Π. Ρήγας: Το 23% στην εκπαίδευση «χτυπά» τα λαϊκά στρώματα

Την εκτίμηση ότι η εφαρμογή του μέτρου του 23% δεν είναι αποτελεσματικό και χτυπά τα λαϊκά στρώματα, εξέφρασε ο Παναγιώτης Ρήγας, γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Την εκτίμηση ότι η εφαρμογή του μέτρου του 23% δεν είναι αποτελεσματικό και χτυπά τα λαϊκά στρώματα, εξέφρασε ο Παναγιώτης Ρήγας, γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του Mega ο κ. Ρήγας μίλησε για λάθος μέτρο εξηγώντας ότι «το 23% στην εκπαίδευση χτυπάει τα παιδιά κυρίως των λαϊκών τάξεων. Αυτά πάνε φροντιστήριο, που δεν μπορούν να κάνουν ιδιαίτερα. Έτσι όπως είναι το εκπαιδευτικό σύστημα αυτή τη στιγμή δεν μπορούν αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα για τις εισαγωγικές εξετάσεις».

Το σημαντικότερο, όπως είπε ο γγ της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είναι «ότι το 23% δεν θα έχει οικονομικά αποτελέσματα. Θα υπάρξει φοροδιαφυγή, δεν θα μπορέσουν να αντέξουν οι επιχειρήσεις, θα κλείσουν, θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων και ταυτόχρονα θα αρχίσει το μαύρο χρήμα. Άρα φοροδιαφυγή, κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα».

Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης, σημείωσε ότι «δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης, είναι μια πίεση» και γι’ αυτό το μέτρο είναι «παγωμένο» και αναζητούνται ισοδύναμα.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τα ρεπορτάζ που μιλούν για 0% στα νηπιαγωγεία, ΙΕΚ, ωδεία κ.α., 11% στα φροντιστήρια και 23% στα ιδιωτικά σχολεία, ο κ. Ρήγας αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα. Και εκτίμησε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψιν, στην όποια απόφαση, κοινωνικά και παιδαγωγικά θέματα.

Δεν υπάρχει διχασμός, μέσα στο κόμμα, σημείωσε ο κ. Ρήγας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, λέγοντας ότι «καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά με τη βοήθεια του ελληνικού λαού» και επισημαίνοντας ότι ήταν «δύσκολες επιλογές, δεν είναι η συμφωνία το πρόγραμμά μας».

Στις σημερινές συνεδριάσεις των οικονομικών επιτελείων θα συζητηθούν θέματα για την ανάπτυξη και για το ΕΣΠΑ με στόχο να υπάρξει δυνατότητα και ανακούφιση αρχικά της οικονομίας. «Η ευαισθησία υπάρχει και στην κυβέρνηση. Για να φτάσουμε εδώ, δεν φτάσαμε έτσι, κάναμε μια επιλογή» πρόσθεσε.

Και αναφερόμενος στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «είναι θέμα, η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμμα της αντιπολίτευσης έχουν υπαρξιακό πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Κληθήκαμε υπογράψαμε μια συμφωνία, επιμένανε, και τότε στο δημοψήφισμα για το ναι και σήμερα να αντιλαμβάνονται αλλιώς τα πράγματα». «Άρα αυτή την επιλογή εμείς δεν την κάναμε με ελαφριά καρδιά, ξέραμε τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Καλώς ή κακώς κριθήκαμε» πρόσθεσε.

Ο κ. Ρήγας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τόνισε ότι στα άλλα θέματα όπως αυτά των αγροτών γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση ώστε να βρεθούν λύσεις.

Εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές και στη δημόσια διοίκηση και στο κράτος, «δεν μπορεί να προχωρήσει το κράτος με αυτό το μοντέλο, θα έχει πρόβλημα και η οικονομία» ανέφερε και διευκρίνισε πως όταν μιλά για αλλαγές στο δημόσιο, «δεν μιλάμε για αξιολόγηση, μιλάμε για το πως πρέπει να είναι διαρθρωμένο το δημόσιο και πως πρέπει να είναι αποτελεσματικό».

Ερωτηθείς για το θέμα της κ. Σαββαϊδου ο κ. Ρήγας εκτίμησε ότι «πρέπει να παραιτηθεί. Έχει μια εκκρεμότητα, η οποία δεν θα μπω στα θέματα της δικαιοσύνης, η δικαιοσύνη θα αποφασίσει εάν και τι την αφορά. Αλλά δεν γίνεται να είναι σε ένα καίριο και κρίσιμο τομέα και να μην παραιτηθεί. Η ευαισθησία και η ευθιξία της θα έπρεπε να ήταν ιδιαίτερα μεγάλη προς αυτή την κατεύθυνση»τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk