Από τα «παλάτια» στον Κορυδαλλό…

Μια ζωή σαν παραμύθι… Από τα παλάτια, τα πολυτελή γραφεία της Βιέννης και από τις εμπλοκές στη Λιβύη, στον Κορυδαλλό.

Μια ζωή σαν παραμύθι… Από τα παλάτια, τα πολυτελή γραφεία της Βιέννης και από τις εμπλοκές στη Λιβύη, στον Κορυδαλλό. Ο 73 ετών σήμερα έμπορος όπλων Κώστας Δαφέρμος, ιδιοκτήτης της εταιρείας Scorpion, υπεράκτιας με έδρα τον Παναμά, αλλά και άλλης εταιρείας με έδρα την Αθήνα και τα γνωστά γραφεία στην Πανεπιστημίου, έχει οδηγηθεί από την περασμένη εβδομάδα στην E’ πτέρυγα του Κορυδαλλού και όχι στη «VIP πτέρυγα», τη Στ’ δηλαδή, όπου κρατούνται σχεδόν όλοι οι προφυλακισμένοι ή καταδικασμένοι για τα εξοπλιστικά – Τσοχατζόπουλος, Σμπώκος, Λιακουνάκος κ.τ.λ. Με την υπερασπιστική του τακτική θέλησε να υπογραμμίσει ότι δεν έχει σχέση με τους άλλους…
«Το Βήμα» δημοσιεύει το κατηγορητήριο αλλά και την απολογία του επιχειρηματία, ο οποίος είχε και παλαιότερα απασχολήσει τις Αρχές, καθώς είχε συλληφθεί με διεθνές ένταλμα στην Τουρκία για άλλη προμήθεια εξοπλιστικών, αλλά τελικά είχε αθωωθεί και είχε αφεθεί ελεύθερος με απόφαση του δικαστηρίου του Τουρίνου και του ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ιταλίας. Ανάλογο απαλλακτικό βούλευμα έχει και από δικαστικό συμβούλιο της Αθήνας.
Πολυτέλεια και απειλές


Οι επισκέπτες της πλούσιας περιοχής της Βιέννης, όπου είχε την κατοικία του ο Κ. Δαφέρμος, ακόμη θυμούνται την πολυτέλεια που τη χαρακτήριζε. Ο ίδιος είπε στους ανακριτές κ.κ. Νικόλαο Τσιρώνη και Χριστόφορο Μάρκου ότι έχει πουλήσει την έπαυλη θέλοντας να αντιμετωπίσει τα χρέη της εταιρείας του, δεδομένου ότι δεν αναλάμβανε κανένα έργο.
Μέσα από την απολογία του έρχεται στο φως ο σκληρός κόσμος των εμπόρων όπλων, με σενάρια απειλών, εκφοβιστικά τηλεφωνήματα κ.ά. στην ημερήσια διάταξη. Το κατηγορητήριο πάντως σε βάρος του Κ. Δαφέρμου με το 1,7 εκατ. δολάρια, ποσό με το οποίο φέρεται να δωροδόκησε το πρώην στέλεχος του Πενταγώνου Αντώνη Κάντα, είναι καταπέλτης:
«Υποσχεθήκατε και καταβάλατε αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα στον τότε αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών, ύψους 1.720.000 δολαρίων, προκειμένου αυτός, κατά παράβαση των αρμοδιοτήτων του και του υπηρεσιακού του καθήκοντος, να προωθήσει την προμήθεια της ρωσικής εταιρείας […] Ακόμη υποσχέθηκες και κατέβαλες άγνωστα εισέτι στην ανάκριση χρηματικά ωφελήματα και σε άλλους αγνώστους εισέτι στην ανάκριση πολιτικούς ή στρατιωτικούς υπαλλήλους και κρατικούς αξιωματούχους, προκειμένου αυτοί να προωθήσουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους την εν λόγω προμήθεια». Για άλλη μία φορά οι ανακριτές δηλώνουν σε δικόγραφο τη βεβαιότητα ότι και άλλοι πολιτικοί έχουν εισπράξει μίζες για τα εξοπλιστικά γενικώς και για τη συγκεκριμένη προμήθεια, αλλά δηλώνουν συγχρόνως και την αδυναμία τους να εντοπίσουν τους δράστες.
Η διαδρομή της μίζας


Χαρακτηριστική είναι και η περιγραφή της πορείας μέσω τραπεζών σε Αυστρία και Ελβετία των δύο ποσών με τα οποία κατηγορήθηκε ότι δωροδόκησε τον Α. Κάντα, για τον οποίον ανέφερε ότι τον εκβίασε για να τον δωροδοκήσει.
Το ποσό των 800.000 δολαρίων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μέσω της εταιρείας Scorpion International Services και άλλης εταιρείας με έδρα τον Παναμά με την επωνυμία Contrafinanz, της οποίας πραγματικός ιδιοκτήτης ήταν ο Κ. Δαφέρμος, έστειλε έμβασμα 1.400.000 δολαρίων με εντολή του σε λογαριασμό που τηρούσε στην αυστριακή τράπεζα Bank für Arbeit und Wirtschaft και εκδόθηκε κατόπιν εντολών του επιταγή με το ποσό των 800.000 δολαρίων, η οποία εστάλη στη συνέχεια σε λογαριασμό της UBS Ζυρίχης, ο οποίος ανήκε στον Α. Κάντα. Το άλλο ποσό των 980.000 δολαρίων κατατέθηκε τοις μετρητοίς στις 26.11.2002 στον λογαριασμό του Α. Κάντα στην Ελβετία.

Η απολογία και μια «απάντηση»
Τα 3 εκατομμύρια και τα «αδικαιολόγητα ποσά»
Στο απολογητικό του υπόμνημα ο Κ. Δαφέρμος είπε ότι «δεν αποκλείω να έχει δοθεί στον κ. Κάντα κάποια επιταγή, πράγμα που δεν μπορώ να βεβαιώσω, διότι προ του καιρού εκείνου υπήρξαν διάφορες δραστηριότητες πολλών εκατομμυρίων με τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση όμως ουδέποτε έδωσα στον κ. Κάντα 3 εκατομμύρια, προφανώς μίλησε για τα 3 εκατομμύρια διότι ήθελε να δικαιολογήσει άλλα αδικαιολόγητα ποσά άλλων καταθετών…».

Κατήγγειλε επίσης ότι «υπήρξα στόχος εκβιασμού, εκφοβισμού, τρομοκράτησης και δριμείας απειλής…». Κατέγραψε πέντε συναντήσεις του με τον Α. Κάντα και επεισόδιο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών στο γραφείο του, στο οποίο του ήγειρε αξιώσεις για τα συστήματα Kornet και ότι η συνάντηση έληξε με την αποχώρηση Α. Κάντα. Μάλιστα ανέφερε ότι η κατακύρωση της προμήθειας των Kornet έγινε εν τη απουσία του, όταν «οι ανταγωνιστές μου είχαν επιτύχει την άδικη και παράνομη κράτησή μου».

Εκανε λόγο για εκφοβισμούς προς το προσωπικό της εταιρείας του στο γραφείο του κατά τη διάρκεια της απουσίας του, ότι «στην Τουρκία θα τον σφάξουν τις επόμενες ημέρες στη φυλακή». Πάντως αρνήθηκε ότι ο Α. Κάντας ήταν πίσω από τις απειλές.

Κατά την απολογία του ο ανακριτής τον ρώτησε:

«Η μη χορήγηση του RFP σε εσάς έγινε με σκοπό να καταβάλετε σε κάποιους αξιωματούχους χρήματα ή δώρα και αν ναι, ποια ήταν τα πρόσωπα αυτά;».

«Αυτό εντάσσεται στα πλαίσια δράσης των ανταγωνιστριών εταιρειών που λειτουργούσαν αθέμιτα εν γνώσει προφανώς του τότε διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Κολύρη. […] Να σας δηλώσω ότι έχω κλείσει πλέον το γραφείο μου στη Βιέννη, εκποίησα την οικία μου στη Βιέννη από το τίμημα της οποίας προσπαθώ να καλύψω τα χρέη του ομίλου. Διευθύνω πλέον μόνος μου τον όμιλο και απαιτείται η προσωπική μου παρουσία παρότι έχω χρόνιο πνευμονολογικό νόσημα» ήταν η απάντηση.

Από την πλευρά του ο Α. Κάντας μέσω του συνηγόρου του κ. Ι. Μαντζουράνη δήλωσε: «Για να είναι βάσιμος και πειστικός ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου για ενεργητική δωροδοκία ότι εκβιάστηκε από τον δωροδολήπτη θα πρέπει τουλάχιστον τα δώρα να έχουν καταβληθεί πριν από την υπογραφή της συμφέρουσας για τον δωροδότη σύμβασης. Οταν τα δώρα καταβάλλονται μήνες και έτη μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του δωροδοκούντος και του Ελληνικού Δημοσίου, και μάλιστα πολλούς μήνες μετά την απομάκρυνση του δωροδοκούμενου από το δημόσιο αξίωμά του, τότε δεν μπορεί να γίνει λόγος για εκβιασμό αλλά για αμοιβαίως επωφελή και οικειοθελώς συναπτόμενη συμφωνία. Ο ισχυρισμός των δωροδοκούντων για δήθεν εκβιασμό από τους δωροδοκούμενους είναι η πιο συχνή και λιγότερο πειστική δικαιολογία, πλην όμως “όταν σε έχουν πιάσει με το αρνί στην πλάτη” τα προσχήματα δεν ανοίγουν αλλά κλείνουν τις πόρτες του σωφρονιστηρίου…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk