίων των Εβραίων .

Στα μάτια των Γερμανών ο δολοφόνος του γερμανού διπλωμάτη δεν ήτανε ο Γκρίσπαν αλλά όλοι οι Εβραίοι. Στης 7 Νοεμβρίου και ώρα 9:45 το πρωί ο Γκρίσπαν κατευθύνετε στη Γερμανική πρεσβεία. Στο χώρο υποδοχής της πρεσβείας δηλώνει ότι είναι Γερμανός κάτοικος και θέλει να δει κάποιον διπλωματικό υπάλληλο.

Δεν ζήτησε κάποιο συγκεκριμένο όνομα. Λίγο αργότερα ο Πολωνό-Εβραίος φοιτητής αξιώνει να δει το Γερμανό πρέσβη με την πρόφαση οτι έχει να του παραδώσει ένα πολύ σημαντικό έγγραφο. Υπάλληλος της πρεσβείας που συνόδευε το Γκρίσπαν ρωτάει τον Έρνστ Φομ Ράθ αν ο πρέσβης είναι διαθέσιμος.

Ο Γκρίσπαν δεν έχασε καιρό, έβγαλε το ρεβόλβερ που είχε και πυροβολεί 5 φορές το θύμα του στην κοιλιακή χώρα.

Σύμφωνα με τη Γαλλική αστυνομία ο Γκρίσπαν κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών φώναξε…»Είσαι ένας βρωμιάρης».

Ο Εβραίος φοιτητής δεν προέβαλε καμία αντίσταση και ούτε έκανε καμία προσπάθεια να δραπετεύσει. Ο γερμανός διπλωμάτης διακομίζεται στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένος.

Ο Χίτλερ μόλις μαθαίνει για το συμβάν στέλνει τον προσωπικό του γιατρό Κάρλ Μπράντ. Τότε ακούστηκαν κάποιες φήμες πως ο γιατρός του Χίτλερ είχε σαν αποστολή να μην κάνει το παραμικρό ώστε ο Γερμανός διπλωμάτης να ξεφύγει από το θάνατο. Ο δρόμος για να κατηγορήσει και να αρχίσει να καταστρέφει τους Εβραίους υλικά, ψυχικά και σωματικά είχε ξεκινήσει.

Η μέρα της δολοφονίας του Ράθ ήτανε η 7 Νοεμβρίου μέρα επετειακή για το Ναζιστικό κόμμα. Οι Ναζί γιορτάζανε τη 15η επέτειο από το αποτυχημένο Πραξικόπημα της Μπυραρίας όπου ο Χίτλερ αποπειράθηκε να ανατρέψει τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

Ο Γκέμπελς υπουργός της Προπαγάνδας του Ράιχ αναλαμβάνει δράση. Πάνω απο 1000 συναγωγές καταστρέφονται και 7500 επιχειρήσεις γίνονται παρανάλωμα του πυρός

.Επιπλέον 30000 Εβραίοι της Γερμανίας οδηγούνται σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Η νύχτα των Κρυστάλλων ήτανε η αρχή για το Ολοκαύτωμα. Ένα Ολοκαύτωμα που στοίχισε τις ζωές 6.000.000 Εβραίων. Οι Γερμανοί απλά παρακολουθούσαν χωρίς να αντιδρούνε, τα τζάμια από τις καταστροφές προμήνυαν την αρχή του τέλους για τους Εβραίους.

Ο κ. Αριέλ Λεκαδίτηςείναι μεταπτυχιακός φοιτητής Πανεπιστημίου Χάιφας – Τμήμα Μεταπτυχιακού για το Ολοκαύτωμα

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk