Ερευνα: Απαισιόδοξο το 60% των ελλήνων εργαζομένων

Πεπεισμένο ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί μέσα στο 2015 δηλώνει το 60% των ερωτηθέντων στην έρευνα Workmonitor της  Randstad Hellas, ενώ μόλις το 29% των Ελλήνων αναμένει βελτίωση της κατάστασης. Η έρευνα της Randstad Hellas για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 καταγράφει τις προοπτικές των εργαζομένων για το 2015, την απασχολησιμότητα, αλλά και την προετοιμασία της σημερινής γενιάς των νέων ηλικίας 14-19 ετών, για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας τα επόμενα πέντε έτη.

Πεπεισμένο ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί μέσα στο 2015 δηλώνει το 60% των ερωτηθέντων στην έρευνα Workmonitor της Randstad Hellas, ενώ μόλις το 29% των Ελλήνων αναμένει βελτίωση της κατάστασης.

Η έρευνα της Randstad Hellas για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 καταγράφει τις προοπτικές των εργαζομένων για το 2015, την απασχολησιμότητα, αλλά και την προετοιμασία της σημερινής γενιάς των νέων ηλικίας 14-19 ετών, για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας τα επόμενα πέντε έτη.

Οι προοπτικές των εργαζομένων για το 2015

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας Workmonitor της Randstad σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για το 2015, με το 58% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα τους θα βελτιωθεί, ποσοστό 9% υψηλότερο από το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους.

Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα, αφού μόλις το 29% των Ελλήνων δήλωσε ότι αναμένει βελτίωση της οικονομικής κατάστασης μέσα στο 2015. Μάλιστα, το 60% των ερωτηθέντων είναι πεπεισμένο ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας θα επιδεινωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

Μόλις το 26% αναμένει αύξηση μισθού, ενώ μόνο το 22% περιμένει ότι θα λάβει μπόνους στο τέλος της χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία και το Λουξεμβούργο, με ποσοστό 31%, ανήκουν επίσης στην ομάδα των χωρών όπου οι εργαζόμενοι είναι λιγότερο αισιόδοξοι για το 2015.

Το 54% των ερωτηθέντων σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε ότι οι εργοδότες αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο και πόρους στην ανάπτυξη νέων ταλέντων συγκριτικά με 10 χρόνια πριν. Ωστόσο, οι απαντήσεις των Ελλήνων εργαζομένων σημείωσαν τα χαμηλότερα ποσοστά, αφού μόλις το 31% δήλωσε ότι ο εργοδότης του αφιερώνει περισσότερο χρόνο και πόρους για την ανάπτυξη ταλέντων απ’ ότι πριν 10 χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, το 71% των Ελλήνων εργαζομένων δήλωσε ότι θεωρεί την επένδυση στην ανάπτυξη ταλέντων ως ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη, ενώ μόλις το 22% δήλωσε ότι νιώθει πίεση από την έμφαση που δίνεται στην ανάπτυξη ταλέντων, καθώς πιστεύει ότι δε μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε πεπεισμένο ότι το επάγγελμά του θα αυτοματοποιηθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ το 39% δήλωσε ότι για συγκεκριμένες εργασίες, οι εργοδότες απευθύνονται ολοένα και περισσότερο σε εξωτερικούς συνεργάτες, οι οποίοι εργάζονται αυτόνομα (freelance talent).

Ο «Δείκτης Κινητικότητας»

Σύμφωνα με το «Δείκτη Κινητικότητας» της Randstad για την αγορά εργασίας που αξιολογεί την ετοιμότητα των εργαζομένων να αλλάξουν επάγγελμα μέσα στους επόμενους 6 μήνες οι συνθήκες επιδεινώθηκαν σύμφωνα με την προηγούμενη έρευνα.

Ο «Δείκτης Κινητικότητας» στην Ελλάδα σημείωσε μικρή μείωση της τάξης της μιας μονάδας από 100, το 3ο τρίμηνο του 2014, σε 99 το 4ο τρίμηνο του ίδιου έτους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, ο αριθμός των εργαζομένων που αναμένουν να προσληφθούν σε διάστημα έξι μηνών, είναι ελαφρώς μικρότερος έναντι του περασμένου 3μήνου.

Από το σύνολο των ερωτηθέντων το 19% δήλωσε ότι άλλαξε επάγγελμα τους τελευταίους έξι μήνες, ποσοστό που παρέμεινε σταθερό από το τρίτο τρίμηνο του 2014. Το 47% αναμένει ότι θα είναι σε θέση να βρει μια ανάλογη εργασία μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ποσοστό που καταγράφει μικρή πτώση συγκριτικά με το 3ο τρίμηνο του 2014 (52%). Επίσης, το 54% αναμένει ότι θα εργάζεται σε διαφορετική δουλειά μέσα στους επόμενους έξι μήνες, μείωση της τάξης του 2% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο (56%).

Μείωση κατά 4% καταγράφηκε αυτό το τρίμηνο στην Ελλάδα στο ποσοστό αυτών που νιώθουν φόβο απώλειας της θέσης εργασίας τους και διαμορφώθηκε στο 35%, σε αντίθεση με το 39% που ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η εργασιακή ικανοποίηση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 3%, φτάνοντας το 57% στο τελευταίο τρίμηνο του 2014. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα συνεχίζει να εμφανίζει χαμηλά επίπεδα εργασιακής ικανοποίησης μαζί με την Ουγγαρία (57%), το Χονγκ Κονγκ (49%) και την Ιαπωνία (45%).

Η είσοδος των νέων 14-19 στην αγορά εργασίας

Η έρευνα της Randstad Hellas εστιάζει στο πως βλέπουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα την είσοδο της γενιάς «Ζ» των νέων ηλικίας 14-19 στην αγορά εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με την έρευνα:

•Το 65% των σημερινών εργαζομένων πιστεύει ότι η Γενιά «Ζ» είναι πιθανότερο να απαιτήσει πιο ευέλικτες συνθήκες στον εργασιακό χώρο από τις παλαιότερες γενιές.

•Αν και το 64% πιστεύει ότι όσοι εργάζονται ήδη μπορούν να διδαχθούν πολλά από τη Γενιά «Ζ» όσον αφορά στην τεχνολογία, μόλις το 28% πιστεύει ότι μπορεί να μάθει από αυτή τη γενιά πράγματα που αφορούν στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

•Το 56% θεωρεί τη Γενιά «Ζ» απαραίτητη προκειμένου να μπορέσουν οι εταιρείες να είναι πραγματικά καινοτόμες.

•Μόλις το 30% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο εργοδότης τους είναι επαρκώς προετοιμασμένος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Γενιάς «Ζ».

•Για τη συνεργασία μεταξύ των τριών γενιών, το 55% δήλωσε ότι ο εργοδότης του προωθεί ενεργά το «mentorship», το οποίο σημαίνει ότι οι νέοι εργαζόμενοι καθοδηγούνται και εκπαιδεύονται από τους παλαιότερους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk