Κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε η πρόεδρος του ΠαΣοΚ Φώφη Γεννήματα στο περιθώριο της προσυνεδρίασης των ευρωπαίων σοασιαλιστών λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης. Η κυρία Γεννήματα ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για την προσπάθεια που καταβάλλει υπέρ της χώρας μας και του είπε ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει και εκτιμά όσα κάνει. Ο κ. Ολαντ διαβεβαίωσε την πρόεδρο του ΠαΣοΚ ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του ώστε να μην αποκοπεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη και από την ΕΕ.
Στη συνεδρίαση των ευρωπαίων σοσιαλιστών υπήρχε έντονη ανησυχία και αγωνία για το αποτέλεσμα της Συνόδου και εκφράστηκε δυσφορία για τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν θέλει να διαλύσει την Ελλάδα θέλει να διαλύσει την Ευρώπη», ήταν η συνισταμένη πολλών τοποθετήσεων οι οποίες κατέληγαν ότι οι σοσιαλιστές δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε αυτή την επίθεση των νεοφιλελεύθερων κύκλων. Συνέστησαν όμως στην κυρία Γεννήματα να μεταφέρει στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις μεταρρυθμίσεις και ότι πρέπει να αποφύγει τις εκλογές.
Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι οι Σοσιαλιστές θα δώσουν τη μάχη και ότι δεν θα επιτρέψουν σε ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές να ακρωτηριάσουν την Ευρώπη. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου τα
προηγούμενα χρόνια και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί και ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση μπορούν να αποτελέσουν βάση διαπραγματεύσεων.
Ενδιαφέρον είχε η μεταστροφή του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα άσκησε σκληρή κριτική στη στάση της κυβέρνησης, αλλά σε αυτή τη συνεδρίαση έκανε στροφή και δήλωσε ότι ο ίδιος και το SPD συντάσσονται πλήρως στο πλευρό του κ. Ολάντ. Ο επικεφαλής των γερμανών σοσιαλιστών επισήμανε ότι πρέπει άμεσα, δηλαδή στις αρχές της εβδομάδας που ξεκινά να νομοθετηθούν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ώστε
να μεταδοθεί σήμα στους συντηρητικούς κύκλους της Γερμανίας ότι η ελληνική κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει. Πρόσθεσε ότι η απόφαση για το νέο πρόγραμμα σωτηρίας που θα σηματοδοτήσει την παραμονή της Ελλάδας
στο ευρώ θα πρέπει να ληφθεί «πάση θυσία σήμερα», επειδή η χώρα μας δεν έχει χρήματα και αν υπάρξει κι άλλη καθυστέρηση θα οδηγηθεί σε de facto Grexit. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας και σε αυτό στηρίζονται όλοι οι εκβιασμοί.
Η κυρία Γεννήματα τους ευχαρίστησε για τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα και τους είπε ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές είναι η μόνη ομάδα στην Ευρώπη η οποία μπορεί να παίξει ρόλο στις αποφάσεις που θα ληφθούν και στην οποία μπορεί να στηρίζεται. Αυτό, πρόσθεσε, το αναγνώρισε και ο Αλέξης Τσίπρας. Επιπλέον τους είπε ότι στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να μην γυρίσει πίσω από τις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία με άδεια χέρια, χωρίς συμφωνία, και οι συνομιλητές της επικρότησαν τη στάση της.
Μετά τη συνεδρίαση η κυρία Γεννήματα δήλωσε ότι: «Ο Πρόεδρος Ολάντ και όλοι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές Ηγέτες, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, πήραν μία ξεκάθαρη θέση απέναντι στις ακραίες απόψεις που απειλούν την εθνική κυριαρχία της χώρας, οδηγούν σε grexit και απειλούν τελικά την ίδια την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες ξεκάθαρα τοποθετήθηκαν υπέρ της Ελλάδας. Είναι φίλοι μας, είναι σύμμαχοί μας, συμπαραστέκονται στην προσπάθεια της χώρας μας για ισότιμη παραμονή στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Τώρα η απόφαση είναι στο χέρι μας. Οι επιλογές είναι στο χέρι της Ελλάδας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει τη σημερινή μέρα».