«Ένας πλανήτης… μια ευκαιρία» είναι το θέμα του 5ο πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού ταινιών μικρού μήκους τον οποίο διοργανώνουν η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σερρών σε συνεργασία με το τμήμα εκπαιδευτικής ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου παιδείας και θρησκευμάτων, το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας και η ΝΕΡΙΤ.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας, της Κύπρου και της ομογένειας και στοχεύει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων κινηματογραφικής παιδείας και την εξοικείωσή τους με τις διαδικασίες παραγωγής ταινιών μικρού μήκους (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ ή animation). Προωθώντας ταυτόχρονα τους βασικούς άξονες του «Κοινωνικού Σχολείου» όπως η άθληση, η διατροφή, ο ολυμπισμός, το διαδίκτυο, η αισθητική, ο ρατσισμός, ο χουλιγκανισμός, τα ναρκωτικά, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η πρόληψη ατυχημάτων.
Το θέμα της ταινίας είναι ελεύθερη επιλογή των δημιουργών, μαθητών και εκπαιδευτικών. Συνολικά έχουν κατατέθηκαν 244 ταινίες μικρού μήκους. Όσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον θα πρέπει να υποβάλουν ως τις 2 Μαρτίου 2015 σε δύο αντίτυπα τα μαθητικά έργα στον φορέα που συντονίζει το διαγωνισμό.
Οι συμμετέχουσες ταινίες θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή στην οποία συμμετέχει εξειδικευμένο προσωπικό των συνδιοργανωτών.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο του 2015 και οι καλύτερες μαθητικές ταινίες θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο παιδείας την άνοιξη του 2015 και θα προβληθούν από τις διαδικτυακές πλατφόρμες της ΝΕΡΙΤ (www.nerit.gr) και της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης (www.edutv.gr).