Τη θέση της ΔΕΗ ως μια δυναμική επιχείρηση και την ανάγκη αναθεώρησης του ενεργειακού ισοζυγίου της Ελλάδας υπερασπίστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Μανώλης Παναγιωτάκης σε συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.
Ο κ. Παναγιωτάκης κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις επενδύσεις σε παραγωγικές μονάδες, οι οποίες όπως υποστήριξε έχουν νόημα μόνο για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αντικαταστάσεις παλαιών λιγνιτικών μονάδων και περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις.
Επίσης, διεκδίκησε τη δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων εκπομπώνδιοξειδίου του άνθρακα (CO2) για τη ΔΕΗ, με δεδομένο το χαμηλό ΑΕΠ της χώρας και μίλησε υπέρ του συνολικού ανασχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ώστε να δημιουργηθούν υγιείς δομές για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού.
Ο κ. Παναγιωτάκης συμμετείχε την Τρίτη σε συνάντηση με εκπροσώπους ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, με τη συμμετοχή και της επιτρόπου για θέματα Ανταγωνισμού κυρίας Μαργκρίτ Βεστάγκερ.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των θέσεων της ΔΕΗ ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι λόγω της υπερεπάρκειας διαθέσιμης ισχύος, συνέπεια αφενός της μείωσης της ζήτησης εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης και αφετέρου της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ, οι επενδύσεις σε παραγωγικές μονάδες έχουν νόημα μόνο για ΑΠΕ, αντικαταστάσεις παλαιών λιγνιτικών μονάδων και περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις.
Όπως τόνισε, προς το παρόν δεν χρειάζονται ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος), ούτε για λόγους ευελιξίας του συστήματος. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, «αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα και από το ενεργειακό ισοζύγιο μέχρι σήμερα».
Στο μέλλον, κατά τον πρόεδρο της ΔΕΗ, όταν χρειαστούν ΑΔΙ πρέπει να πληρούν δύο θεμελιώδεις αρχές:
α)να διατίθενται με τρόπο αντικειμενικό και τεχνολογικά ουδέτερο, δηλαδή να αμείβονται εξίσου μονάδες που παρέχουν στον ίδιο βαθμό επάρκεια ισχύος στο ηλεκτρικό σύστημα
β) η τιμή τους να προκύπτει μέσα από αγοραστικούς μηχανισμούς (δηλαδή μέσα από την προσφορά και ζήτηση π.χ. μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών ισχύος).
«Ναι» στις ΑΠΕ
Η Ελλάδα μπορεί να προσεγγίσει τον στόχο του 2030 για συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 27% στο συνολικό ενεργειακό ισοζύγιο. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, θα πρέπει να επιτευχθεί ορθολογική χρήση του ηλεκτρισμού (π.χ. μείωση στην οικιακή κατανάλωση), αύξηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις μεταφορές, άμεση χρήση φυσικού αερίου σε υποκατάσταση του ηλεκτρισμού, ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών και σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Να σημειωθεί ότι η χώρα μας παραπέμπεται στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία για την ενεργειακή απόδοση.
«Οι ΑΠΕ και ιδιαίτερα οι ώριμες τεχνολογίες μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν σημαντικά χωρίς φυσικά τα τεράστια σφάλματα του παρελθόντος. Ρυθμίσεις και «κίνητρα» εκτός των όρων της αγοράς δεν χρειάζονται και πρέπει σταδιακά να καταργηθούν, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως η χώρα μας, που λόγω κλιματικών συνθηκών είναι προνομιούχος για την ανάπτυξη των ΑΠΕ» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
Δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων εκπομπώνCO2
Ο κ. Παναγιωτάκης διεκδίκησε τη δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων εκπομπώνCO2, δεδομένου ότι το ΑΕΠ της χώρας ήταν μικρότερο του 60% του μέσου όρου της ΕΕ για το 2014, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ πρόβαλε ως επιχείρημα το γεγονός ότι οι γείτονες της Ελλάδας (πλην της Ιταλίας) δεν έχουν υποχρεώσεις αγοράς δικαιωμάτων εκπομπώνCO2στην ηλεκτροπαραγωγή, είτε διότι δεν είναι μέλη της ΕΕ είτε διότι έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση αυτή αν και μέλη της ΕΕ. «Αυτό, εκτός των άλλων, οδηγεί σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, με υπέρμετρη αύξηση των εισαγωγών ενέργειας στην Ελλάδα, εις βάρος των εγχώριων μονάδων παραγωγής» υποστήριξε.
«Άδικο να κατηγορείται η ΔΕΗ για μονοπώλιο»
Επεσήμανε, τέλος, ότι η ΔΕΗ είναι υπέρ του συνολικού ανασχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ώστε να δημιουργηθούν υγιείς δομές για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Για τον σκοπό αυτό είμαστευπέρμαχοι της εφαρμογής τουTarget Model(ευρωπαϊκό ενιαίο μοντέλο) στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. «Θεωρούμε εξαιρετικά άδικο αλλά και αβάσιμο να κατηγορείται η ΔΕΗ ότι μονοπωλεί την αγορά, όταν το μερίδιό της στην ηλεκτροπαραγωγή έχει περιοριστεί στο 61% (α’ τρίμηνο 2015)» τόνισε ο ίδιος.
Κεντρικός στόχος, όπως ανέφερε, πρέπει να είναι η μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με την ασφάλεια εφοδιασμού σε κάθε χώρα. Και κατέληξε: «Είναι πολύ πιθανό και πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη ότι γενικές αλλαγές μπορεί σε επίπεδο χώρας με συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες να μην οδηγούν σε επιθυμητά αποτελέσματα».