• Αναζήτηση
 • Τα μέτρα για τις συντάξεις κρίνουν τη συμφωνία

  Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ο χρόνος εφαρμογής των «περιορισμών εξόδου» στη σύνταξη είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που κρίνουν τη συμφωνία με τους εταίρους.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ο χρόνος εφαρμογής των «περιορισμών εξόδου» στη σύνταξη είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που κρίνουν τη συμφωνία με τους εταίρους.
  Οπως μεταδόθηκε οι δανειστές εμφανίζονται αμετακίνητοι από την πρότασή τους για κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η ελληνική πρόταση προβλέπει να ξεκινήσουν οι περικοπές από 1.1.2016 και να ολοκληρωθούν σε μία περίοδο 3 ετών προκειμένου να μη θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα.
  Εκτιμάται ότι στο καυτό αυτό μέτωπο θα υπάρξει τελικά συμφωνία στις σημερινές διαβουλεύσεις προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία.
  Το ασφαλιστικό πακέτο μέτρων συμπληρώνεται με την ελληνική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τόσο των εργοδοτών όσο και του εργαζομένων ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.
  Νέες προτάσεις έχουν κατατεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις.

  Η νέα πρόταση που συζητείται είναι η εισφορά να ισχύσει για επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, αντί για 1 εκατ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο σενάριο. Παράλληλα, αποκλείουν από το υπουργείο Οικονομικών κάθε ενδεχόμενο να αυξηθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ. Όπως είναι γνωστό, στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

  Στο μέτωπο του ΦΠΑ το κρίσιμο θέμα είναι ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα μεταταγούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από το 13%. Οι δανειστές πιέζουν ώστε η εστίαση να υπαχθεί στον συντελεστή 23%, από 13% σήμερα, καθώς με το μέτρο αυτό μειώνεται σημαντικά η διαφορά των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά τα προσδοκώμενα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ.
  Η πρόταση που συζητείται στο τραπέζι είναι ΦΠΑ με τρεις συντελεστές 6%, 13% και 23%, ενώ εκτιμάται ότι από τις αναπροσαρμογές που θα γίνουν μπορούν να επιτευχθούν έσοδα 1% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, τα φάρμακα θα παραμείνουν στο 6% ενώ αδιαπραγμάτευτη είναι για την ελληνική πλευρά η παραμονή του ηλεκτρικού ρεύματος στο 13%, σε αντίθεση με τους πιστωτές που προτείνουν τη μετάταξή του στο 23%.
  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Στη σκιά του ηφαιστείου… Η χρυσόξανθη πλεξούδα με τη χαρακτηριστική πορτοκαλί κορδέλα του Hermes στο κάτω μέρος μπλέχτηκε ξαφνικά στις… μεταξένιες ψηφίδες του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk