«Δεν θεωρείται πιθανό το Grexit»

Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόµενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόµενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εν τούτοις θεωρούµε πως η περίπτωση του Grexit δεν θεωρείται πιθανή ακόµη και στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα κίνητρα τόσο για τους πιστωτές όσο και για τη νέα ελληνική κυβέρνηση για παραµονή της χώρας στο ευρώ είναι πολύ ισχυρά» αναφέρει σε έκθεσή της για τις εξελίξεις στην Ελλάδα η ευρωπαϊκή οµάδα των οικονοµολόγων και αναλυτών (Ebrahim Rahbari, Guillaume Menuet, Michael Saunders, Antonio Montilla, Ann O’Kelly) της Citigroup.

Ετσι θεωρεί ότι κάποια µορφή συµφωνίας θα επιτευχθεί, ώστε να συνεχιστεί η χρηµατοδότηση της χώρας και των τραπεζών για να αποφευχθούν η χρεοκοπία και το Grexit. Αν όµως οι διαπραγµατεύσεις αποτύχουν, οι αναλυτές της αµερικανικής τράπεζας, που συνέταξαν την εν λόγω έκθεση το βράδυ της Παρασκευής, θεωρούν πιθανό να οδηγηθούµε σε δηµοψήφισµα (για τη διάσωση) ή σε νέες εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, αν και οι κίνδυνοι µετάδοσης είναι πολύ µικρότεροι σε σχέση µε το 2010-2012, εν τούτοις το Grexit αποτελεί ένα ανεπιθύµητο σοκ για την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Τέσσερα σενάρια θεωρούν πιθανά όσον αφορά το αποτέλεσµα των εκλογών: Στο πρώτο (και πιθανότερο) έχουµε κυβέρνηση συνασπισµού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ (ή µια κυβέρνηση µειοψηφίας µε την ανοχή κάποιων µικρότερων κοµµάτων), καθώς αναµένεται να κερδίσει τις εκλογές αλλά χωρίς να επιτύχει αυτοδυναµία. Στο δεύτερο, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτυγχάνει αυτοδυναµία, ειδικά αν προσελκύσει ψηφοφόρους µικρότερων σχηµατισµών που θεωρούν ότι έχουν ελάχιστες ελπίδες να πιάσουν το όριο του 3%. Στο τρίτο, αν το νέο κόµµα του Γ. Παπανδρέου περιορίσει τη δύναµη του ΣΥΡΙΖΑ, µπορεί να έχουµε κυβέρνηση συνασπισµού υπό τη ΝΔ.

Στο τέταρτο, σηµειώνεται αδυναµία σχηµατισµού κυβέρνησης συνασπισµού εξαιτίας των συσχετισµών των πολιτικών δυνάµεων που αναδεικνύουν οι κάλπες. Μάλιστα, ακόµη και στην περίπτωση ανάδειξης κυβέρνησης, οι φόβοι ότι αυτή θα µπορούσε να καταρρεύσει θα αυξηθούν. Οπως και το 2012, θα οδηγηθούµε σε νέες εκλογές. Από την άλλη πλευρά η Citigroup δεν αναµένει ότι οι ελληνικές εκλογές θα διαδραµατίσουν σηµαντικό ρόλο στην απόφαση της ΕΚΤ κατά τη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου σχετικά µε το αναµενόµενο πρόγραµµα αγορών κρατικών οµολόγων ως 600 δισ. ευρώ. Σύµφωνα µε το Reuters, η ΕΚΤ εξετάζει να αγοράσει χρέος η ίδια αλλά και να επιµεριστεί τον κίνδυνο σε ολόκληρη την ευρωζώνη µέσω ξεχωριστών αγορών από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Goldman Sachs

Ο οδηγός της ευρωζώνης

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, ακόµη και αν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, θα έρθει σε συµφωνία µε την τρόικα, εκτίµησε και η Goldman Sachs, που «βλέπει» πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα µπορεί να αποτελέσουν οδηγό για τις πολιτικές ανακατατάξεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk