Δύο «ταχύτητες» για το καθεστώς παράλληλης ασφάλισης

Η έννοια της παράλληλης ασφάλισης, δηλαδή του καθεστώτος ασφάλισης που ισχύει στην περίπτωση ταυτόχρονης απασχόλησης και κατ’ επέκταση ασφάλισης ενός εργαζομένου

Η έννοια της παράλληλης ασφάλισης, δηλαδή του καθεστώτος ασφάλισης που ισχύει στην περίπτωση ταυτόχρονης απασχόλησης και κατ’ επέκταση ασφάλισης ενός εργαζομένου σε περισσότερες της μιας δραστηριότητες, αποσαφηνίζεται στο «Δίκτυο υπηρεσιών πληροφόρησης, συμβουλευτικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης εργαζομένων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ».
Στις περιπτώσεις ταυτόχρονης ασφάλισης σε δύο ασφαλιστικούς φορείς ο χρόνος ασφάλισης για τη θεμελίωση δικαιώματος υπολογίζεται μόνο μία φορά (δηλαδή, από έναν μόνο φορέα), ενώ ο ασφαλισμένος επιλέγει τον φορέα του οποίου θα υπολογιστεί ο χρόνος. Αναλυτικά στην ανάλυση του Ινστιτούτου Εργασίας σημειώνονται τα εξής:
Ως χρόνος παράλληλης ασφάλισης νοείται ο χρόνος κατά τον οποίο υπάρχει ταυτόχρονα ασφάλιση σε δύο ή και περισσότερους φορείς κύριας ασφάλισης.
Ο χρόνος παράλληλης ασφάλισης θα ληφθεί υπόψη για την προσαύξηση της σύνταξης. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να λάβει ο ασφαλισμένος δεύτερη σύνταξη με τις αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις που ισχύουν για τους διπλοσυνταξιούχους στους διάφορους φορείς κύριας ασφάλισης.
Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί για τον χρόνο παράλληλης ασφάλισης είναι υποχρεωτικές και δεν προβλέπεται επιστροφή τους λόγω μη εκπλήρωσης της προσδοκίας συνταξιοδότησης. Η ασφαλιστική νομοθεσία προβλέπει για την περίπτωση αυτή διαφορετικές ρυθμίσεις για τους «παλαιούς ασφαλισμένους» (όσους ασφαλίστηκαν ως 31.12.1992) και για τους «νέους ασφαλισμένους» (όσους ασφαλίστηκαν από 1.1.1993).
Παλαιοί ασφαλισμένοι (προ του 1992): Οταν ασκούν δραστηριότητες οι οποίες υπάγονται σε δύο ασφαλιστικούς φορείς, είναι υποχρεωμένοι να ασφαλιστούν και στους δύο φορείς για τον κλάδο σύνταξης, ενώ επιλέγουν τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο θα υπαχθούν για τον κλάδο υγείας.
Νέοι ασφαλισμένοι (μετά το 1993): Το νομικό καθεστώς των παραλλήλως απασχολούμενων «νέων» ασφαλισμένων επιβάλλει υποχρεωτική ασφάλιση σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης, έναν φορέα επικουρικής ασφάλισης, έναν φορέα ασφάλισης ασθένειας και έναν φορέα ασφάλισης πρόνοιας. Τα πρόσωπα για τα οποία προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις υποχρεωτική ασφάλιση σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς ασφαλίζονται υποχρεωτικά σε έναν φορέα τον οποίο επιλέγουν με δήλωσή τους. Εφόσον επιθυμούν, τα πρόσωπα αυτά δύνανται να ασφαλιστούν προαιρετικά και σε περισσότερους του ενός φορείς καταβάλλοντας το σύνολο των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου, εργοδότη και κράτους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk