Ενα από τα βασικά εμπόδια σε ό,τι αφορά τη διάδοση των οικιακών τρισδιάστατων εκτυπωτών είναι τα περίπλοκα λογισμικά τρισδιάστατου σχεδιασμού. Για τον λόγο αυτόν η κατασκευάστρια 3D εκτυπωτών MakerBot προσέθεσε στη συνοδευτική εφαρμογή της για iPad τη δυνατότητα φωτογράφισης του επιθυμητού σχεδίου ή τη μετατροπή σχεδίων ζωγραφικής σε τρισδιάστατα μοντέλα.
Με τον τρόπο αυτόν, η τρισδιάστατη εκτύπωση γίνεται παιχνιδάκι ακόμη και για μικρά παιδιά. Η εφαρμογή PrintShop, χάρη στη νέα λειτουργία Shape Maker, επιτρέπει στον χρήστη τη φωτογράφιση ενός σχεδίου ή τη δημιουργία του από την αρχή. Στη συνέχεια χαρίζει στο σχέδιο τρεις διαστάσεις και ο χρήστης καλείται να επιλέξει την κλίμακα. Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί, η εφαρμογή αποστέλλει ασύρματα το τελικό αποτέλεσμα στον 3D εκτυπωτή.
Η εφαρμογή μπορεί να μη συστήνεται σε όσους επιθυμούν να εκτυπώσουν π.χ. ανταλλακτικά ή άλλα κομμάτια ακριβείας, αλλά σίγουρα κάνει την τρισδιάστατη εκτύπωση πιο προσιτή στο ευρύ κοινό.
Πισίνα για… τσουνάμι
Ονομάζεται FloWave και είναι ένα σύστημα ικανό να «γεννήσει» κύματα ύψους εννέα ορόφων και ρεύματα με ταχύτητα τέσσερις φορές μεγαλύτερη από εκείνη ενός ολυμπιονίκη της κολύμβησης. Το σύστημα για… τσουνάμι αναπτύχθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και στην παρούσα φάση χρησιμοποιείται για τη δοκιμή θαλάσσιων τεχνολογιών.
Το κυκλικό σχήμα του συστήματος οδηγεί στην αναπαραγωγή συνθηκών αντίστοιχων με εκείνες που επικρατούν σε μια τρικυμία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δύναμη του FloWave είναι τέτοια ώστε αν ένας άνθρωπος βρισκόταν στο κέντρο της πισίνας ενόσω το σύστημα ήταν σε λειτουργία, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα έβγαινε από αυτή με… σπασμένα πλευρά και σοβαρούς τραυματισμούς.
Με τη βοήθεια του προσομοιωτή αντίξοων θαλάσσιων συνθηκών, οι επιστήμονες είναι σε θέση να μελετήσουν τα φαινόμενα και τις επιδράσεις της ανεξέλεγκτης ισχύος τους μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, συγκριτικά με τους μήνες ή τα χρόνια που απαιτούνται σε συνθήκες ανοιχτής θάλασσας.
Τέλος στην αερο-ναυτία
Ενα «σκάφανδρο» εικονικής πραγματικότητας κατά της ναυτίας στα ταξίδια δημιούργησε μια ομάδα βρετανών μηχανικών. Το Flow VR, όπως ονομάζεται, προσφέρει σύμφωνα με τους επινοητές του στον χρήστη το οπτικό ερέθισμα ενός εικονικού ορίζοντα ο οποίος π.χ. μιμείται τις κινήσεις του αεροσκάφους.
Κάτι τέτοιο, κατά τους κατασκευαστές, καταπολεμά το αίσθημα της ναυτίας των επιβατών που οφείλεται στην «ασυμφωνία» μεταξύ των πληροφοριών που λαμβάνει ο οργανισμός από τα μάτια και από τον κοχλία, ο οποίος βρίσκεται στο έσω ους.
Το καινοτόμο σύστημα «ψυχαγωγίας», όπως το χαρακτηρίζει η κατασκευάστρια εταιρεία Flow IFE, έχει σχεδιαστεί ώστε να συνοδεύει τους ταξιδιώτες εν πτήσει.
Διαθέτει ακόμη δυνατότητα προβολής εικόνων από τον προορισμό τους σε πραγματικό χρόνο ώστε να έχουν τη δυνατότητα να «κουρδίζουν» σταδιακά τους κιρκάδιους ρυθμούς τους, σε περίπτωση π.χ. υπερατλαντικών ταξιδιών.
Το Flow VR έκανε το ντεμπούτο του πριν από μερικές ημέρες στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Aircraft Interiors Expo, που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο (14-16 Απριλίου). Tο κόστος της κάθε συσκευής θα κυμαίνεται μεταξύ 400 και 700 ευρώ.
Ερχεται το «ατσάλινο» κινητό
Μια σχεδιαστικά εκλεπτυσμένη συσκευή με «καρδιά» από ατσάλι δημιούργησε η εταιρεία Turing Robotic Industries. Το Turing Phone, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, είναι κατασκευασμένο από μεταλλικό κράμα «liquidmorphium» το οποίο κατά την εταιρεία δεν λυγίζει, καθώς είναι ισχυρότερο ακόμη και από ατσάλι ή τιτάνιο.
Η «άτρωτη» Android συσκευή συνοδεύεται από ένα προηγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, με στόχο την προστασία της επικοινωνίας του κατόχου της. Το Turing Phone θα διαθέτει οθόνη Full HD 5,5 ιντσών και επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 801. Η οπίσθια κάμερά του θα αγγίζει τα 13 MP και η εμπρόσθια τα 8 ΜΡ. Η συσκευή θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις, εκείνη των 64 GB προς 740 δολάρια (περίπου 660 ευρώ) και των 128 GB προς 870 δολάρια (περίπου 775 ευρώ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ