Καταδίκη της Ιταλίας για τα βασανιστήρια από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την άγρια αστυνομική καταστολή του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης στη σύνοδο της G8 στη Γένοβα το 2001.

Η βία κατά διαδηλωτών στη διάρκεια της αστυνομικής εφόδου στο δημόσιο σχολείο Αρμάντο Ντίατζ τη νύχτα της 21ης Ιουλίου ισοδυναμεί με βασανιστήρια, σύμφωνα με το ΕΔΑΔ -το οποίο δεν καταδικάζει την Ιταλία μόνο για την πρωτοφανούς αγριότητας αστυνομία βία, αλλά και για την απουσία επαρκούς νομοθεσίας για την τιμωρία των βασανιστηρίων.

Οι δικαστές του ΕΔΑΔ αποφάνθηκαν ομόφωνα ότι το ιταλικό κράτος παραβίασε το Άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο ορίζει ότι «ουδείς μπορεί να υποβληθεί σε βασανιστήρια ή σε ταπεινωτική και απάνθρωπη μεταχείριση».

Στον πυρήνα της αγωγής βρέθηκε η καταγγελία του Αρνάλντο Τσεστάρο, ηλικίας 61 ετών το 2001, ο οποίος κατά την αστυνομική έφοδο ξυλοκοπήθηκε άγρια σε σημείο που έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και υποφέρει έως σήμερα από τις επιπτώσεις της βίας εις βάρος του.

Τονίζει ότι οι υπαίτιοι έπρεπε να τιμωρηθούν, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ καθώς η ιταλική νομοθεσία δεν προβλέπει κατάλληλες ποινές για τη διάπραξη βασανιστηρίων ή εγκλήματα ανάλογης βαρύτητας. Ο 74χρονος σήμερα Τσεστάρο θα πρέπει βάσει της απόφασης του ΕΔΑΔ να αποζημιωθεί από το ιταλικό κράτος με το χρηματικό ποσό των 45.000 ευρώ.

Το ΕΔΑΔ κατηγορεί παράλληλα την ιταλική αστυνομία ότι δεν συνεργάστηκε για να αναγνωριστούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι εμπλεκόμενοι στα βασανιστήρια κατά των διαδηλωτών.

Τετρακόσιοι αστυνομικοί εισέβαλαν τα μεσάνυχτα στο σχολείο Ντίατζ, όπου βρίσκονταν 94 άτομα που είχαν επιστρέψει για να κοιμηθούν εκεί μετά το διήμερο διαδηλώσεων ώστε να επιστρέψουν την επόμενη ημέρα στις πόλεις και τις χώρες τους.

Εβδομήντα τραυματίες, ένα άτομο διακομίστηκε στο νοσοκομείο σε κώμα. Συνελήφθησαν όλοι, οδηγήθηκαν στις φυλακές του Μπολτζάνο, βασανίστηκαν. Για την πιο σοβαρή καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων σε χώρα της Δύσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έκανε λόγο η Διεθνής Αμνηστία.

Η βία που στιγμάτισε τη σύνοδο της G8 στη Γένοβα το 2001 είναι ένα οδυνηρό κεφάλαιο που παραμένει ανοιχτό στην Ιταλία. Άγρια καταστολή του ειρηνικού κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, ταραχές, η νυχτερινή έφοδος στο σχολείο Ντίατζ, η δολοφονία του 23χρονου Κάρλο Τζουλιάνι.

Η ωμότητα της αστυνομικής καταστολής καταδικάστηκε διεθνώς και προκάλεσαν σοκ οι εικόνες του διαδηλωτή Κάρλο Τζουλιάνι να κείτεται νεκρός στο έδαφος.

Ο 23χρονος Τζουλιάνι δέχθηκε σφαίρα στο πρόσωπο την ώρα που προσπαθούσε μέσα στην αναταραχή να αντεπιτεθεί στις αστυνομικές δυνάμεις εκτοξεύοντας έναν πυροσβεστήρα. Αστυνομικό τζιπ πέρασε πάνω από τη σορό του δύο φορές…