Οι τραπεζίτες, ο φόβος και οι κλειστές ατζέντες

Εν αναμονή πολύτιμων στοιχείων για σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς τελούν ελληνικές και ελβετικές δικαστικές Αρχές. Πρόσωπα που κρατούν τα κλειδιά για την αποκάλυψη ονομάτων και λογαριασμών

Εν αναμονή πολύτιμων στοιχείων για σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς τελούν ελληνικές και ελβετικές δικαστικές Αρχές. Πρόσωπα που κρατούν τα κλειδιά για την αποκάλυψη ονομάτων και λογαριασμών, όπως τα στελέχη εμβληματικών τραπεζών στην Ελβετία, κρατούν τα χείλη τους ερμητικά κλειστά. Αλλοι στη φυλακή, άλλοι καταζητούμενοι, κάποιοι τρίτοι ήδη καταδικασμένοι, αρνούνται ότι γνωρίζουν, «ελέω φόβου» επιμένουν δικαστικές πηγές. Πρόσωπα που δρούσαν αθόρυβα, ξεπλένοντας πακτωλό μαύρου χρήματος, για να το φυγαδεύσουν εν συνεχεία σε εξωτικές offshore, κρατούν τις ατζέντες τους κλειστές, υπό το καθεστώς πιέσεων, ενίοτε και απειλών. Κάθε ενδεχόμενο ωστόσο είναι ανοικτό, όσο οι έρευνες κρατούν: πηγές του «Βήματος» αναφέρουν – με άξονα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας στη Βέρνη – ότι περί τα 50 αιτήματα δικαστικής συνδρομής από την Ελλάδα περιμένουν ακόμη απαντήσεις, ενώ οι Ελβετοί διατηρούν ανοικτές – μόνον για τα εξοπλιστικά – οκτώ δικογραφίες. Στο πεδίο των εξοπλιστικών, άλλωστε, οι Αρχές της Ελβετίας έχουν προχωρήσει στη δέσμευση συνολικά 32 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.
Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ
Αλλους έξι μήνες στη φυλακή


Γεννήθηκε στο Μπελφόρ της Γαλλίας, δραστηριοποιήθηκε επί μακρόν στην Ελβετία και τώρα διαμένει στον Κορυδαλλό. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα οι Αρχές ανανέωσαν την προσωρινή του κράτηση για έξι μήνες, με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ο Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ έκανε το μοιραίο λάθος να ταξιδέψει εκτός ελβετικών συνόρων (οι Ελβετοί αρνούνταν ως τότε να τον εκδώσουν στην Ελλάδα), ενώ εκκρεμούσαν από τις ελληνικές ανακριτικές Αρχές περισσότερα του ενός εντάλματα σύλληψης για την ανάμειξή του στις υποθέσεις των εξοπλιστικών και της Siemens. Παραμονές Πάσχα του 2015 ο τραπεζίτης συνελήφθη στο Αμπου Ντάμπι και καθόλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας καθόταν ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς, του κ. Νίκου Τσιρώνη και της κυρίας Βασιλικής Μπράτη.
Η περιώνυμη ατζέντα Οσβαλντ δεν έχει πάντως αποκαλυφθεί. Οι φήμες για υπόγειες επαφές με το υπουργείο Δικαιοσύνης έτσι ώστε να δοθούν ονόματα και λογαριασμοί ελέγχονται ως ανακριβείς. Το σίγουρο είναι ότι ο ίδιος μετακυλίει το βάρος των επαφών στην Ελλάδα στο alter ego του, Φάνη Λυγινό, επιφυλάσσοντας στον εαυτό του – παρά την ιδιότητά του ως προϊσταμένου του Λυγινού, τόσο στην Dresdner Bank όσο και την BNP Paribas Γενεύης – ρόλο απλώς εποπτικό.
Ο Οσβαλντ θα γνωρίσει σύντομα και τις αίθουσες των ελληνικών δικαστηρίων, καθώς θα καθήσει στο εδώλιο αρχικώς για τη Siemens στις 27 Νοεμβρίου και εν συνεχεία για τις μίζες στην προμήθεια των υποβρυχίων στις 20 Ιανουαρίου του 2016.
Φάνης Λυγινός
Ο μόνιμα καταζητούμενος
Ο Φάνης Λυγινός, κατηγορούμενος στις υποθέσεις της Siemens και των υποβρυχίων, αρνείται να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα, δηλώνοντας – σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Βήμα» – ότι επιθυμεί να δικαστεί στην Ελβετία. Η ελβετική του υπηκοότητα τον προστατεύει εξάλλου από τις ελληνικές φυλακές, στη σκιά ανεκτέλεστων ενταλμάτων σύλληψης. Οσοι τον γνωρίζουν παραδέχονται, παρά ταύτα, ότι η σκιά είναι βαριά, με ολέθριες συνέπειες στην επαγγελματική του πορεία αλλά και, κυρίως, στην ψυχική του υγεία. Ο Λυγινός έτρεμε τους ανακριτές από την περίοδο που στην καρέκλα του ανακριτή διαφθοράς καθόταν ακόμη ο κ. Σπύρος Γεωργουλέας (νυν πρόεδρος του Πρωτοδικείου Αθηνών). Πληροφορίες τον έφεραν να ζητεί επίμονα την κατάθεσή του μέσω Skype, πρόταση που είχε απορριφθεί ασυζητητί από τις ελληνικές Αρχές. Ο πάλαι ποτέ τραπεζίτης της Dresdner Bank και της BNP Paribas Γενεύης, εκ των πρωταγωνιστών του ξεπλύματος, φημολογείται ότι στο παρελθόν διατηρούσε ορμητήριο-σουίτα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στην οποία προήλαυνε εντυπωσιακού μεγέθους μαύρο χρήμα. Εθεωρείτο εξάλλου ιδανικός για τη δουλειά αυτή, καθώς ως Ελληνας που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό, μπορούσε να μπαινοβγαίνει εύκολα στη χώρα, χωρίς να κινεί υποψίες.
Παύλος Μπάιλας
Εκπτωτος συνδαιτυμόνας
Το όνομα του Παύλου Μπάιλα ακούστηκε πρώτη φορά στο ακροατήριο από το στόμα του Νίκου Ζήγρα, εξαδέλφου του Ακη Τσοχατζόπουλου, στη δίκη για την υπόθεση με τις χρυσές μίζες από την προμήθεια των εξοπλιστικών. O ελληνογερμανός τραπεζίτης, managing director στην ελβετική Morgan Stanley και πάλαι ποτέ συνδαιτυμόνας του πρώην υπουργού στο σπίτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, φέρεται να γνωρίζει την παράνομη προέλευση του χρήματος και να λύνει τα χέρια των πρωταγωνιστών της ιστορίας στην προσπάθειά τους να το ξεπλύνουν. Το πελατολόγιό του είναι περιβόλι για τις ελβετικές Αρχές, οι οποίες τον προφυλακίζουν παραμονές των Χριστουγέννων του 2014. Τον Σεπτέμβριο ελήφθη μάλιστα απόφαση για την παράταση της κράτησής του, τη στιγμή που βαρύνεται με δύο αδικήματα: της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα) και πλαστογραφία. Στην Ελβετία έχει διενεργηθεί δύο φορές κατ’ οίκον έρευνα και λέγεται ότι τα στοιχεία που έχουν βρεθεί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του είναι πλήρως διαφωτιστικά σε σχέση με παράνομες πληρωμές.
Η Morgan Stanley Ζυρίχης είχε τηρήσει εξαρχής αποστάσεις από τον – τότε ακόμη, ύποπτο, για την ελβετική Δικαιοσύνη – Παύλο Μπάιλα∙ τον προσέλαβε οκτώ μήνες αργότερα η UBS Ζυρίχης, γρήγορα όμως και αυτή τον εξεδίωξε, αφού προηγουμένως τον έθεσε σε καθεστώς «προσωρινής άδειας» από τα γραφεία της.
Μανουέλ Κουρτ
Εμίλ Σοβίγια
Η καταδίκη από την ελληνική Δικαιοσύνη
Αν και λιγότερο γνωστός, ο Μανουέλ Κουρτ Εμίλ Σοβίγια είναι ο μόνος που έχει ήδη μία καταδίκη στην πλάτη του. Διευθυντικό στέλεχος της ελβετικής Julius Baer, ο Σοβίγια ήταν το πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση της επενδυτικής πυραμίδας, με βασικό πρωταγωνιστή τον Θωμά Καρύδα, αποκαλούμενο συχνά και ως Ελληνα Μάντοφ. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε μόλις το καλοκαίρι τον Καρύδα σε κάθειρξη 22 ετών και τον συνεργό του στην απάτη Σοβίγια σε ποινή φυλάκισης 4 ετών, η οποία αν και εξαγοράσιμη, εκλαμβάνεται ως μεγάλο στίγμα για ένα στέλεχος αυτού του βεληνεκούς, πολλώ δε μάλλον στα ελβετικά τραπεζικά δεδομένα. Με ζημίες που φθάνουν ως και τα 15 εκατομμύρια ευρώ, η επενδυτική πυραμίδα βασίστηκε σε μεγάλα κεφάλαια και υποσχέσεις για υψηλές αποδόσεις, τις οποίες έδινε απλόχερα ο Καρύδας, ενίοτε με τη συνδρομή του Σοβίγια. Οι κοινές τους εμφανίσεις, εξάλλου, ήταν πολύ συχνές: ο τραπεζίτης παρείχε τη νομιμοποίηση που χρειαζόταν ο Καρύδας έναντι των υποψήφιων επενδυτών, αφενός μεν για να τους πείσει ότι εκπροσωπούσε την τράπεζα (μοίραζε και υλικό με το λογότυπό της), αφετέρου δε για να περιβληθεί με κύρος η απάτη. Τα ποσά δεν έφθαναν ποτέ σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ζυρίχης, οι επενδυτές έμεναν ωστόσο ήσυχοι με τα πλαστά παραστατικά λογαριασμών που έφθαναν στα χέρια τους. Ο ίδιος βεβαίως στην απολογία του είχε ισχυριστεί ότι είχε επισκεφθεί στην Ελλάδα αποκλειστικά για το άνοιγμα λογαριασμών νέων πελατών, χωρίς να επιτύχει την τοποθέτηση οιουδήποτε χρηματικού ποσού στην τράπεζα, καθώς ο Καρύδας ήταν βουλιμικός και τα ιδιοποιείτο συστηματικά. Οι δικαστές είχαν, όμως, άλλη άποψη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk