Την Βουλή ενημερώνει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τη Δευτέρα, το βράδυ για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τις μεταρρυθμίσεις που εμπεριέχονται στη λίστα της κυβέρνησης με τους δανειστές αλλά και τη δανειακή σύμβαση.Δεδομένης της πολιτικής αντιπαράθεσης για τον τρόπο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους εταίρους και των επικρίσεων της αντιπολίτευσης για την απόφαση της κυβέρνησης να μην φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το κείμενο επέκτασης της δανειακής σύμβασης, η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης να πάρουν θέση σχετικά με τα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή για νομοθέτηση ή αν συμμερίζονται τις θέσεις των δανειστών.

Η διαδικασία στο κοινοβούλιο θα αρχίσει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής θα ακολουθήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ προβλέπεται δικαίωμα δευτερολογίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψη στις Σκουριές, λόγω της συζήτησης.

Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ο τέως πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Να μην μας θεωρήσουν δεδομένους» σχετικά με το αν η ΝΔ θα ψηφίσει τη νέα συμφωνία.

«Δεν θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνουν οι ‘μαθητευόμενοι μάγοι’» αναφέρει χαρακτηριστικά, αποκλείοντας το κόμμα να στηρίξει νέες φορολογικές επιδρομές.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώσει ότι το «μέλλον του τόπου είναι στα χέρια του πρωθυπουργού και μίας ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

«Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του. Αλλαγές και παραμονή της χώρας στην Ευρώπη ή έξοδος και εθνική τραγωδία. Αυτό είναι το δίλημμα», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού προσθέτοντας ότι «ένα κράτος δικαίου, με δυναμική οικονομία και κοινωνική προστασία, μια χώρα ευρωπαϊκή, είναι η εντολή. Και όχι μια χώρα που τσαλαβουτάει σε ιδεοληψίες και εθνικισμούς με σκυφτούς πολίτες που αναζητούν τριτοκοσμικά στηρίγματα».

Το ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, ενώ προειδοποιεί ότι το «email Βαρουφάκη» προς τους εταίρους φέρνει νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Καλοδεχούμενη, χαρακτηρίζει, το ΠΑΣΟΚ την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν αναπληρώνει το γεγονός ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι από τη συζήτηση η κυβέρνηση ίσως καταλάβει πόσο επικίνδυνα είναι τα επικοινωνιακά της παιχνίδια και την εγκαλεί για ανερμάτιστη στάση.