Τραπεζικές και εκλογικές πιέσεις στο ΧΑ

Οι πιέσεις στις τραπεζικές µετοχές καθώς η Alpha Bank και η Eurobank προσέφυγαν στον Εκτακτο Μηχανισµό Ρευστότητας (ELA) υποδηλώνοντας

Οι πιέσεις στις τραπεζικές µετοχές καθώς η Alpha Bank και η Eurobank προσέφυγαν στον Εκτακτο Μηχανισµό Ρευστότητας (ELA) υποδηλώνοντας ότι οι συνθήκες ρευστότητας εν όψει των εκλογών περιορίζονται επανέφεραν το αρνητικό κλίµα στο Χρηµατιστήριο Αθηνών. Το κόστος του Μηχανισµού Στήριξης είναι στο 1,5%, που µπορεί µεν να είναι ακριβότερο έναντι του επιτοκίου 0,05% της ΕΚΤ, είναι δε φθηνότερο από τις νέες καταθέσεις, που είναι στο 1,7%, αλλά και από οποιαδήποτε άλλη µορφή χρηµατοδότησης που έρχεται από τις αγορές.

Την ίδια ώρα αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες είναι τόσο η σταθερή αιµορραγία που υπάρχει στις καταθέσεις (σχεδόν 4 δισ. ευρώ τις τελευταίες εβδοµάδες) όσο και η αναστάτωση που δηµιούργησε η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να εγκαταλείψει το ανώτατο όριο για το ελβετικό φράγκο προκαλώντας µια σηµαντική ενίσχυση του νοµίσµατος, δεδοµένου ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν δάνεια περίπου 12 δισ. ευρώ σε ελβετικό φράγκο, που αντιπροσωπεύουν το 5% του συνόλου του χαρτοφυλακίου χορηγήσεών τους. Η πλειονότητα αυτών των δανείων είναι στεγαστικά δάνεια που έχουν δοθεί κυρίως πριν από το 2008, σε µια πολύ πιο ευνοϊκή συναλλαγµατική ισοτιµία, όταν η ισοτιµία EUR/CHF διαµορφωνόταν σε 1,6 ή υψηλότερα. Ως εκ τούτου η εξυπηρέτηση των δανείων αυτών είχε ήδη γίνει δύσκολη ακόµη και πριν από την απόφαση αυτή.

Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδοµάδων µέσα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την πολιτική αβεβαιότητα. Σηµειώνεται ωστόσο ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση µε το 2012 σε σχέση µε τις εκροές καταθέσεων.

Η µεταβολή στην ισοτιµία του φράγκου ήταν η µεγαλύτερη µεταξύ των κύριων νοµισµάτων από το 1970 που άρχισαν να διαπραγµατεύονται ελεύθερα. Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αντιστεκόταν για αρκετούς µήνες στις πιέσεις για άρση της οροφής στην ισοτιµία του φράγκου. Οι επενδυτές επιλέγουν το ελβετικό νόµισµα ως καταφύγιο έναντι των πολιτικών και οικονοµικών αναταράξεων στην ευρωζώνη. Καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναµένεται να ανακοινώσει πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης την ερχόµενη εβδοµάδα, οι πιέσεις στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αυξήθηκαν. Να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε το «Der Spiegel», τα ελληνικά οµόλογα – τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των «σκουπιδιών» – δεν θα αγοράζονται από την ΕΚΤ κατά τη διάρκεια του προγράµµατος, ενώ συνολικά το επόµενο διάστηµα η πορεία του ελληνικού χρηµατιστηρίου θα είναι άµεσα συνυφασµένη µε τις εκλογικές προσδοκίες.

Wood

«Εύθραυστο» το επενδυτικό κλίµα

Η αγορά είναι πολύ πιθανό να παραµείνει ευµετάβλητη ακόµη και µετά τις εκλογές, εκτιµά η Wood, καθώς οι διαπραγµατεύσεις µεταξύ της τρόικας και της νέας κυβέρνησης θα βρεθούν στο επίκεντρο. Αν και οι αποτιµήσεις είναι ελκυστικές, το επενδυτικό κλίµα πιθανόν να παραµείνει «εύθραυστο» βραχυπρόθεσµα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk