Χωρίς 225 υπαλλήλους κινδυνεύει να μείνει το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Πρόβλημα στην λειτουργία του αντιμετωπίζει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), καθώς 225 διοικητικοί υπάλληλοί του που πληρώνονταν μέσω προγραμμάτων κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) που λήγουν σε ένα μήνα δεν θα μπορούν να προσφέρουν πλέον τις υπηρεσίες τους, καθώς είναι αμφίβολη η δυνατότητα πληρωμής τους.

Πρόβλημα στη λειτουργία του αντιμετωπίζει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), καθώς 225 διοικητικοί υπάλληλοί του που πληρώνονταν μέσω προγραμμάτων κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) που λήγουν σε ένα μήνα δεν θα μπορούν να προσφέρουν πλέον τις υπηρεσίες τους, καθώς είναι αμφίβολη η δυνατότητα πληρωμής τους. Τα προγράμματα του ιδρύματος παρακολουθούν σήμερα περίπου 30.000 άτομα.
Η νέα διοίκηση του ΕΑΠ, που διορίστηκε πρόσφατα, κατά την συνήθη τακτική που ακολουθείται σε αντίστοιχες περιπτώσεις ρίχνει τις ευθύνες για το θέμα στην προηγούμενη διοίκησή του, χωρίς ωστόσο να προτείνει λύσεις.

«Το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου ανέρχεται στα 225 άτομα, εκ των οποίων οι οκτώ είναι μόνιμοι υπάλληλοι, 40 ΙΔΑΧ και 177 υπάλληλοι με συμβάσεις έργου. Οι υπάλληλοι της τελευταίας κατηγορίας αμείβονται μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-13, του οποίου το φυσικό αντικείμενο λήγει στις 15 Νοεμβρίου 2015. Είναι προφανές ότι ενδεχόμενη αποχώρηση των υπαλλήλων αυτών θα οδηγούσε το Ίδρυμα σε πλήρη κατάρρευση» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα απο το ΕΑΠ.

«Η νέα Διοικούσα Επιτροπή, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, με κατάπληξη διαπίστωσε ότι καμία διαδικασία δεν είχε κινηθεί, σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Και είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν ευθύνες της προηγούμενης Διοίκησης, πολύ περισσότερο στο μέτρο που ήταν γνωστό ότι δεν προβλεπόταν η συνέχιση της απασχόλησης των συμβασιούχων στο πλαίσιο του νέου χρηματοδοτούμενου προγράμματος.

Το Πανεπιστήμιο καλείται και οφείλει να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του με ίδιους πόρους, αξιοποιώντας την εμπειρία και προϋπηρεσία των υπαλλήλων του. Με γνώμονα την ακαδημαϊκή και κοινωνική προσφορά του Ιδρύματος, η Διοικούσα Επιτροπή βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία για την άμεση επίλυση του προβλήματος αυτού, σε βιώσιμη και λειτουργική βάση, προς όφελος των φοιτητών και των υπαλλήλων του ΕΑΠ» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

ΠαΣοΚ: Οχι στην κατάρρευση του ΕΑΠ

Πρωτοβουλία για την ανάδειξη των προβλημάτων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΑ.ΣΥ.Φ. Δ.Ε.Ο. (Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών και Αποφοίτων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών) κ. Χρήστο Μπακούρο.

Στην συνάντηση τους συζητήθηκαν τα θέματα δομής και λειτουργίας του ΕΑΠ, ειδικά μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους 200 υπαλλήλους του Ιδρύματος και τις συμβάσεις ΕΣΠΑ που λήγουν σε ένα μήνα.

Στη συνάντηση ο κ. Μπακούρος παρέθεσε σειρά ζητημάτων που αφορούν την λειτουργία του ΕΑΠ, όπως η χρηματοδότηση, η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των κατευθύνσεων «Ελληνικός Πολιτισμός» και «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» και η ανεξαρτητοποίηση του Ιδρύματος.

Δέσμευση του ΠΑΣΟΚ είναι η συνεχής επαφή και στήριξη των παραπάνω αιτημάτων, που στόχο έχουν την εύρυθμη λειτουργία του, την αναβάθμιση του και την επαγγελματική και επιστημονική καταξίωση των φοιτητών του.

«Καλούμε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να δώσει λύση στο ζήτημα των υπαλλήλων και των φοιτητών. Να αποτρέψει έστω την ύστατη ώρα την κατάρρευση του ΕΑΠ, εκτός εάν και αυτό αποτελεί ένα πιθανό ισοδύναμο των κκ Τσίπρα και Καμμένου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk