Βαρουφάκης: Ναι στις μεταρρυθμίσεις, όχι στα μέτρα λιτότητας

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φιλελευθεροποιήσει την οικονομία της, να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό της σύστημα και να εξασφαλίσει ένα λογικό πρωτογενές πλεόνασμα, γράφει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε άρθρο του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore, αλλά απορρίπτει τη λήψη μέτρων λιτότητας, καθώς -όπως αναφέρει- κάτι τέτοιο θα έπληττε την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φιλελευθεροποιήσει την οικονομία της, να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό της σύστημα και να εξασφαλίσει ένα λογικό πρωτογενές πλεόνασμα, γράφει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα, Τρίτη, στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Σημειώνει, όμως, ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των πιστωτών της, υιοθετώντας περαιτέρω μέτρα λιτότητας φέτος και αργότερα, καθώς αυτό θα έπληττε την ικανότητά της να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών γράφει:

«Για τι πράγμα μιλάμε; Για μία ανεξάρτητη φορολογική αρχή, για την εσαεί διατήρηση ενός λογικού πρωτογενούς πλεονάσματος, για ένα λογικό και φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων… για μία πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος… για την φιλελευθεροποίηση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών κλπ».

Ωστόσο, προειδοποιεί, ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει αυτούς τους στόχους, εάν προσπαθήσει να επιτύχει τους «αφόρητα υψηλούς» στόχους ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα που ζητούν οι πιστωτές της.

«Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί να αποδεχθεί -και δεν θα αποδεχθεί- μία θεραπεία, η οποία για μια πενταετία αποδείχθηκε χειρότερη από την ασθένεια» γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk