Τα ανθρώπινα ποτάμια τίποτε δεν τα σταματά !

Όσοι έχουν αίσθηση της Ιστορίας του κόσμου γνωρίζουν ότι είναι γραμμένη σε μεγάλο βαθμό από μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών.

Τα ανθρώπινα ποτάμια τίποτε δεν τα σταματά ! | tovima.gr

Όσοι έχουν αίσθηση της Ιστορίας του κόσμου γνωρίζουν ότι είναι γραμμένη σε μεγάλο βαθμό από μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών.

Από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας τα κύματα μετανάστευσης υπήρξαν καθοριστικά στην εξέλιξη του κόσμου.Και βεβαίως όταν αναπτύχθηκαν ουδέποτε ανεκόπησαν.
Όταν τα ανθρώπινα ποτάμια παίρνουν την απόφαση να κινηθούν τίποτε δεν τα σταματά.
Είναι η απελπισία που τα κινεί και η ελπίδα που τα γιγαντώνει.
Η Ευρώπη δέχεται αυτή την ώρα ακριβώς ένα τέτοιο ανθρώπινο ποτάμι που δεν πρόκειται να σταματήσει, όσα μέτρα κι αν πάρουν οι Γερμανοί και όσες απειλές κι αν εκτοξεύσουν οι Ούγγροι.
Τους πρόσφυγες και τους μετανάστες τους κινούν οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις πατρίδες τους , οι κίνδυνοι κατά της ζωής που αντιμετωπίζουν και βεβαίως οι ειδυλλιακές ευρωπαϊκές εικόνες που φθάνουν στα κινητά τους τηλέφωνα μέσω του Ιinternet.
Όπως τίποτε δεν συγκρατούσε τους ευρωπαίους όταν μαζικά μετανάστευαν στην Αμερική ,έτσι και τώρα τίποτε δεν μοιάζει ικανό να συγκρατήσει τους μεσανατολίτες και τους ασιάτες στο δρόμο τους για την Ευρώπη.
Όσο δε η ευρύτερη ζώνη από τη Δαμασκό μέχρι το Καράτσι και από το Χαρτούμ μέχρι τη Τρίπολη της Λιβύης δεν ειρηνεύει και δεν μπορεί υποτυπωδώς να προστατεύσει τη ζωή των ανθρώπων οι μεταναστευτικές ροές θα ενισχύονται χρόνο με το χρόνο.
Τα κύματα προσφύγων και μεταναστών δεν πρόκειται να ανακοπούν όσα τείχη κι αν υψωθούν , όσα μέτρα και αν ληφθούν. Η Ευρώπη αν θέλει να αποφύγει τα κύματα μετανάστευσης δεν έχει παρά να αναζητήσει τη λύση στην πηγή του. Εκεί δηλαδή όπου θεριεύει η απόγνωση ,εκεί όπου η ζωή έχει χάσει κάθε αξία.
Οι μεταναστευτικές ροές θα κοπάσουν όταν αποκατασταθεί η τάξη και η ηρεμία στην ευρύτερη αυτή ζώνη. Και η Ευρώπη οφείλει πρώτα απ’ όλα να δράσει εκεί όπου παράγεται η κρίση. Αν θέλει πραγματική λύση δεν έχει παρά να αναζητήσει τη λύση στην πηγή της κρίσης, να ξοδέψει εκεί και να ξοδευτεί μαζί.
Αλλιώς πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να προετοιμασθεί για να υποδεχθεί μερικές δεκάδες εκατομμύρια απελπισμένους που δεν έχουν στον Ήλιο μοίρα και βλέπουν την Ευρώπη σαν άλλη Γη της Επαγγελίας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk