Ενα καινοτόμο βραχιόλι νέας γενιάς με ενσωματωμένη οθόνη ηλεκτρονικής μελάνης (e-Ink) και διάρκεια ζωής ενός έτους με μία μόλις φόρτιση δημιούργησαν οι ειδικοί των εργαστηρίων Looksee, με έδρα στο Οκλαντ των ΗΠΑ.
To Eyecatcher, όπως ονομάζεται το εντυπωσιακό hi-tech βραχιόλι, διαθέτει κυρτή οθόνη χαμηλής κατανάλωσης μεγέθους πέντε ιντσών, η οποία αγκαλιάζει το χέρι του χρήστη και παραμένει διαρκώς αναμμένη, παρουσιάζοντας διαφορετικά μοτίβα ανάλογα με τα γούστα του κατόχου του. Συνδέεται με το smartphone, γεγονός που του επιτρέπει να μεταδίδει την ώρα ή να εμφανίζει στιγμιαία ενημερώσεις π.χ. από τα social media, τις εισερχόμενες κλήσεις, τα μηνύματα που λαμβάνει ο χρήστης στη συσκευή του ή ακόμη και το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης μέσω fitness tracker.
To βραχιόλι πρόκειται να διατεθεί σε τρία μεγέθη (μικρό, μεσαίο και μεγάλο) και στυλ –δύο για γυναίκες και ένα για άνδρες.
Στη παρούσα φάση, η αμερικανική εταιρεία «τρέχει» καμπάνια για τη χρηματοδότηση του πρότζεκτ μέσω Kickstarter. Οι υποστηρικτές του θα είναι σε θέση να προ-παραγγείλουν το φουτουριστικό Eyecatcher –που σίγουρα μαγνητίζει τα βλέμματα –προς περίπου 200 ευρώ.
Ξύρισμα με… lightsaber


Στη λογική του μυθικού ξίφους lightsaber από τον «Πόλεμο των Αστρων», μια ομάδα ερευνητών από την εταιρεία Skarp Technologies ανέπτυξε ένα «γαλαξιακό» ξυραφάκι το οποίο ξυρίζει τις τρίχες με τη βοήθεια… λέιζερ!

Το Skarp αντικαθιστά τα επικίνδυνα ξυράφια που συχνά οδηγούν σε τραυματισμούς ή σε ερεθισμούς στην επιδερμίδα του χρήστη, με μια λεπτή δέσμη λέιζερ η οποία «λιώνει» με ασφάλεια τις τρίχες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το χαμηλής ισχύος λέιζερ στοχεύει τα μόρια της τρίχας τα οποία ανταποκρίνονται στο φως και της χαρίζουν το χρώμα της, τα λεγόμενα χρωμοφόρα. Ετσι, με τη βοήθεια μιας οπτικής ίνας και εκπέμποντας συγκεκριμένα μήκη κύματος το φωτεινό ξυραφάκι «λιώνει» τις τρίχες εύκολα και χωρίς ερεθισμούς.
Μέχρι στιγμής οι ειδικοί κατάφεραν να εικοσαπλασιάσουν τον αρχικό τους στόχο –των 160.000 δολαρίων –στο Kickstarter και εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να σκαρφαλώσουν ακόμη ψηλότερα μέχρι τη λήξη της καμπάνιας. Οπως φαίνεται άλλωστε, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι επιθυμούν να απαλλαγούν από τον βραχνά του παραδοσιακού ξυρίσματος και αναζητούν μια λύση από το… μέλλον.
Ακαδημία για ρομπότ
Μια ακαδημία για… ρομπότ δημιούργησαν αμερικανοί και αυστραλοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο της Αυστραλίας. Στόχος των ειδικών είναι να επιταχύνουν τη διαδικασία εκμάθησης νέων δεξιοτήτων (από συναρμολόγηση αυτοκινήτων ως μαγειρική κ.ά.) των ρομπότ. Σύμφωνα με τους ίδιους, η διαδικασία επαναρύθμισης των ρομπότ διαρκεί εβδομάδες. Η νέα μέθοδος που ανέπτυξαν ωστόσο θεωρούν ότι μπορεί να ψαλιδίσει τον χρόνο σε μόλις λίγες ημέρες.
«Δημιουργήσαμε μια ακαδημία εκπαίδευσης ρομπότ» αναφέρει ο φοιτητής Γεζού Γιανγκ από το Εργαστήριο Αυτονομίας, Ρομποτικής και Γνωστικής Λειτουργίας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ο οποίος έλαβε μέρος στο πρότζεκτ.
Στο πλαίσιο των δοκιμών τους οι ερευνητές απομόνωσαν δεδομένα από 88 βιντεάκια μαγειρικής του YouTube. Από εκεί άντλησαν εντολές τις οποίες τα ρομπότ κλήθηκαν να εφαρμόσουν. Με τη βοήθεια πρωτοποριακών «νευρωνικών» δικτύων (γνωστά και ως convonutional neural networks) τα ρομπότ ήταν σε θέση να προσλαμβάνουν συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως π.χ. ποια είναι η απαραίτητη λαβή για να πιάσουν ένα αντικείμενο.
Ενα πληκτρολόγιο με μυαλό!


Ενα νέο είδος πληκτρολογίου, ικανό να σκέφτεται όπως ο άνθρωπος, αποκάλυψε η εταιρεία SwiftKey. Με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, η λονδρέζικη εταιρεία, γνωστή για το σύστημα πρόβλεψης της πληκτρολόγησης λέξεων σε φορητές συσκευές, δημιούργησε την εφαρμογή για Android, Neural Alpha.

«Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη ως προς την πληκτρολόγηση σε φορητές συσκευές, καθώς προσφέρουμε ένα πληκτρολόγιο το οποίο κάνει ακόμη εξυπνότερες και πιο ουσιαστικές προτάσεις λέξεων στον χρήστη με βάση τα συμφραζόμενα της φράσης που γράφει κάθε φορά» αναφέρει η εταιρεία.
Οσο έξυπνο και αν είναι όμως, το Neural Alpha συνοδεύεται από περιορισμούς καθώς, σύμφωνα με την επινοήτριά του, δεν είναι σε θέση να συλλαμβάνει υποβόσκοντα μηνύματα λέξεων. Στόχος της βρετανικής εταιρείας ωστόσο είναι η ανάπτυξη μιας «γλώσσας νευρωνικού δικτύου» για το πληκτρολόγιο των smartphones, για αξιόπιστη χείρα βοηθείας στους τεμπέληδες της πληκτρολόγησης…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ