Στήριξη στα μεγέθη της Εθνικής από Τουρκία και ΝΑ Ευρώπη

Αύξηση της λειτουργικής προ φόρων κερδοφορίας της κατά 6% σε ετήσια βάση πέτυχε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας στο α΄ τρίμηνο του 2015, πετυχαίνοντας επίπεδο κερδοφορίας που σχεδόν κάλυψε τις διενεργηθείσες αυξημένες προβλέψεις.

Αύξηση της λειτουργικής προ φόρων κερδοφορίας της κατά 6% σε ετήσια βάση πέτυχε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας στο α΄ τρίμηνο του 2015, πετυχαίνοντας επίπεδο κερδοφορίας που σχεδόν κάλυψε τις διενεργηθείσες αυξημένες προβλέψεις.
Σε ενοποιημένη βάση η ΕΤΕ εμφάνισε την υπό εξέταση περίοδο ζημιές 159 εκατ. ευρώ, ωστόσο για ένα ακόμη τρίμηνο τα αποτελέσματά της στηρίχθηκαν από τα κέρδη των θυγατρικών της σε ΝΑ Ευρώπη και Τουρκία, τα οποία έφτασαν τα 17 εκατ. και 114 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
«Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επηρέασαν κυρίως την ρευστότητα αλλά και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να επιτύχει αποτελέσματα που αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά την ευελιξία του επιχειρηματικού της μοντέλου» σημειώνει σε γραπτή του δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε επίπεδο ρευστότητας, η ΕΤΕ επωφελείται από την κυρίαρχη θέση της στις εγχώριες καταθέσεις ταμιευτηρίου που έχουν σημειώσει σχετική ανθεκτικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου αβεβαιότητας, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία καταθέσεων.
Ο κ. Φραγκιαδάκης υπογραμμίζει ότι «η ΕΤΕ συνεχίζει να διατηρεί τρέχον δείκτη δανείων προς καταθέσεις σημαντικά χαμηλότερο της μονάδας. Ταυτόχρονα, τα διαθέσιμα ενέχυρα προς το Ευρωσύστημα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, που αντιστοιχούν περίπου στο 25% των εγχώριων καταθέσεων».
Σημειώνει δε ότι «με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, ο ρυθμός δημιουργίας εγχώριων επισφαλειών αυξήθηκε κατά το α’ τρίμηνο του έτους, αντανακλώντας τις πρόσκαιρες συνθήκες έντονης αβεβαιότητας. Η διενέργεια υψηλότερων προβλέψεων κατά το α’ τρίμηνο όχι μόνο κάλυψε πλήρως την αύξηση αυτή, αλλά ενίσχυσε περαιτέρω τον δείκτη κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων που πλέον ανέρχεται σε 61%».
Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ, τα συνολικά αποτελέσματα του Ομίλου παρουσίαζαν ζημίες ύψους 159 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας κυρίως την επιβάρυνση από τα μη επαναλαμβανόμενα εγχώρια χρηματοοικονομικά αποτελέσματα.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου παρέμεινε ισχυρή, με τον δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων να ανέρχεται σε 12.1%, χωρίς να περιλαμβάνονται κεφαλαιακές ενέργειες, υποδηλώνοντας την ισχυρή θέση της Εθνικής στο έντονα μεταβαλλόμενο περιβάλλον».
Βασικοί δείκτες
Η εξέλιξη των βασικών μεγεθών της ΕΤΕ όπως καταγράφεται από την ανακοίνωσή της έχει ως εξής:
Επαρκής ρευστότητα παρά τις δυσμενείς συνθήκες
Δάνεια προς καταθέσεις στο 104% σε επίπεδο Ομίλου και 95% στην Ελλάδα
Τρέχουσα δυνατότητα άντλησης επιπλέον ρευστότητας ύψους €12 δισ. από το Ευρωσύστημα
Μείωση του ρυθμού εκροής καταθέσεων στην Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο.
Αύξηση καταθέσεων στη Τουρκία κατά 3% σε τριμηνιαία βάση
Η κάλυψη επισφαλών απαιτήσεων αυξήθηκε στο 61.0% σε επίπεδο Ομίλου
Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στο 24.3% στον Όμιλο και 32.0% στην Ελλάδα.
Το ποσοστό κάλυψης εγχώριων επισφαλών απαιτήσεων αυξήθηκε κατά 50μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στο 60.7%
Η δημιουργία νέων εγχώριων επισφαλειών ανήλθε σε €336 εκατ. κυρίως λόγω της μείωσης των ρυθμίσεων (μείωση 35% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).
Παρά τις αυξημένες προβλέψεις ο Όμιλος κατέγραψε ζημιές μόλις €28 εκατ. σε λειτουργικό επίπεδο

Στην Ελλάδα η λειτουργική προ-προβλέψεων κερδοφορία αυξήθηκε κατά 5.4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κυρίως λόγω της περιστολής των δαπανών
Αύξηση οργανικών εσόδων Ομίλου κατά 4.7% σε ετήσια βάση, με τα οργανικά προ-προβλέψεων κέρδη να αυξάνονται κατά 6.0% σε σχέση με το προηγούμενο έτος ανερχόμενα σε €418 εκατ.
Ο Όμιλος κατέγραψε συνολικές ζημιές €159 εκατ. ενσωματώνοντας εγχώριες ζημίες από χρηματοοικονομικά αποτελέσματα ύψους €112 εκατ.
Αύξηση των υπολοίπων του δανειακού χαρτοφυλακίου τόσο στην Ελλάδα (+1.7% σε τριμηνιαία βάση) όσο και σε επίπεδο Ομίλου (+2.6% σε τριμηνιαία βάση)
Επαρκής κεφαλαιακή θέση

Δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων CET 1 στο 12.1%
Με βάση την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ το 2024 (Οδηγία CRD IV), ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται στο 8.7%.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk