ΠαΣοΚ: πρόεδρος ή συλλογική ηγεσία;

Σε συνθήκες έντασης αναμένεται να διεξαχθεί το συνέδριο του ΠαΣοΚ που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή,

Σε συνθήκες έντασης αναμένεται να διεξαχθεί το συνέδριο του ΠαΣοΚ που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς αντιπαρατίθενται δύο προτάσεις: εκλογή προέδρου από τη βάση, όπως υποστηρίζει η πλευρά της Φώφης Γεννηματά, ή εκλογή συλλογικής ηγεσίας που θα οδηγήσει την ευρύτερη παράταξη σε ιδρυτικό συνέδριο σε εύλογο χρονικό διάστημα; Η πρόταση αυτή εμφανίστηκε την Τρίτη, σε άρθρο που υπέγραφαν οι Γιώργος Φλωρίδης, Νάσος Αλευράς και Κώστας Καρτάλης και προκάλεσε αναταράξεις. Την Πέμπτη δημοσιεύτηκε δεύτερο κείμενο σε παραπλήσια λογική το οποίο υπογράφουν 26 στελέχη της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, μεταξύ των οποίων οι: Παντελής Καψής, Νίκος Μπίστης, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Χρήστος Δερβένης, Δημήτρης Ψυχογιός. Στο παρασκήνιο λέγεται ότι ετοιμάζονται και άλλα κείμενα σε αυτή την κατεύθυνση. Τα πάντα όμως θα καθοριστούν από τον συσχετισμό δυνάμεων στο συνέδριο καθώς στις εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων προσήλθαν ανέλπιστα στις κάλπες περίπου 35.000 ψηφοφόροι του κόμματος.
Το άρθρο «Να τολμήσουμε!»


Η πλευρά της Φώφης Γεννηματά επιμένει ότι η εκλογή προέδρου θα πρέπει να γίνει από τη βάση, όπως προβλέπει το καταστατικό. Μάλιστα η ίδια δημοσιοποίησε το πλαίσιο της υποψηφιότητάς της, σημειώνοντας ότι το συνέδριο πρέπει να είναι «αμιγώς πολιτικό και προγραμματικό, που θα δώσει την εντολή μετεξέλιξης του ΠαΣοΚ στην επόμενη ηγεσία που έχουμε συλλογικά και ομόφωνα αποφασίσει ότι θα γίνει από τη βάση στις 14 Ιουνίου. Θέλω να πιστεύω ότι κανείς δεν βλέπει αυτό το συνέδριο ως ευκαιρία για να δώσει τη χαριστική βολή στο ήδη διασπασμένο, εκλογικά συντετριμμένο και δημοσκοπικά περαιτέρω μειούμενο ΠαΣοΚ» προειδοποίησε.
Τα τρία στελέχη που υπέγραψαν το άρθρο με τίτλο «Να τολμήσουμε!» προτείνουν: Να εκλέξει το συνέδριο ένα σχετικά ολιγομελές καθοδηγητικό όργανο που θα λαμβάνει όλες τις μεγάλες αποφάσεις. Αυτό πρέπει να είναι η Κεντρική Επιτροπή. Με τη σειρά της, η Κεντρική Επιτροπή να εκλέξει το Εκτελεστικό Γραφείο που θα υπόκειται σε αυτήν. Και το Εκτελεστικό Γραφείο να εκλέξει τον πρόεδρό του, ο οποίος θα συντονίζει το έργο του και δεν θα αποτελεί αυτόνομο και ανεξέλεγκτο όργανο.
Το κείμενο των 26 στελεχών ενίσχυσε στην ουσία την πρόταση των κ.κ. Φλωρίδη, Αλευρά, Καρτάλη.
«Τι προτείνουμε: Το συνέδριο να υπερψηφίσει την πρόταση της εισήγησης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου φορέα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, να δρομολογήσει τις διαδικασίες για ιδρυτικό συνέδριο εντός του 2015 στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν οι υπόλοιπες δυνάμεις και στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού – μεταρρυθμιστικού χώρου ρεύματος, να συγκροτηθεί Εθνική Επιτροπή που θα έχει την πολιτική ευθύνη για την οργάνωση του ιδρυτικού συνεδρίου. Στο ιδρυτικό συνέδριο να αποφασιστούν η ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική φυσιογνωμία του φορέα, η ονομασία του, τα σύμβολά του και να εκλεγεί η ηγεσία του».
Οι προτάσεις για την ηγεσία


Το αίτημα για συλλογική ηγεσία υποστηρίζεται και από τους δύο ευρωβουλευτές Εύα Καϊλή και Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος θα ανοινώσει στο συνέδριο αν θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠαΣοΚ, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η σχετική πρόταση θα αποδειχθεί πλειοψηφική. Θεωρείται όμως ότι θα αποτελέσει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για τη συσπείρωση δυνάμεων από τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΔΗΣΟ και ανάχωμα στην προσέλκυση στελεχών που ενδεχομένως επιχειρήσει το Ποτάμι.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος διαπιστώνει ότι διαμορφώνεται ένα «δίκτυο μετανοημένων» ψηφοφόρων γύρω από το ΠαΣοΚ και πιστεύει ότι η τάση θα πρέπει να ενισχυθεί με εκλογή προέδρου από τη βάση αλλά και ταυτόχρονη εκλογή από το συνέδριο του γραμματέα και ενός αναπληρωτή του ή ενός αντιπροέδρου ώστε να διασφαλιστούν οι εγγυήσεις για το άνοιγμα στην ευρύτερη παράταξη. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υποστηρίζει την εκλογή προέδρου από τη βάση και μετασχηματισμό του ΠαΣοΚ σε νέο κόμμα.
Το άρθρο του Κώστα Σημίτη στο «Βήμα» την περασμένη Κυριακή με τίτλο «Συνέδριο. Για ποιον σκοπό;», στο οποίο επισήμαινε ότι «τους πολίτες ενδιαφέρει αν το κόμμα είναι σε θέση να συσπειρώσει το σύνολο της Κεντροαριστεράς και να αποκτήσει τη δυνατότητα ανατροπής του διαμορφούμενου νέου διπολισμού» προκάλεσε αίσθηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk