ΔΝΤ: «Χρειάζεται πολλή δουλειά για τη συμφωνία»

Για δεύτερη φορά η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε το δικό της μήνυμα για το ελληνικό ζήτημα θέλοντας να αποκλείσει μια «γρήγορη και βρώμικη», όπως είχε πει, στην κλειστή συνεδρίαση για την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον.

Για δεύτερη φορά η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε το δικό της μήνυμα για το ελληνικό ζήτημα θέλοντας να αποκλείσει μια «γρήγορη και βρώμικη», όπως είχε πει, στην κλειστή συνεδρίαση για την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον.
Αυτή τη φορά από το Ρίο Ντε Τζανέιρο δήλωσε: «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει ώσπου να υπάρξει μια συμφωνία που θα επιλύει την ελληνική κρίση χρέους. Οι συμμετέχοντες εργάζονται, λαμβάνουν προτάσεις, συνεργάζονται και θα συνεχίσουν να το κάνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα» ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Την ίδια ώρα στελέχη των δανειστών που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση έλεγαν ότι «τα βασικά στοιχεία στο Brussels Group είναι η έλλειψη ουσιαστικής προόδου και η μεγάλη σύγχυση. Είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς ποιο είναι το σχέδιο και ποιος είναι ο υπεύθυνος («who is in charge») από την ελληνική πλευρά». Η εικόνα αυτή «δένει» με το πάγιο αίτημα του ΔΝΤ που ζητεί απευθείας διαπραγμάτευση με τον υπουργό Οικονομικών.
Το κλίμα αυτό βρίσκεται σε προφανή αντίθεση με την αισιοδοξία περί συμφωνίας που μεταδίδουν κυβερνητικά στελέχη και κύκλοι της Κομισιόν.
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», η αποκάλυψη του εσωτερικού εγγράφου – πρότασης της Επιτροπής για λύση – προκάλεσε αμηχανία στο Ταμείο, ιδίως η αναφορά στο ενδεχόμενο αποχώρησής του. «Δεν έχει καθοριστεί ακόμη το τελικό πλαίσιο, αν το ΔΝΤ θα είναι μέσα και με ποιον τρόπο σε μια συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (staff level agreement)» λένε οι ίδιες πηγές, την ώρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει από την πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θεωρεί το ΔΝΤ απαραίτητο.

«Ο χρόνος τελειώνει, αλλά οι τεχνικές διαβουλεύσεις δεν προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία ούτε στον ΦΠΑ, παρότι δεν είναι καν το κρισιμότερο ζήτημα»
λέει παράγοντας με καλή γνώση όσων συζητούνται στις Βρυξέλλες. Σε αντίθεση με την Κομισιόν, το ΔΝΤ επιμένει να διατηρηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και πιέζει για να υπάρξει νέος περιορισμός των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, συνδέοντας το θέμα με τη βιωσιμότητα των Ταμείων. Ευρύτερα, το Ταμείο εντοπίζει μεγάλα κενά σε Ασφαλιστικό, εργασιακά, δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk