Προφυλακίστηκε ο τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ μετά τις διαδοχικές απολογίες του ενώπιον των ανακριτών που χειρίζονται υποθέσεις διαφθοράς.

Δικαστικές πηγές τόνιζαν ότι θα διενεργηθεί στο άμεσο μέλλον, ενδεχομένως και την προσεχή εβδομάδα, συμπληρωματική ανάκριση, καθώς ο Όσβαλντ δείχνει διάθεση συνεργασίας με τις Αρχές. Παρά το γεγονός ότι αρνείται τα πάντα ως προς την κατηγορία, εμφανίζεται εν τούτοις διατεθειμένος να δώσει στοιχεία, ονόματα και λογαριασμούς από το προσωπικό του αρχείο την περίοδο που διερευνάται από τους ανακριτές.

Σε σχέση με τον υφιστάμενο και alter ego του Φάνη Λυγινό, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, ο Όσβαλντ φέρεται να είπε ότι είναι ο μοναδικός που γνωρίζει το ελληνικό τοπίο και τις όποιες επαφές στην ημεδαπή τις διατηρούσε αυτός.

Αρχικά ο τραπεζίτης που συνελήφθη στο Άμπου Ντάμπι και θεωρείται πρόσωπο-κλειδί στα σκάνδαλα τόσο με τα εξοπλιστικά όσο και με τη Siemens απολογήθηκε από το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης στον ανακριτή διαφθοράς κ. Ν. Τσιρώνη.

O κ Τσιρώνης με τη συνδρομή του επίκουρου ανακριτή κ. Χριστόφορου Μάρκου ζήτησε πληροφορίες από τον Οσβαλντ για την υπόθεση προμήθειας των αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρεία Wegmann, υπόθεση για την οποία βαρύνεται με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Αφού ολοκλήρωσε την επτάωρη απολογία του στον κ. Τσιρώνη ο Όσβαλντ τέθηκε ενώπιον της ανακρίτριας διαφθοράς κυρίας Βασιλικής Μπράτη, η οποία διερευνά την υπόθεση προμήθειας ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρεία Ericsson και τη βραζιλιάνικη Embraer.

Σε ολιγόλεπτη συνομιλία που είχε μάλιστα με το «Το Βήμα» ισχυρίστηκε ότι αισθάνεται εξιλαστήριο θύμα, εγκλωβισμένος σε μια «πολιτική παγίδα», στο πλαίσιο της οποίας του αποδίδεται ο πιο σκοτεινός ρόλος στις υποθέσεις των εξοπλιστικών και της Siemens που διερευνά η ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο Όσβαλντ περιορίζει τον ρόλο του σε αμιγώς εκτελεστικό και αρκείται στο να χαρακτηρίζει τον Αντώνη Κάντα πελάτη της τράπεζας. Αρνείται ότι διαθέτει λίστα-πελατολόγιο ισχυρών προσώπων, διέψευσε μάλιστα ότι είπε πως διαθέτει λίστα ο συνεργάτης του Φ. Λυγινός, ενώ επιμένει ότι δεν γνώριζε την παράνομη προέλευση του χρήματος που διακινούσε.