Τους τελευταίους στρατηγικούς της εταίρους φαίνεται να χάνει η Ελλάδα στη γερμανική κυβέρνηση, μεταδίδει η Deutsche Welle. Σόιμπλε και Γκάμπριελ εμφανίζονται εξαγριωμένοι με την διαπραγματευτική τακτική της Αθήνας. Οδεύουμε σε συμβιβασμό «κορυφής»;
Σε διάλογο κωφών εξελίσσονται οι σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές της μετά την αποτυχία και του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους με την μία να επιρρίπτει στην άλλη την ευθύνη σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Όχι πάση θυσία στο ευρώ
Σε αυτήν την κρίσιμη φάση η Ελλάδα φαίνεται να χάνει και τους τελευταίους της συμμάχους στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Όπως επισημαίνει το Spiegel online, η υπομονή έχει πλέον εξαντληθεί, τόσο στο Χριστιανοδημοκρατικό όσο και στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το οποίο αρχικά είχε υιοθετήσει πιο συμφιλιωτικούς τόνους.
Στη συνεδρίαση του προεδρείου της CDU χθες το απόγευμα ακόμη και η καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι δεν επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ πάση θυσία. Πολύ περισσότερο την ενδιαφέρει να μη διασπαστεί η υπόλοιπη Ευρώπη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά επέτρεψε να γίνει ανοιχτή συζήτηση για τις προετοιμασίες σε περίπτωση Grexit. «Η ατμόσφαιρα έχει σαφώς μεταστραφεί», αναφέρεται από ηγετικά στελέχη του κόμματος. Κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν μπόρεσε να κρύψει την οργή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με συμμετέχοντες δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πλέον για τη διάσωση της Ελλάδας καθώς ακόμη και μια συμβιβαστική συμφωνία θα ήταν περιορισμένης διάρκειας. Επικρίσεις διατύπωσε και για τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Πιθανός συμβιβασμός σε συνάντηση κορυφής;
Αλλά και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υιοθέτησε πολύ σκληρούς τόνους. Ενώ πριν τρία χρόνια υποστήριζε ότι χωρίς αλληλεγγύη η Ελλάδα θα μπορούσε να διολισθήσει στο χάος ή σε παλιές ξεχασμένες αυταρχικές δομές, χθες διαμήνυσε ότι η Ευρώπη και η Γερμανία δεν είναι εκβιάσιμες, ένα μήνυμα υπό μορφή άρθρου στην εφημερίδα Bild.
Προς την ίδια κατεύθυνση αντίστοιχα σχόλια και από άλλα στελέχη του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση όσο κι αν ενισχύεται η κριτική κατά των ελληνικών χειρισμών, από τη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του
Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, γίνεται σαφές ότι η Αθήνα μπορεί ακόμη να ελπίζει στην υποστήριξη της αριστερής πτέρυγας του SPD. Ωστόσο, οι εξελίξεις μπορεί να πάρουν έναν ακόμη πιο δραματικό τρόπο, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συζήτηση. Γιατί τόσο ο Σόιμπλε, όσο και ο Βαρουφάκης, έχουν χάσει πλέον στην πράξη κάθε αρμοδιότητα διαπραγμάτευσης. Υπό αυτή την έννοια ο Κάρστεν Σνάιντερ, αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD, θεωρεί ότι η οριστική συμφωνία – συμβιβασμός θα γίνει πλέον σε επίπεδο συνάντησης κορυφής και όχι στο Eurogroup της Πέμπτης (18.06).
Πάντως ο έλληνας υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει στο σημερινό φύλλο της Bild ότι δεν πρόκειται να καταθέσει νέο κατάλογο μεταρρυθμίσεων «γιατί το Eurogroup δεν είναι το κατάλληλο φόρουμ για την παρουσίαση θέσεων και προτάσεων που δεν έχουν ήδη συζητηθεί σε κατώτερο διαπραγματευτικό επίπεδο».
Grexit και «Blame Game» στον γερμανικό Τύπο
H εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει σήμερα άρθρο του προέδρου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ, στο οποίο αναλύεται για ποιους λόγους το ενδεχόμενο Grexit δεν αποτελεί επικερδή λύση για κανέναν.
Κατ’ αρχήν ο αρθρογράφος επιμένει ότι τα σενάρια που παρουσιάζουν οι υποστηρικτές εξόδου της χώρας από το ευρώ, είναι αβάσιμα. Όπως για παράδειγμα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει οικονομικά μετά από μια μικρή περίοδο χάους. «Η έξοδος από το ευρώ και η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος θα οδηγούσαν σε μία ολική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας για πολλά χρόνια. Η θεωρία που θέλει το Grexit να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, δείχνει πως τα προβλήματα της χώρας δεν έχουν γίνει κατανοητά» γράφει χαρακτηριστικά ο Φράτσερ.
Παράλληλα τονίζει την ανθρωπιστική κρίση που θα ξεσπούσε στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις αυτής στην Ε.Ε. κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Ως καλύτερη επιλογή στην προκειμένη περίπτωση ο πρόεδρος του DIW θεωρεί την παράταση του τρέχοντος προγράμματος για έξι μήνες και την σταδιακή εκταμίευση μόνο εκείνων των δανείων, που χρειάζεται η Ελλάδα για να αποπληρώσει τα χρέη της σε ΔΝΤ και ΕΚΤ.
Εν συνεχεία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα τρίτο πρόγραμμα, το οποίο θα προβλέπει την αναδιάρθρωση του χρέους για τα επόμενα χρόνια και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που θα πρέπει να πραγματοποιήσει η ελληνική πλευρά.
Για παιχνίδι αλληλοκατηγοριών κάνει λόγο η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, αφού το «πείραμα», όπως χαρακτηρίζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα απέτυχε. «Τώρα ξεκινάει ένα “Blame Game”, όπου κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη και το μπαλάκι ρίχνεται στην Αθήνα. Μόνο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είναι ασυνήθιστα σιωπηλή. Μήπως ετοιμάζει κάτι ανήκουστο για τις επόμενες προγραμματικές δηλώσεις; Μήπως εκεί όπου υπάρχει βούληση, τελικά υπάρχει δρόμος προς το Grexit ή θα συνεχιστεί η αμοιβαιοποιήση του χρέους;» διερωτάται ο αρθρογράφος παραφράζοντας την σχετική δήλωση της καγκελαρίου προ ολίγων ημερών. Η Άγκελα Μέρκελ είχε πει τότε «όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει τρόπος» θέλοντας να τονίσει τη θέληση της Γερμανίας να παραμείνει η Ελλάδα στη νομισματική ένωση.
Τραγωδία με πραγματικούς πρωταγωνιστές
Την ριψοκίνδυνη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης σχολιάζει σήμερα η Süddeutsche Zeitung τονίζοντας παράλληλα τη δύσκολη στάση στην οποία έχουν περιέλθει οι ευρωπαίοι εταίροι. «Δεν είναι εύκολο να διατηρήσει κανείς την υπομονή του, ιδιαίτερα όταν έχει την αίσθηση ότι φτάνει πια» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ωστόσο ο δημοσιογράφος παρουσιάζει μια Ελλάδα σε θέση ισχύος, που εκμεταλλεύεται την ανάγκη των εταίρων: «Η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει στο ότι τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν την νομισματική ένωση. Εξάλλου ποιος θα διακινδύνευε το μέλλον της Ευρώπης για μερικές ποσοστιαίες μονάδες ή δυο δισεκατομμύρια ευρώ;» συνοψίζει το δίλημμα ο αρθρογράφος.
Με θεατρική παράσταση παρομοιάζει η Tageszeitung τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης αφού οι πρωταγωνιστές από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Αθήνα παίζουν ρόλο ηθοποιού, όπως γράφει. «Όσο διαρκεί το κομμάτι, τόσο φοβούνται εκείνοι και εμείς για το τέλος του. (…) Εδώ όμως δεν πρόκειται για θεατρική παράσταση. Πρόκειται για το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων. Από τη συμφωνία μπορεί να εξαρτηθεί εάν οι Έλληνες θα έχουν χρήματα για φάρμακα, εάν θα αυξηθεί η ανεργία στη Γερμανία, εάν η Ευρώπη παραμείνει ως έχει ή εάν διαλυθεί πολιτικά». Πάντως ο υπογράφων επισημαίνει την τάση των ευρωπαίων πολιτικών να αποποιούνται των ευθυνών τους και μάλιστα αξιολογεί ότι για τους συμμετέχοντες σε αυτήν την τραγωδία προτεραιότητα έχει να υπερασπιστούν την αθωότητά τους παρά να επιτύχουν ένα θετικό αποτέλεσμα. «Με άλλα λόγια: Με τα παιχνιδάκια στρατηγικής όλοι τους ρισκάρουν μια πανωλεθρία».