Η Ευρώπη κινδυνεύει…

Η ελευθερία στην κίνηση αγαθών και εμπορευμάτων, η ελευθερία στην κίνηση κεφαλαίων και η ελευθερία στην κίνηση προσώπων συγκροτούν θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η Ευρώπη κινδυνεύει… | tovima.gr
Η ελευθερία στην κίνηση αγαθών και εμπορευμάτων, η ελευθερία στην κίνηση κεφαλαίων και η ελευθερία στην κίνηση προσώπων συγκροτούν θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατάφερε να γίνει μεγάλη και τρανή και να συγκινήσει τους πολίτες της ακριβώς επειδή τους ελευθέρωσε από τα πολλά εμπόδια του προστατευτισμού.
Στη βάση των παραπάνω θεμελιωδών αρχών η Ευρώπη ενοποιήθηκε και έγινε κοινός τόπος για τις μεταπολεμικές γενιές, ξεπερνώντας εθνικά μίση και πάθη αιώνων.
Στις παρούσες συνθήκες της μεγάλης κρίσης, ιδιαιτέρως στην ελληνική περίπτωση, η ελευθερία στην κίνηση κεφαλαίων έχει χαθεί μετά τα capital controls και κατ’ επέκταση τείνει να περιορισθεί και η ελευθερία στην κίνηση των εμπορευμάτων.
Με την προσφυγική κρίση και τα τείχη που ορθώνουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες χάνεται και η ισχύς της συνθήκης Σένγκεν και δι’ αυτής η ελευθερία στην κίνηση προσώπων.
Με άλλα λόγια, η Ευρώπη χάνει βαθμιαία την ταυτότητά της, αυτή που την κατέστησε τόπο ελκυστικό για τους Ελληνες και τους πολίτες όλου του κόσμου.
Ειδικά για την Ελλάδα και στον βαθμό που διατηρηθούν επί μακρόν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, η οικονομική κρίση παραταθεί και ταυτόχρονα εγκλωβισθούν, εντός των συνόρων της, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, το ευρωπαϊκό όραμα θα υπονομευθεί και η χώρα θα παραδοθεί αργά ή γρήγορα σε σκοτεινές ή εθνικιστικές δυνάμεις.
Κάτι που ήδη συμβαίνει στις περισσότερες από τις νεότερες, πρώην σοσιαλιστικές, ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν διαθέτουν μακρές δημοκρατικές εμπειρίες και μετά την κατάρρευση γαλουχήθηκαν σε κλίμα οικονομικού αυταρχισμού.
Χωρίς αμφιβολία η Ευρώπη χάνει και χάνεται μέσα σ’ αυτόν τον διπλό κυκεώνα της οικονομικής υποχώρησης και της προσφυγικής ανόδου.
Αν διατηρηθεί αυτή η ατμόσφαιρα προστατευτισμού, το φιλελεύθερο ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα διαβρωθεί στον μέγιστο βαθμό και ένα πρωί θα καταρρεύσει ως άλλος χάρτινος πύργος.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες, τα κόμματα, οι δυνάμεις, ιδιαιτέρως οι χώρες που ηγούνται, οφείλουν να κινηθούν γρήγορα, να αναλάβουν βάρος και ευθύνη, να διαθέσουν πόρους και κυρίως να επιμείνουν στη διατήρηση των αρχών που κατέστησαν την Ευρώπη υπόδειγμα συμβίωσης και προόδου.
Αλλιώς δεν θα έχει νόημα η υπεράσπιση ενός οικοδομήματος που παραπέμπει περισσότερο στα ανελεύθερα κάστρα του Μεσαίωνα παρά σε οτιδήποτε άλλο…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk