Σενάρια για χαλάρωση της λιτότητας με πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ το 2015 και παράλληλη μετακίνηση του στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο 2017 βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες. Ωστόσο το ΔΝΤ προκαλεί για άλλη μια φορά αντιδράσεις (αυτή τη φορά και από τους Ευρωπαίους) καθώς επανέφερε το αίτημα για την περικοπή των κατώτατων συντάξεων.

Την ίδια στιγμή παράγοντες των Θεσμών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) εμφανίζονται επιφυλακτικοί αφήνοντας ένα «παράθυρο» για μια θετική «δήλωση προόδου» πριν τις 11 Μαΐου.
Πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι δύο πλευρές μελετούν ένα ήπιο σενάριο για τα δημοσιονομικά το οποίο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ για το 2015 (αντί για 3% που είναι ο μνημονιακός στόχος) και ανάπτυξη 1%. Οι δανειστές επιμένουν ωστόσο ότι πρέπει να υπάρχουν ισοδύναμα για όλα τα μέτρα που δεν έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή ακόμη και για την 13η σύνταξη ή τα 200 εκατ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση. Το ίδιο σενάριο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2016 (και ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ) και πλεόνασμα 3,5% από το 2017 και μετά.
«Κόψτε τις κατώτατες συντάξεις»
Στο συνταξιοδοτικό το ΔΝΤ πιέζει ξανά για σκληρά (και μη αποδεκτά) μέτρα όπως η περικοπή των κατώτατων κύριων συντάξεων. Αντίστοιχη ήταν η στάση του τον Σεπτέμβριο του 2014 στο Παρίσι. Παράλληλα ζητεί την πλήρη κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Στο αίτημα για «αιματηρές» περικοπές με άμεση απόδοση, πέρα από την κυβέρνηση, φαίνεται ότι αντιδρούν και οι Ευρωπαίοι που θεωρούν ότι θα ήταν προτιμότερη μια συνολική αναθεώρηση των παραμέτρων του Ασφαλιστικού και όχι οι αποσπασματικές παρεμβάσεις.
Εφικτό ένα Statement
«Η ατμόσφαιρα είναι καλύτερη και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος σε ορισμένα θέματα»ανέφερεστο tovima.grστέλεχοςαπό την πλευρά των δανειστώνπου συμμετέχει στις διαβουλεύσεις. Πρόσθεσε ωστόσο τα εξής:«Παραμένουν μεγάλες διαφορές σε κρίσιμα θέματα, όπως το δημοσιονομικό, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά και οι ιδιωτικοποιήσεις». Το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι δεν αποκλείεται, αν συνεχιστούν ομαλά οι συζητήσεις, οι Θεσμοί να προχωρήσουν σε μια κοινή δήλωση (statement) που θα αναγνωρίζει την πρόοδο η οποία έχει συντελεστεί πριν από το Eurogroup της 11 Μαΐου.Ακόμη όμως κι αν συμβεί αυτό, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι στη συνέχεια θα απομένει«πάρα πολλή δουλειά και πολλά δύσκολα θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν».
«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα»
«Η ελληνική πλευρά χρειάζεται να κάνει πολλές κινήσεις που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα»τονίζει έτερος αξιωματούχος με καλή γνώση των διαβουλεύσεων. Ο ίδιος σπεύδει να επισημάνει ότι τα υπεραισιόδοξα μηνύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Πλήρη αξιολόγηση απαιτεί το Ταμείο
Το ΔΝΤ επιμένει για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μάλιστα το Ταμείο εκτιμά πως όσαθέματα απομείνουν από την παλιά συμφωνία (Μνημόνιο 2) δεν πρέπει να «εξαφανιστούν» αλλά θα πρέπει να περάσουν στις προβλέψεις της νέας συμφωνίας με υπογραφή και δέσμευση της κυβέρνησης.
Επομένως για το ΔΝΤ δεν τίθεται θέμα «συγχώνευσης» των διαδικασιών ώστε να περάσουμε κατευθείαν στη «μεγάλη συμφωνία» καθώς θέτει ως όρο να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση. Μένει να φανεί αν οι Ευρωπαίοι θα ακολουθήσουν τη γραμμή του Ταμείου όπως έκαναν κάθε φορά σε σημείο καμπής τα τελευταία χρόνια.Ασφαλώς για πολιτικούς λόγους…
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμματου Ταμείου συνεχίζει να «τρέχει». Τυπικάολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016, ενώ οι διαδικασίες για την έγκριση και την εκταμίευση δόσης είναι πολύ σκληρές λόγω της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου στην Ουάσιγκτον.