Η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί να εξαρθρώσει τον τελευταίο «πυρήνα» τεσσάρων καταζητούμενων ποινικών και αντιεξουσιαστών ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών, προχωρούσε σε ληστείες στην Κεντρική Ελλάδα, πιθανώς κρυβόταν πίσω από την οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) και ίσως έχει σχέση με τη δολοφονία του αρχιφύλακα Σωτήρη Γκαλιμάνη στη Φθιώτιδα. Πρόκειται για το τελευταίο τμήμα της –ανά περίσταση –σύμπραξης των ποινικών Βασίλη Παλαιοκώστα, Σπύρου Χριστοδούλου, Σπύρου Δραβίλα και άλλων με τον Νίκο Μαζιώτη και τους αντιεξουσιαστές καταζητουμένους για τους «ληστές με τα μαύρα» Γρηγόρη Τσιρώνη και Μάριο Σεϊσίδη και άλλους από το «μπλοκ» των Εξαρχείων.
Οι αξιωματικοί δηλώνουν ότι «αυτό το πολυσυλλεκτικό ενοποιημένο «μόρφωμα» ποινικών και αντιεξουσιαστών, που έχει τις ρίζες του τη δεκαετία του ’90 στις ελληνικές φυλακές, αποτέλεσε τη μοναδική, τελευταία «λύση» των καταζητούμενων ενόπλων που έχουν απομείνει για να έχουν στοιχειώδη επιχειρησιακή ισχύ αλλά και να χρηματοδοτούν τις επιθέσεις αλλά και τη διαμονή τους σε διάφορα καταλύματα. Ακριβώς το ίδιο συνέβη σε αντίστοιχες περιπτώσεις του αντάρτικου πόλης στη γειτονική Ιταλία». Από την άλλη, όμως, ο συλληφθείς Γρηγόρης Τσιρώνης αρνείται οποιαδήποτε σχέση με έκνομη ενέργεια.

Η συνεργασία
Σύμφωνα με τον «απολογισμό» στελεχών ΕΛ.ΑΣ., «πρόκειται για μια συνεργασία που είχε ξεκινήσει το 2002, αμέσως μετά την εξάρθρωση της 17Ν, όταν με μεσολαβητή άλλον αντιεξουσιαστή συστάθηκε η ομάδα των «ληστών με τα μαύρα», η οποία την περίοδο 2002-06 έκανε επτά ληστείες τραπεζών με λεία 700.000 ευρώ. Φορούσαν μαύρες φόρμες και χρονομετρούσαν όπως στην ταινία «Στην κόψη του ξυραφιού». Αυτοί είχαν αναλάβει τότε τη χρηματοδότηση του Επαναστατικού Αγώνα του Ν. Μαζιώτη, παρότι ο ίδιος έχει επιχειρήσει πολλές φορές να το αρνηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν είχε συλληφθεί ένας από τους «ληστές με τα μαύρα» το 2006 ύστερα από αιματηρή συμπλοκή, είχε παραδεχθεί ότι χρηματοδοτούσε ένοπλες οργανώσεις. Μάλιστα με βάση δείγμα DNA είχαμε θεωρήσει κάποιους από αυτούς ως υπόπτους κλοπής οπλισμού από τον φρουρό του τότε προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρωμύλου Κεδίκογλου το 2007.

Για μεγάλο διάστημα οι αντιεξουσιαστές αυτοί φέρεται να ζούσαν στην Αθήνα, παρά τις εκτιμήσεις ότι είχαν αναχωρήσει για Αλβανία, Ισπανία ή και Λατινική Αμερική. Τότε ψάχναμε και έναν ακόμη με το ψευδώνυμο «Ταξιδιώτης» που φέρεται να ζούσε στην Καλλιθέα αλλά ποτέ δεν εντοπίστηκε.

Οταν τον Οκτώβριο του 2009 επικηρύχθηκαν οι ληστές με τα μαύρα, σημειώθηκε η αιματηρή επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής από το μεικτό σχήμα ενόπλων –ίσως και με την παρουσία του Ν. Μαζιώτη –που είχε εμφανισθεί ως Ομάδες Προλεταριακής Λαϊκής Αυτοάμυνας (ΟΠΛΑ). Στην ίδια «παρέα» αντιεξουσιαστών εντάχθηκε και ένας άλλος αναρχικός που είχε συλληφθεί το 2005 και συμμετείχε σε ληστείες αλλά και στην προσπάθεια τροφοδοσίας με όπλα»
.
Ανώτατα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη εκτιμούν ότι τον Ιούλιο του 2012, μετά τη μεγάλη φυγή του Ν. Μαζιώτη, πιθανώς όσοι είχαν συνεργαστεί στην επίθεση στο ΑΤ Αγίας Παρασκευής επανενώθηκαν. Κοντά τους κόλλησε και το «σύστημα υποστήριξης» από ποινικούς που είχαν σχέση με τον Β. Παλαιοκώστα, ο οποίος διατηρούσε επαφή με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Αυτό είχε διαφανεί τόσο από το ΙΧ που είχε κλέψει ο ίδιος στη Θεσσαλονίκη και βρέθηκε στην κατοχή του Επαναστατικού Αγώνα όσο και από τη βοήθεια αναρχικών στην απαγωγή του επιχειρηματία κ. Γιώργου Μυλωνά το 2008, αλλά και από το δέμα-βόμβα που σκότωσε τον υπασπιστή του τότε υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το καλοκαίρι του 2010.
Η ΟΠΛΑ και η ΟΛΑ
Αρχικά συνέστησαν την ΟΛΑ, που ανέλαβε τις επιθέσεις στα γραφεία της ΝΔ, στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή, στην ισραηλινή πρεσβεία και αλλού. Λίγο αργότερα ο Ν. Μαζιώτης επανασύστησε τον Επαναστατικό Αγώνα, στον οποίο φέρεται να συμμετείχε ο αναρχικός Αντώνης Σταμπούλος και ένας-δύο ακόμη, που όμως δεν φαίνεται να είχαν επαφές με τα κρησφύγετα των ποινικών στην επαρχία.
Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής είχαν ενδείξεις ότι πίσω από τις επιθέσεις της ΟΛΑ ήταν πιθανόν «ληστές με τα μαύρα», συνυπολογίζοντας την οργάνωση, τον στρατιωτικό τρόπο δράσης και το ότι υπήρχε ένας ένοπλος που τους έδινε εντολές κ.τ.λ. Τα πρόσφατα ευρήματα στη Μαγνησία φέρεται να επιβεβαιώνουν την αστυνομική θεωρία.
Σύμφωνα με την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι αστυνομικοί, «οι ένοπλοι διατηρούσαν σπίτια όπου διέμεναν ιδιωτικά, όπως αυτό που είχε ο Ν. Μαζιώτης στο Μαρούσι ή ο Γρ. Τσιρώνης στα Ανω Λεχώνια Βόλου. Πιθανολογείται ότι επισκέπτονταν διάφορα σπίτια-«γιάφκες» όπου διέμεναν και οι ποινικοί συνεργάτες τους. Από εκεί εκπορεύονταν οι επιθέσεις και οι ληστείες. Ορισμένοι εξ αυτών συμμετείχαν με τους ποινικούς φίλους του Β. Παλαιοκώστα και άλλους σε μπαράζ ληστειών σε Νεμέα, Σπέτσες, Μέθανα, Βελεστίνο, Κλειτορία, Δίστομο, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, στη Φαρκαδώνα και αλλού».
Είχαν προηγούμενα στις φυλακές

Ενα από τα κεντρικά ζητούμενα για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι να διαπιστωθεί αν κάποιο από τα άτομα που πέρασαν από τη μεζονέτα της Νέας Αγχιάλου είχε σχέση με τη δολοφονία του Σεραφείμ Γκαλιμάνη, αρχιφύλακα του σωφρονιστικού καταστήματος Δομοκού. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο ένας εκ των δραστών της εκτέλεσης του 47χρονου στις 21 Φεβρουαρίου 2015 στην περιοχή Κούβελας Φθιώτιδας να ήταν ο 32χρονος ποινικός Σπύρος Δραβίλας που αυτοκτόνησε όταν το σπίτι περικυκλώθηκε από αστυνομικούς.

Λίγες ώρες αργότερα αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για την εκτέλεση του αρχιφύλακα από την Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη. Οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες ότι ο αυτόχειρας ανέφερε διαρκώς πως «εγώ στη φυλακή δεν επιστρέφω» και ότι «η τελευταία σφαίρα θα είναι για μένα».
Εξετάζουν όμως δύο ακόμη αναφορές αν έχουν σχέση με τη δολοφονία του αρχιφύλακα. Πρώτον, η «εκμυστήρευση» του Σπ. Δραβίλα ότι σχεδίαζε προ διετίας τη δολοφονία άλλου υψηλόβαθμου σωφρονιστικού υπαλλήλου, πιθανώς ύστερα από υπόδειξη του καταζητουμένου Βασίλη Παλαιοκώστα. Δεύτερον, το επεισόδιο που είχε σημειωθεί στις φυλακές Κορυδαλλού στις 23 Δεκεμβρίου 1999 με πρωταγωνιστή τον ποινικό Β. Παλαιοκώστα και τον δολοφονηθέντα σωφρονιστικό. Τότε ο Παλαιοκώστας, που μόλις είχε συλληφθεί έπειτα από τροχαίο ατύχημα, φερόταν αγανακτισμένος για την καθυστέρηση «εξυπηρέτησής» του από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι κυρίως εκείνη την ημέρα ασχολούνταν με την επίσκεψη ανωτάτου κληρικού στις φυλακές.
Και ο ίδιος ο Σπ. Δραβίλας φέρεται να είχε επεισόδιο με τον δολοφονηθέντα στις φυλακές Δομοκού προ διετίας επειδή του είχε κρατήσει για λίγες ημέρες ένα χρυσό ρολόι καθώς είχαν δεχθεί καταγγελία –αποδείχθηκε τελικά ψευδής –ότι περιείχε στο εσωτερικό του ποσότητα ηρωίνης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ