Γιάνης Βαρουφάκης: «Θα φτύσουμε αίμα αλλά θα πληρώσουμε το ΔΝΤ»

«Θα φτύσουμε αίμα (“we shall squeeze blood out of stone”) αν χρειαστεί να πληρώσουμε μόνοι μας τις δόσεις προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο, αλλά θα το κάνουμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης στο πρακτορείο Associated Press.

«Θα φτύσουμε αίμα (“we shall squeeze blood out of stone”) αν χρειαστεί να πληρώσουμε μόνοι μας τις δόσεις προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο, αλλά θα το κάνουμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης στο πρακτορείο Associated Press.

«Δεν θα γίνουμε η πρώτη χώρα που δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ» τόνισε, σχολιάζοντας ωστόσο ότι τα χρέη προς την ΕΚΤ (ομόλογα 6,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο) ανήκουν σε εντελώς διαφορετική κατηγορία και θα χρειαστεί διαβούλευση με τους εταίρους και τους θεσμούς.

Κρίσιμο είναι το Eurogroup της 9ης Μαρτίου όπου η Ελλάδα αναμένεται να ζητήσει ταμειακές διευκολύνσεις την ώρα που Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει στην Bild ότι η όποια βοήθεια θα δοθεί μόνο πάνω στη βάση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Μιλώντας στο «Εθνος» ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε την αύξηση του πλαφόν για την έκδοση εντόκων γραμματίων το επόμενο τετράμηνο και τόνισε πως είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή ροή της οικονομίας.
Σε μια ακόμη συνέντευξή του, στο αυστραλιανό δίκτυο ABC. ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στον κ. Σόιμπλε δηλώνοντας ότι το να στρέφεται ένα περήφανο έθνος εναντίον ενός άλλου είναι μία τακτική που έχει ήδη δοκιμαστεί στο παρελθόν με αβυσσαλέα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου.
Αύριο Δευτέρα στην εφημερίδα Ηandelsblatt ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει (με βάση προδημοσίευση) ότι «το κούρεμα του χρέους είναι μια βρώμικη λέξη. Στο μεταξύ αυτό το έμαθα».
Οι ανάγκες
H κυβέρνηση αναζητά λύση έστω στο παρά πέντε για την αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ τον Μάρτιο, ύψους άνω των 1,5 δισ. ευρώ, με την πρώτη δόση, ύψους 299 εκατ. ευρώ να πρέπει να αποπληρωθεί την Παρασκευή.
Την ίδια ώρα αναζητεί άδεια από την ΕΚΤ ώστε να στηρίξουν οι ελληνικές τράπεζες την ανανέωση εντόκων γραμματίων 1,4 δισ ευρώ μέσα στην εβδομάδα.

Παράλληλα στο εσωτερικό ταμειακό μέτωπο τον Μάρτιο θα πρέπει να πληρωθούν για μισθούς και συντάξεις 1,55 δισ ευρώ, για ασφαλιστικά Ταμεία, νοσοκομεία, κοινωνική πρόνοια 1,32 δισ ευρώ, για λειτουργικές- καταναλωτικές δαπάνες και επιχορηγήσεις άλλα 700 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να γίνουν και επιστροφές φόρων 200 εκατ. ευρώ.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk