Επίσκεψη-«αστραπή» της τρόικας για τα μέτρα που καθυστερούν

Επίσκεψη-«αστραπή» στην Αθήνα προγραμματίζουν μέσα στην εβδομάδα οι επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ)

Επίσκεψη-«αστραπή» στην Αθήνα προγραμματίζουν μέσα στην εβδομάδα οι επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) με στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των οροσήμων που καθυστερούν. Ο «γύρος» των επικεφαλής αναμένεται να διαρκέσει τρεις ως τέσσερις ημέρες και ανάλογα με τα συμπεράσματα που θα βγουν θα επιστρέψουν για την επίσημη αξιολόγηση τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Στη δεύτερη – και απευκταία – περίπτωση καθίσταται επιτακτική η αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που δεν αποδέχεται προς το παρόν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αθήνα και Βρυξέλλες ανησυχούν ότι θα χρειαστεί και άλλος χρόνος για να καλυφθούν τα 49 ορόσημα (milestones) του Σεπτεμβρίου, καθώς η διαδικασία βρίσκεται «έναν μήνα πίσω» λόγω των εκλογών. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κάλυψε ένα μέρος των υποχρεώσεων, ωστόσο εκκρεμεί «ουρά» που θα πρέπει να καλυφθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες με δευτερεύουσες παρεμβάσεις (εγκύκλιοι, υπουργικές αποφάσεις κ.τ.λ.) ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ το αργότερο ως τις αρχές Νοεμβρίου.
Πέραν αυτών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συζητήσει με τους επικεφαλής της τρόικας το περιεχόμενο του δεύτερου πολυνομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει πολύ βαρύτερα μέτρα αλλά θα μπορούσε, αν ψηφιστεί, να ξεκλειδώσει τρία κρίσιμα ζητήματα:
  • Την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.
  • Την έναρξη της αξιολόγησης.
  • Την έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς τον κίνδυνο «κουρέματος» καταθέσεων (προβλέπεται στην οδηγία που θα ισχύει από 1.1.2016).
Αντικείμενο της συζήτησης με την τρόικα θα είναι η – υπερφιλόδοξη για κάποιους – συγχώνευση των υποχρεώσεων Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Στη λίστα περιλαμβάνονται το Ασφαλιστικό, οι περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, το κόψιμο του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων και, κυρίως, το πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας από τη νέα χρονιά. Παραλλήλως η ολοκλήρωση των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ σημαίνει ότι όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές και ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και στα σουπερμάρκετ.
Η τρόικα απορρίπτει προς το παρόν τις προτάσεις της κυβέρνησης για ισοδύναμα και έτσι αναζητούνται από μηδενική βάση εναλλακτικές λύσεις για τα παρακάτω μέτρα:
  • Να μην ισχύσει ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Απαιτούνται ισοδύναμα 168 εκατ. ευρώ για εφέτος και 240 εκατ. ευρώ για το 2016.
  • Τη μη επιβολή αύξησης του συντελεστή φορολόγησης ενοικίων από 11% σε 15% για ετήσια έσοδα ως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για έσοδα άνω των 12.000 ευρώ. Η κυβέρνηση ψάχνει ισοδύναμα 200 εκατ. ευρώ.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν, τέλος, οι αποκρατικοποιήσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk