Με τις εξελίξεις στον τομέα των διαπραγματεύσεων να αποτυπώνονται στο χρηματιστήριο της Αθήνας οι ελληνικές μετοχές ανεβοκατεβαίνουν χάνοντας και κερδίζοντας από 6 ως και 11 δισ. ευρώ μέσα σε λίγες συνεδριάσεις τους τελευταίους μήνες. Την Παρασκευή π.χ. οι μετοχές έχασαν σχεδόν 6% της αξίας τους ή 3,1 δισ. ευρώ, ενώ την Πέμπτη σημείωναν εκρηκτική άνοδο 8% με κέρδη 3,7 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες τη μία ημέρα κέρδισαν 17% και την άλλη υποχώρησαν 12%.
Η συμφωνία ή το ναυάγιο θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς για τη συνέχεια, με την αγορά να ανησυχεί πως τυχόν αποτυχία των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ στο να αυξήσει το «κούρεμα» που επιβάλλει στα χρεόγραφα του Ελληνικού Δημοσίου που χρησιμοποιούνται σαν ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας λόγω της υποβάθμισης της χώρας από τη Standard & Poor’s.
Αν επιπλέον η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, θα σταματήσει τελείως η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, διότι απλούστατα δεν θα μπορεί να δεχθεί τις εγγυήσεις ενός χρεοκοπημένου κράτους.
Η πλειονότητα της αγοράς θεωρεί ότι οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ κυμαίνονται στο 30% έναντι 70% των πιθανοτήτων παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, αν ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείει πολιτική αστάθεια και εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς όπως λέγεται η Ελλάδα δεν θέλει σε τελική ανάλυση να αυτοκτονήσει. Ωστόσο, όπως παρατηρεί και το Bloomberg, η ελληνική αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο μέσα από το πρίσμα του οικονομικού ορθολογισμού.
Στα σενάρια του Bloomberg για την Ελλάδα, στο πρώτο αποφεύγεται το Grexit, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να «πάρει τα μετρητά». Ενας νέος συνασπισμός σχηματίζεται με τη στήριξη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων ή η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές. Στο δεύτερο ο συμβιβασμός δεν είναι λειτουργικός ούτε για τους δανειστές ούτε για την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα δάνεια διάσωσης παραμένουν «παγωμένα». Απαιτείται η επιβολή capital controls, τα οποία οδηγούν ή στην «κωλοτούμπα» ή στο check-out.
Στο σενάριο της καταστροφής τέλος, έχουμε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, με την κυβέρνηση να ρίχνει τα πάντα στους Γερμανούς. Η οικονομία καταρρέει, η Ελλάδα οδηγείται τελικά στην αποχώρηση από την ΕΕ και σε μια στροφή προς τον Πούτιν, ενώ στην ευρωζώνη η ιδέα ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο τίθεται υπό αμφισβήτηση, ταράζοντας τις αγορές.


EΡΕΥΝΑ EXTEL
Κορυφαία η Eurobank Equities

Τον τίτλο της κορυφαίας χρηματιστηριακής στην Ελλάδα για δεύτερη συνεχή χρονιά, του καλύτερου τμήματος ανάλυσης και του καλύτερου αναλυτή (Σ. Δραζιώτης) απέσπασε η Eurobank Equities στην έρευνα Extel της Thomson Reuters του 2015 που συγκεντρώνει τις απόψεις άνω των 18.000 θεσμικών επενδυτών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ