Συνεχίσθηκαν σήμερα, Τετάρτη, οι πωλήσεις κρατικών ομολόγων διεθνώς με το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού των χωρών να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο του 2015, από τα υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, στα οποία είχε διαμορφωθεί.

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε στο 0,6% -που είναι υψηλό για το 2015- και τριπλασιάσθηκε μέσα σε μία εβδομάδα.

Για τα 10ετή ισπανικά, ιταλικά και βρετανικά ομόλογα, οι αποδόσεις αυξήθηκαν επίσης σε υψηλό 2015 -στο 1,96%, στο 1,98% και πάνω από 2% αντίστοιχα- πριν υποχωρήσουν κάτω από τα χθεσινά επίπεδα κλεισίματός τους.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σταθεροποιήθηκαν μετά τις χθεσινές μεγάλες απώλειες, με τη βοήθεια αισιόδοξων οικονομικών και επιχειρηματικών ειδήσεων από την περιοχή.

Οι αποδόσεις των ομολόγων όμως συνέχισαν να αυξάνονται, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν διαφορετικά τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, μετά την κατά 50% άνοδο των τιμών του πετρελαίου από τον Ιανουάριο.

Ήταν αυτός ο φόβος του αποπληθωρισμού, που είχε ενταθεί από τη μείωση κατά 50% των τιμών ενέργειας στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, ο οποίος οδήγησε σε κύμα μειώσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που ώθησε τις αποδόσεις πολλών ομολόγων σε μηδενικό ή και αρνητικό επίπεδο και προκάλεσε νέα ρεκόρ των χρηματιστηρίων.

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν απότομα και μετά την είδηση ότι η πτώση των τιμών στην Ευρωζώνη σταμάτησε τον περασμένο μήνα, υπήρξε αντιστροφή των συναλλαγών αυτών. Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν σήμερα 2% και έφτασαν το υψηλότερο επίπεδο για φέτος.