Να μη συνεχίσει τις κινητοποιήσεις αποφάσισε η ΠΝΟ

Την Πέμπτη το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για να εξετάσει το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Διακοπή της απεργίας τους στις 6 τα ξημερώματα της Παρασκευής αποφάσισαν κατά πλειοψηφία οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ το πρωί της Πέμπτης.
Από την Παρασκευή θα ξεκινήσουν και τα δρομολόγια των πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες. Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της Πανελληνίας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) αποφάσισε την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων από αύριο Παρασκευή στις 06.00.

Σύμφωνα με πληροφορίες λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση είχε σταλεί επιστολή του υπουργού Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα προς τη ΠΝΟ στην οποία ανέφερε πως η κυβέρνηση εξετάζει τα αιτήματα ενώ σχετικά με τα συνταξιοδοτικά τους ενημέρωσε ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας στη συνταξιοδότηση.

Λόγω της τετραήμερης απεργίας των ναυτεργατών που κράτησε δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, έμειναν εγκλωβισμένοι στο λιμάνι της Λέσβου πάνω από 15.000 πρόσφυγες που ήταν έτοιμοι να φύγουν από το νησί.

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας «εφιστά την προσοχή στην κυβέρνηση και ιδιαιτέρα στους αρμόδιους υπουργούς να προβούν στην άμεση υλοποίηση όσων -και έγγραφα σήμερα- δεσμεύτηκαν και να αφήσουν κατά μέρος τις ολιγωρίες και τα ευχολόγια των καλών προθέσεων».

«Σύσσωμος ο κλάδος των ναυτεργατών προειδοποιεί τους υπευθύνους ότι ο αγώνας σαφώς και δεν σταμάτησε. H απεργία μας, ναι μεν λήγει αύριο Παρασκευή στις 6 το πρωί, πλην όμως τα λάβαρα κυματίζουν και δεν υποστέλλονται. Τα προβλήματα είναι πολλά, είναι καυτά και ζητούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις» αναφέρει η ΠΝΟ.

Δηλώνει ότι αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματα του κλάδου μέχρι τις 12 Νοεμβρίου -οπότε κατέρχεται σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας στην απεργία της ΓΣΕΕ-, θα κλιμακώσει περαιτέρω τις κινητοποιήσεις της.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιπροσωπεία της ΠΝΟ αποχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετά τη συνάντηση με τον υπουργό κ. Θεόδωρο Δρίτσα λέγοντας ότι δεν άκουσαν κάτι που να τους ικανοποιεί και έτσι συνεχίζουν τη νέα 48ωρη απεργία έως τις 06.00 της Παρασκευής χωρίς καμία εξαίρεση «εκτός και εάν αποφασιστεί κάτι διαφορετικό την Πέμπτη».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας σημειώνεται ότι στη συνάντηση ο κ. Δρίτσας τόνισε για μια ακόμη φορά τα θετικά βήματα που ήδη έχουν γίνει ως προς την επίλυση των διεκδικήσεων των ναυτικών και ειδικότερα στα επείγοντα αιτήματά τους, που αφορούν στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό και την αυτοτέλεια του ΝΑΤ και του ΚΕΑΝ, αλλά και όσον αφορά στη ρύθμιση για τις συνθέσεις των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας, χωρίς βέβαια να παραβλέπονται επιμέρους αιτήματα, όπως το ζήτημα της ναυτικής εργασίας, του ΓΕΝΕ, του Οίκου του Ναύτου, της ναυτικής εκπαίδευσης και πολλών άλλων.
Επιπλέον ο υπουργός, κάλεσε τους απεργούς ναυτικούς να μην αφήσουν τα προβλήματα των τελευταίων τριάντα χρόνων να δεσμεύσουν την εξέλιξη των δίκαιων και επίκαιρων αιτημάτων τους, στα οποία η Κυβέρνηση δε σταμάτησε ούτε στιγμή να προσπαθεί με στόχο την αναζήτηση των καλύτερων δυνατών λύσεων μέσα στο γνωστό ασφυκτικό πλαίσιο που υπάρχει. «Οι τελικές λύσεις είναι όντως δύσκολες. Καμιά οριστική απόφαση όμως δεν έχει ληφθεί. Αντίθετα, ήδη, υπάρχουν εξελίξεις και βελτιώσεις θετικές και η προσπάθεια συνεχίζεται» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να ζητά, κατανόηση, χρόνο και δυνατότητα να προχωρήσει τους σχεδιασμούς που έχει ήδη δρομολογήσει, την ίδια στιγμή που αναγνωρίζει και καλεί όλους να αναγνωρίσουν, τόσο τη νομιμότητα της απεργίας, όσο και τη βαρύτητα των αιτημάτων της.
Ακόμη ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συνάντηση αυτή δεν θα αποβεί άκαρπη και κάλεσε τους απεργούς, για μια ακόμη φορά να αξιολογήσουν και να εκτιμήσουν τις θετικές εξελίξεις ως προς τα αιτήματά τους, αλλά και να λάβουν σοβαρά υπόψη τα προβλήματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί από την απεργία στα νησιά με τη μεταφορά των προσφύγων.

Το σχόλιο της ΝΔ

Ευθύνες και αδιαφορία στον κ. Δρίτσα για τη συνέχιση της απεργίας της ΠΝΟ καταλογίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι τομεάρχες Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Ναυτιλίας και Αιγαίου κκ. Λευτέρης Αυγενάκης και Νότης Μηταράκης, αντίστοιχα.

Σημειώνουν ότι «οι πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μετακίνησή τους, παραγωγοί και έμποροι δυσκολεύονται στη μεταφορά των προϊόντων τους και η μεταφορά προσφύγων έχει διακοπεί, δημιουργώντας ασφυκτικές καταστάσεις».

Όπως υποστηρίζουν, ο υπουργός Ναυτιλίας «παραμένει άπραγος, όταν το πρώτο 48ωρο “χειροκροτούσε” την απεργία της ΠΝΟ και τα προβλήματα που προκαλεί».

Οι τομέαρχες της ΝΔ τον καλούν, «πριν διαπιστώσει και ο ίδιος το μέγεθος της ανευθυνότητάς του, να καταλάβει ότι δεν μπορεί να είναι παρατηρητής στα γεγονότα που εξελίσσονται, και να ενεργοποιήσει άμεσα τη διάταξη του άρθρου 25 του ν. 4256/2014 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ για “πλοίο ασφαλείας” και προγραμματισμό δρομολογίου έκτακτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, ώστε να εξυπηρετηθούν από και προς τις νησιωτικές περιοχές αγρότες, έμποροι, πολίτες, αλλά και να γίνει μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης και ευπαθών προϊόντων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk