Πέντε τουρίστες για κάθε Ελληνα!

Το καθοδηγούν πνεύμα στον καιρό του Αλέξη Τσίπρα λέει ότι η σταθεροποίηση και η ανάκαμψη

Πέντε τουρίστες για κάθε Ελληνα! | tovima.gr
Το καθοδηγούν πνεύμα στον καιρό του Αλέξη Τσίπρα λέει ότι η σταθεροποίηση και η ανάκαμψη δεν θα έλθουν από τη λιτότητα και το ταυτόχρονο άνοιγμα των αγορών αλλά από την ανάπτυξη! Μακάρι, θα εύχονταν όλοι. Ποιος τυφλός δεν θέλει το φως του;
Μόνο που όταν φθάνει η συζήτηση στο διά ταύτα, πώς δηλαδή θα έλθει η ανάπτυξη σε μια χώρα που δεν διαθέτει επενδυτικούς ή άλλους πόρους, πραγματική απάντηση ουδείς λαμβάνει.
Αντιθέτως, μάλιστα αντιλαμβάνεται ο καθείς πως το ίδιο καθοδηγούν πνεύμα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να περιορίσει τις όποιες δυνατότητες ανάπτυξης.
Οι περισσότεροι των υπουργών με τις πράξεις και τις επιλογές τους θέτουν περιορισμούς, ορθώνουν εμπόδια, γενικώς κλείνουν αντί να ανοίγουν παράθυρα ευκαιριών για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων. Ούτε τις έτοιμες «δουλειές» προωθούν, ούτε τα εμφανή πλεονεκτήματα σε κλάδους συγκεκριμένους αξιοποιούν.
Στα υπουργεία Ανάπτυξης, Μεταφορών, Βιομηχανίας, Περιβάλλοντος και αλλού οι σχετικοί φάκελοι μένουν παραπεταμένοι και αναξιοποίητοι σε ανήλιαγα γραφεία, επειδή οι υπεύθυνοι έχουν ενστάσεις περιβαλλοντικές και άλλες ή απλώς ονειρεύονται ανακατανομές συμφερόντων, αναδιανομές ισχύος και άλλα αταίριαστα προς τις ανάγκες και τις περιστάσεις.
Ετσι τα εργοτάξια των δρόμων ρημάζουν, οι έτοιμες επενδύσεις διαχείρισης των απορριμμάτων ξέμειναν στα ράφια, οι απορροφήσεις κονδυλίων «ώριμων» επενδυτικών έργων κόλλησαν, οι επενδύσεις του ενεργειακού τομέα καρκινοβατούν, ούτε καν οι επενδύσεις του ανερχόμενου τουριστικού τομέα προωθούνται.
Κακά τα ψέματα, για να βγει η Ελλάδα από την κρίση χρειάζεται σταθερότητα, δημοσιονομική και πολιτική, ανοιχτές αγορές, διευκολύνσεις και ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Ηδη η μακρόχρονη κρίση έχει διαμορφώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα χαμηλότερου εργατικού κόστους και μαζί ένα απόθεμα εκπαιδευμένου επιστημονικού και εργατικού δυναμικού ικανού να στηρίξει συνδυαστικά από τον αγροτοδιατροφικό τομέα και το εμπόριο ως τον τουρισμό και τις νέες τεχνολογίες.
Είναι τέτοιες οι ελληνικές συνθήκες που ο τουρισμός από μόνος του αρκεί να αποτελέσει την αφετηρία της νέας ανάπτυξης.
Οσοι παρακολουθούν από κοντά τις τάσεις του διεθνούς τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα εκτιμούν ότι το 2021 η Αθήνα θα πιάσει τα 40 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και οι επισκέπτες στη χώρα θα ξεπεράσουν την ίδια χρονιά τα 50 εκατομμύρια.
Η Αθήνα θα πάρει το μερίδιο που της αναλογεί ως διεθνής προορισμός και σε κάθε Ελληνα θα αντιστοιχούν πέντε τουρίστες.
Στη βάση του επερχόμενου τουριστικού ρεύματος μπορούν να αναστηθούν οι κατασκευές, να αναγεννηθούν οι αξίες των ακινήτων, να αναδιοργανωθούν οι τομείς των μεταφορών, του εμπορίου, των τροφίμων και μαζί των νέων τεχνολογιών.
Να διαμορφωθεί δηλαδή μέσω του τουρισμού ένα κύμα ανάπτυξης που θα αγκαλιάσει όλη τη χώρα και θα ξαναδώσει ευκαιρίες ευημερίας στους πολίτες της.
Με τη διαφορά ότι μια τέτοια σύλληψη θέλει κατανόηση, αντίληψη των συνθηκών και προπάντων καθαρή άποψη για τη χώρα, τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητές της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk