Forbes: Η Γερμανία να σώσει Ελλάδα – ευρώ με τις πολεμικές επανορθώσεις

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της αβύσσου και θα μπορούσε να παρασύρει ολόκληρη την Ευρωζώνη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, θέτοντας τέλος στο καταπληκτικό σχέδιο οικονομικής συνεργασίας, ευμάρειας και ειρήνης σε μια ήπειρο που πληττόταν για αιώνες από πολέμους και άλλες μάστιγες, καταλήγοντας στις φρικαλεότητες του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, αναφέρεται σε άρθρο στο Forbes με τίτλο «Ναι η Γερμανία θα πρέπει να συμφωνήσει να κάνει κάποια κίνηση προς την Ελλάδα σε σχέση με τις πολεμικές επανορθώσεις και να σώσει επίσης και το ευρώ» .

Η Γερμανία ξεκίνησε και έχασε αυτόν τον πόλεμο πριν από 70 χρόνια, ενώ σήμερα ασκεί πιέσεις για τη συνέχιση της λιτότητας σε μια ανεμική ευρωπαϊκή οικονομία. Οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις για μέτρα στήριξης της ανάπτυξης από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα προσκρούουν σε μια ευρεία συντηρητική συναίνεση, ενώ μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατόρθωσε να υπερνικήσει τη γερμανική αντίσταση με την επεκτατική νομισματική της πολιτική παρέχοντας ανάσα στην οικονομία, παρά τα άδεια κρατικά ταμεία, αναφέρεται στο άρθρο .

Οπως επισημαίνεται, τον Απρίλιο η ελληνική κυβέρνηση όρισε το χρέος στα 280 δισ. ευρώ. Ο υπουργός οικονομίας της Γερμανίας, Σ. Γκάμπριελ χαρακτήρισε «ανοησίες» τη διασύνδεση των πολεμικών χρεών με τις τρέχουσες συνομιλίες για το ελληνικό χρέος.

Το θέμα ωστόσο είναι πολύ σοβαρό και δεν επιδέχεται χλευασμού, ούτε μπορεί να παρακαμφθεί εύκολα νομικά. Ο γερμανός Πρόεδρος, Γ. Γκάουκ δήλωσε το Σάββατο ότι η Γερμανία οφείλει να εξετάσει τις ιστορικές της ευθύνες έναντι της Ελλάδας.

Μην διαπραχθούν νέα ιστορικά λάθη

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής λεηλατήθηκε η ελληνική οικονομία, καθώς αγαθά και πρώτες ύλες απομακρύνθηκαν από τη χώρα χωρίς να καταβληθεί η όποια πληρωμή. Η Ελλάδα ανέλαβε το κόστος της κατοχής, ενώ η κεντρική τράπεζα παραχώρησε άτοκο δάνειο στη ναζιστική Γερμανία για να μπορέσει να καλύψει το κόστος των κλαπέντων αγαθών στα εθνικά στατιστικά στοιχεία.

Το δάνειο που παραχωρήθηκε ανερχόταν στα 500 εκ. μάρκα, στα τέλη του πολέμου. Η Γερμανία κατέβαλε το 1960 115 εκ. τα οποία κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για προκαταβολή, ενώ άλλοι για διευθέτηση του ζητήματος.

Χιλιάδες Ελληνες είχαν εκτελεσθεί ή σφαγιασθεί, ενώ χιλιάδες επίσης πέθαναν από την πείνα. Εξοντώθηκαν επίσης χιλιάδες έλληνες Εβραίοι. Ενα εκατομμύριο Ελληνες βρέθηκαν άστεγοι στο τέλος του πολέμου, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών υπολογίζεται μεταξύ των 320.000 έως 800.000.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα βυθίστηκε στον εμφύλιο πόλεμο. Ο πόλεμος διάρκεσε έως το 1949 καταστρέφοντας περαιτέρω την ελληνική οικονομία.

Η Γερμανία και η Ιταλία έχουν ένα ηθικό χρέος έναντι της Ελλάδας και ήρθε ο καιρός να λύσουν αυτά τα ιστορικά ζητήματα πριν διαπραχθούν νέα ιστορικά λάθη.

Εάν καταρρεύσει η Ελλάδα τότε θα πληγεί και το ευρώ, ενώ και η Γερμανία θα αισθανθεί τις συνέπειες και το κόστος καταλήγει το άρθρο στο FORBES.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk