Στα πολλά χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης ανεδείχθησαν σε περιβάλλον εξαιρετικά δυσμενές μικρές ξεχωριστές παραγωγικές προσπάθειες, που κέρδισαν τον θαυμασμό των περισσοτέρων.
Ευφάνταστοι νέοι κυρίως με παράσταση της σύγχρονης ζωής, αντί να πνιγούν στα αδιέξοδα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης ή της ετεροαπασχόλησης, δοκίμασαν δυνάμεις και δυνατότητες και αφοσιώθηκαν με μεράκι και μοντέρνο πνεύμα στην παραγωγή αγαθών.
Με ελάχιστους πόρους, με βασικό όπλο τη γνώση και εφόδιο σύγχρονες αντιλήψεις για το μάρκεντινγκ, ανέπτυξαν πλεονεκτήματα και παρήγαγαν ιδιαίτερα προϊόντα, τα οποία μπορούσαν να σταθούν πρώτα στις μικρότερες τοπικές αγορές και αργότερα σε ευρύτερες και μεγαλύτερες.
Χαρακτηριστικός είναι ο τομέας των μικροζυθοποιών.
Κάποια στιγμή άρχισαν να ξεφυτρώνουν μικρές μονάδες παραγωγής μπύρας σε διάφορα μέρη της χώρας στη βάση ακριβώς των παραπάνω αντιλήψεων.
Στην Κομοτηνή πρώτα, στην Τήνο, στο Ρέθυμνο, στον Πειραιά και αλλού αργότερα.
Με τον καιρό φτιάχτηκε μια κρίσιμη μάζα μικροζυθοποιών με ιδιαίτερα προϊόντα, χαρακτηριστικές γεύσεις, ωραία εμφάνιση και ακόμη καλύτερες ετικέτες.
Επί καιρό πάλευαν με θεούς και δαίμονες προκειμένου να σταθούν στην αγορά.
Τα δίκτυα διανομής ήταν ελεγχόμενα από το γνωστό σε όλους καρτέλ μπύρας και αναψυκτικών, το οποίο ορίζουν οι πολυεθνικές του κλάδου, αποκλείοντας συστηματικά και οργανωμένα την είσοδο νέων παραγωγών και νέων προϊόντων.
Ο νομοθέτης αναγνωρίζοντας τις επιπρόσθετες δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι φερέλπιδες νέοι μικροζυθοποιοί και προκειμένου να ενθαρρύνει και διευκολύνει την ανάπτυξή τους, προέβλεψε μικρότερους συντελεστές φόρου μέχρι ένα επίπεδο παραγωγής.
Στη νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, όπου υποτίθεται περιγράφονται μεταρρυθμιστικά μέτρα και απελευθερωτικές πολιτικές της αγοράς, κάποιοι »φύτεψαν» διάταξη που καταργεί το θεωρηθέν φορολογικό προνόμιο των μικροζυθοποιών, στο όνομα προφανώς της επικράτησης απολύτως ανταγωνιστικών συνθηκών.
Ουδείς βεβαίως σκέφθηκε ότι η ελληνική αγορά μπύρας δεν είναι ανταγωνιστική, παρά ελεγχόμενη και οριζόμενη από των πολυεθνικών τη βούληση.
Και καλά οι ξένοι εμπειρογνώμονες πιθανώς δεν ξέρουν ή είναι ελεγχόμενοι και βαλτοί.
Οι δικοί μας όμως, της κυβερνήσεως οι παράγοντες, που ομνύουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και της χώρας, δεν ξέρουν τι συμβαίνει;
Δεν πίνουν μπύρες αυτοί, δεν βλέπουν ότι τα σήματα που κυκλοφορούν είναι συγκεκριμένα; Για να βρεις προϊόν μικροζυθοποιίας πρέπει να γυρίσεις όλη την Αθήνα και πάλι αμφίβολο είναι αν θα πετύχεις κατάστημα που να τις διαθέτει.
Κακά τα ψέματα, αν μια αριστερή κυβέρνηση δεν μπορεί να υπερασπίσει τα δικαιώματα των μικροπαραγωγών απέναντι στα πολυεθνικά μεγαθήρια, δεν έχει καμία τύχη..