Πρόστιμο $55 εκατ. στην Deutsche Bank για «τοξικά» παράγωγα προϊόντα

Πρόστιμο 55 εκατ. δολαρίων θα πληρώσει η Deutsche Bank στο πλαίσιο διακανονισμού με τις αμερικανικές Αρχές για υπόθεση «τοξικών» παράγωγων προϊόντων.

Πρόστιμο 55 εκατ. δολαρίων θα πληρώσει η Deutsche Bank στο πλαίσιο διακανονισμού με τις αμερικανικές Αρχές για υπόθεση «τοξικών» παράγωγων προϊόντων. Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ, η γερμανική τράπεζα παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία εκτελώντας «ανεπαρκείς εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους» που οδήγησαν στην υπερεκτίμηση της αξίας χαρτοφυλακίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελούμενου από σύνθετα παράγωγα προϊόντα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2008. Ειδικότερα, βάσει των ισχυρισμών, η Deutsche Bank «φούσκωσε» την αξία του εν λόγω χαρτοφυλακίου κατά περίπου 1,5 δισ. δολάρια και αμέλησε εσκεμμένα να υπολογίσει τις πιθανές απώλειες στις συναλλαγές.
Στις 13 σελίδες του πορίσματός της η SEC σημειώνει ότι, αν και η αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων όπως το είδος του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου ήταν «περίπλοκη», η γερμανική τράπεζα πήρε την «παράλογη» απόφαση να σταματήσει τον υπολογισμό του «περιθωρίου κινδύνου» και μάλιστα σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, στην απαρχή της οικονομικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008.

«Αυτή είναι μία από τις πιο δύσκολες και περίπλοκες υποθέσεις που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και έχουν ερευνηθεί από την Επιτροπή»
δήλωσε ο Σκοτ Φρίσταντ, αναπληρωτής διευθυντής της SEC.
Από την πλευρά της, στην επίσημη ανακοίνωσή της η Deutsche Bank – που σημειωτέον δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και αρνήθηκε τις κατηγορίες – ανέφερε ότι η διαφορά αποτίμησης προέκυψε επειδή «δεν υπήρχε μια αξιόπιστη μέθοδος» για τη μέτρηση του κινδύνου του χαρτοφυλακίου, δεδομένης της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009. Η υπόθεση αυτή, σχολιάζουν οι «New York Times», «είναι μια από τις τελευταίες εναπομείνασες έρευνες που διενεργούνται τα τελευταία χρόνια στον τραπεζικό τομέα και ρίχνει περισσότερο φως στις παρασκηνιακές δραστηριότητες των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων την περίοδο που αγωνίζονταν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κατάρρευσης της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008 και την παραλίγο ίδια μοίρα του αμερικανικού γίγαντα των ασφαλίσεων, της American International Group».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk