Αστυνομικοί προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την 22χρονη Αγγελική Σπυροπούλου στη μεταφορά καλάσνικοφ! Η επιχείρηση ανατίναξης των φυλακών Κορυδαλλού και το σχέδιο της μεγάλης απόδρασης «κόστισε» στους «Πυρήνες» 60.000 ευρώ, «συμμαχώντας και με τον διάβολο» -όπως χαρακτηριστικά γράφουν- για να αποκτήσουν τα χρήματα αυτά. Μέλη των «Πυρήνων», όπως τουλάχιστον παραδέχονται σε επιστολές τους, είχαν εκπαιδευθεί σε χρήση καλάσνικοφ από σέρβους αξιωματούχους. Ο Χριστόδουλος Ξηρός στη διάρκεια της μεγάλης φυγής του σχολίαζε τον αντιεξουσιαστή Νίκο Μαζιώτη, για τον οποίο έλεγε ότι «είχε μεγάλο τουπέ», «ξινίλα» και «άθλια περούκα χρώματος γριουλί επειδή ήταν τσιφούτης»

Αυτά είναι ορισμένα από τα νέα στοιχεία για τη συνεργασία του πρώην μέλους της 17Ν Χρ. Ξηρού με έγκλειστα μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς και άλλους αντιεξουσιαστές, όπως ανακύπτει από νέα τμήματα της αλληλογραφία τους που ανακάλυψε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και αποκαλύπτει «Το Βήμα».
Κλήση σε ταξί για… μεταφορά καλάσνικοφ
Το πρώτο ενδεικτικό στοιχείο είναι αυτό που προκύπτει από γράμμα της 22χρονης αντιεξουσιάστριας προς τους κρατούμενους «αντάρτες πόλης», όπου τους αφηγείται ένα εντυπωσιακό περιστατικό με την παραλαβή ενός καλάσνικοφ που ήταν πεταμένο σε χωράφι.
Όπως σημειώνει η Αγγελική στο γράμμα της, αρχικά τύλιξε το όπλο με τη ζακέτα της και κάτι σακούλες και τσουβάλια που βρήκε σε κάδο απορριμμάτων και στη συνέχεια μπήκε σε ένα ταξί. «Έβαλα άρωμα και κόκκινο κραγιόν (πάντα πιάνει) και τηλεφώνησα σε ταξί να έρθει να με μαζέψει… Ξέρω ότι θα ήταν πιο φρόνιμο να μην το πάρω έτσι, ωστόσο πίστευα ότι ακόμα και με το τσουβάλι στα χέρια μπορώ να με κάνω να φαίνομαι αθώα.

»Έρχεται ωραιότατα το ταξί και με πηγαίνει στο τρένο. Διπλοπαρκάρει δίπλα σε ένα αγροτικό για να κατέβω και με το που ανοίγω την πόρτα μάς κυκλώνουν τρεις μηχανές ΔΙΑΣ δικάβαλες και ένα καρούμπαλο, αμέσως! Εντάξει, περιττό να σας πω ότι λέω τώρα τη γ…ε, για μένα είναι σίγουρα και η καρδιά μου χτυπούσε σαν τρελή.

»Παρ’ όλα ταύτα κατεβαίνω κανονικότατα σαν να μην τρέχει τίποτα, χωρίς καμία προσπάθεια να κρύψω αυτό που κρατάω στα χέρια μου (δεν κρυβόταν κιόλας), το οποίο πια φαινόταν σαν ένα απλό τσουβάλι που είχε κάτι ορθογώνιο μέσα (έβαλα και κάτι ξύλα για να έχει τέτοιο σχήμα). Περνάω κυριολεκτικά ανάμεσά τους και καταλαβαίνω προς μεγάλη μου ανακούφιση ότι το αγροτικό ήταν ενός γύφτου και οι μπάτσοι ήρθαν γι’ αυτόν.

»Εκεί λοιπόν που αρχίζω πάλι να αναπνέω, γυρίζει ένα βλήμα από τους ΔΙΑΣ και μου λέει: «Όμορφη, να σε βοηθήσω με αυτό;» και κατευθείαν εγώ τα παίζω πάλι. Γυρίζω χαμογελαστή και φαινομενικά ήρεμη και του λέω: «Όχι, καλέ μου, σε ευχαριστώ, τα καταφέρνω», μου χαμογελάει κι εκείνος και φεύγω. Συνέχισα κανονικά τη διαδρομή μου μέχρι το σπίτι ενώ ήμουν (και είμαι ακόμα) σε τρομερή υπερένταση! Αυτά ούτε στις ταινίες δεν γίνονται!»
«Τουπέ», «ξινίλα», «τσιφούτης» και… συμβουλές απόδρασης στον Μαζιώτη
Ένα δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος είναι τα σχόλια του Χρ. Ξηρού για τη σύλληψη του δραστήριου «αντάρτη πόλης» Ν. Μαζιώτη τον περασμένο Ιούνιο στο Μοναστηράκι.
Όπως σημειώνει: «για Μιχαλάκη, που με ρωτήσατε κάποια σκέψη, ότι τον πιάσανε επειδή έγινε ανασύσταση του Επαναστατικού Αγώνα. Πρώτον: πολύ κακή εξέλιξη φυσικά παρά το «τουπέ» που κράταγε πριν και για μένα προσωπικά και για σας. Εννοείται τον στηρίζουμε (πιστεύω μετά το Γοργοπόταμο θα του περάσει και η ξινίλα -και σε κάποιους άλλους- ενώ σε άλλους θα μετατραπεί σε οργή –κακία (στ α… μας)».
Για να συμπληρώσει αμέσως μετά σχετικά με τις κινήσεις του Ν. Μαζιώτη: «Νομίζω έκανε 2 σοβαρά λάθη: πρώτον είχε άθλια περούκα -γριουλί- (ο τσιφούτης) και τσαντάκι που φώναζε από μακριά «ύποπτος» (και φυσικά από γκαντεμιά έπεσε σε επιχείρηση των μπάτσων για το παραεμπόριο που όμως ελέγχανε τους πάντες) και δεύτερον όταν τους έριξε και προς στιγμήν τους έφυγε (είδατε τα βίντεο) πήγε να σταματήσει δύο αμάξια με το όπλο από το πλάι και αυτοί γκαζώσανε και έγιναν καπνός, –πάντα πηδάς μπροστά τους με το όπλο και τους σημαδεύεις στα μούτρα, μόνο έτσι κλάνουν και κοκαλώνουν. Έτσι και χρόνο έχασε και δεν μπόρεσε να φύγει γρήγορα από την περιοχή που είναι το πιο σημαντικό οπότε οι μπάτσοι είχαν το χρόνο να αναδιοργανωθούν και τον τσιμπήσανε».
«Τσακωμοί»
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κρίνεται από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. επιστολή των «Πυρήνων» προς τον Χρ. Ξηρό όπου εκφράζουν τη δυσφορία τους επειδή ο τελευταίος «έβρισε και τραμπούκισε τον «Ιάσονα» που απειλεί με αποχώρηση» και γιατί οι «τσακωμοί» μπορεί να οδηγήσουν σε ματαίωση το σχέδιο αιματηρής απόδρασης από τον Κορυδαλλό.
Όπως συμπληρώνουν στη συνέχεια, «όλη τη φάση που φτιάξαμε για εσάς την κτίσαμε από το μηδέν, επειδή ξέραμε να χειριζόμαστε καταστάσεις κι ανθρώπους. Όπως θυμάσαι, δεν είχαμε φράγκο και καταφέραμε και σας στείλαμε κοντά στις 60.000 ευρώ. Ποιοι νομίζεις ότι μας τα έδωσαν; Οι Καραλιβαναίοι (σ.σ. ομάδα ληστών της Γκιώνας που μετά το 1941 πέρασαν στο αντάρτικο) ή οι αναρχικοί; Αυτοί μας πούλησαν κι εμάς κι εσένα. Βρήκαμε τον τρόπο να προχωρήσουμε στον σκοπό μας συμμαχώντας ακόμα και με τον διάβολο αν χρειαστεί…»
Πώς οι αντιεξουσιαστές εκπαιδεύτηκαν στο Κοσσυφοπέδιο;
Ιδιαίτερα ενδεικτική της προετοιμασίας των «Πυρήνων» και του Χρ. Ξηρού για την απόδραση από τις φυλακές ήταν και το γράμμα που έστειλαν μέλη της οργάνωσης μέσα από τις φυλακές προς τους «συντρόφους» τους. Σε αυτό εμφανίζονται αντιεξουσιαστές με εκπαίδευση στο Κοσσυφοπέδιο, κάτι το οποίο δεν ήταν γνωστό μέχρι τώρα και παραμένει άγνωστο πώς βρέθηκαν εκεί.
Όπως σημειώνουν, «αυτό το γράμμα έχει να κάνει με τη χρήση του καλάσνικοφ και κάποιες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε. Αυτά δεν είναι από εγχειρίδια, αλλά πράγματα που μου είχαν πει δείξει και δοκιμάσει όταν έκανα σεμινάρια για τη χρήση του καλάσνικοφ στη Σερβία από τον αντιτρομοκρατικάριο πρωταθλητή σκοποβολής στη χώρα. Δηλαδή είναι αξιόπιστα και δοκιμασμένα σαν λογική στον πόλεμο του Κοσσόβου. Ξεκινώντας αποφύγετε για οποιοδήποτε λόγο το κατά ριπάς. Χάνεις σφαίρες και κάνεις μια τσαπατσούλικη δουλειά…»
Την ίδια ώρα ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες, Τρίτη, μετά την απολογία του ένας 31χρονος, αδελφός μέλους των «Πυρήνων» που κατηγορήθηκε για συμμετοχή στο σχέδιο επίθεσης στις φυλακές Κορυδαλλού. Την ίδια ώρα οι δικηγόροι κκ. Φραγκίσκος Ραγκούσης και Σάκης Κεχαγιόγλου που εκπροσωπούν νομικά τον 31χρονο και άλλους συγγενείς μελών των «Πυρήνων» κατέθεσαν προσφυγή κατά της προσωρινής κράτησης της μητέρας ενός κρατουμένου και της συζύγου ενός άλλου.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, πατέρας της Αγγελικής, με επιστολή του απευθύνει ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στην προαναφερόμενη μητέρα του αντιεξουσιαστή και τη συγγενής της, στο σπίτι των οποίων στη Σαλαμίνα διέμενε η κόρη του.
Όπως σημειώνει, «τα λόγια και τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης για αυτή τη γυναίκα που η οποιαδήποτε λογική κρίση της ως προς την επικινδυνότητα της πράξης της, να αποδεχθεί να κρύψει την κόρη μου, μετασχηματίσθηκε σε κατανόηση για το παιδί μου και έπραξε όπως μόνο μια αληθινή μάνα θα έκανε», εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για τη φυλάκιση των δύο γυναικών.