Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν τα ηλιακά αεροπλάνα, τα οποία κατασκευάζει η εταιρεία Solar Impulse, είναι ένα πελώριο media event ή εάν κάποια στιγμή πρόκειται να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μας. Είναι πιθανό ότι το 2015 ίσως είναι η χρονιά κατά την οποία θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα. Και αυτό επειδή οι δύο πιλότοι του Solar Impulse, ο Μπερτράν Πικάρ και ο Αντρέ Μπόρσμπεργκ, μετά την πρώτη επιτυχημένη νυχτερινή πτήση τους, θα επιχειρήσουν να κάνουν τον γύρο του κόσμου με αεροσκάφος που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Ξεκινώντας από το Αμπου Ντάμπι, θα περάσουν πάνω από την έρημο του Αραβικού Κόλπου, προχωρώντας προς την Ινδία, την Κίνα, και περνώντας τελικά πάνω από δύο ωκεανούς θα επιστρέψουν στον Αραβικό Κόλπο. Το ταξίδι τους θα αρχίσει την 5η Μαρτίου και αναμένεται να τελειώσει προς το τέλος Ιουλίου. Παράλληλα, αναμένεται να στηθεί ένας γιγάντιος ηλιακός πύργος (ο μεγαλύτερος όλων των εποχών, με ύψος διπλάσιο εκείνου του Empire State Building) στην έρημο της Αριζόνας. –Η.Ν.
Η χρονιά του Ορσον Γουέλς
.jpg)
200 χρονια Βατερλώ
Είναι ένα από εκείνα τα κύρια ονόματα που η σημασία των ιστορικών περιστάσεων ανάγει σε κοινά. Η νίκη του Δούκα του Ουέλινγκτον στη Μάχη του Βατερλώ στις 18 Ιουνίου 1815 σηματοδότησε το τέλος μιας
εικοσαετίας πολέμων που προκάλεσε η Γαλλική Επανάσταση, της σταδιοδρομίας του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και της προβιομηχανικής εικόνας του ευρωπαϊκού χάρτη. Συνώνυμη από τότε της συντριπτικής ήττας, η βελγική κωμόπολη των 30.000 κατοίκων θα βρεθεί με τη νέα χρονιά στο επίκεντρο του εορτασμού των 200 ετών από το γεγονός. Ενας ευρύς κατάλογος στον ιστότοπο www.waterloo200.org περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων, όπως η έκθεση του Βρετανικού Μουσείου «Ο Βοναπάρτης και οι Βρετανοί» τον Φεβρουάριο, τα εγκαίνια του ανακαινισμένου αγροκτήματος του Ουγκομόν, κομβικού σημείου της σύγκρουσης, και, τέλος, την αναπαράσταση της ίδιας της μάχης στο πεδίο του Βατερλώ. Το επετειακό μεταίχμιο μιας μεταβατικής εποχής για την Ευρώπη συμπίπτει με μια εξίσου μεταβατική στιγμή σήμερα– τροφή για πολιτική σκέψη, αν μη τι άλλο. – Μ.Κ.
Το Poster Girl της Βασιλείας
Εκτός απροόπτου, στις 9 Σεπτεμβρίου του 2015 θα ασχολούμαστε και πάλι με την Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου. Τότε, η 88χρονη βασίλισσα πρόκειται να ξεπεράσει το «ρεκόρ» της βασίλισσας Βικτωρίας και να γίνει η βασίλισσα με το μεγαλύτερο διάστημα στον θρόνο στην ιστορία της Βρετανίας. Η Ελισάβετ, ειδικά τα τελευταία χρόνια, ύστερα από μια σειρά πανέξυπνων επικοινωνιακών κινήσεων, εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ειδήσεων για κάθε λογής διεθνές μέσο. Η συμμετοχή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, αγκαζέ με τον «Τζέιμς Μποντ» Ντάνιελ Κρεγκ, συζητήθηκε έντονα. Οι εκδηλώσεις για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο πέρυσι στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία, ενώ μοιραία αναφέρεται στο περιθώριο των ειδήσεων περί πρίγκιπα Γουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον. Σύμφωνα με το «Forbes», η περιουσία της αγγλικής βασιλικής οικογένειας υπολογίζεται – με μια μάλλον μετριοπαθή προσέγγιση – στα 600 εκατομμύρια δολάρια. – Η.Ν.
Η πρώτη διαφήμιση στη Σελήνη
Είναι το πεπρωμένο της Σελήνης να γίνει κάτι σαν τους ΧΥΤΑ της Αττικής για διαφημιστικούς λόγους; Η πρωτοβουλία της ιαπωνικής εταιρείας Otsuka Pharmaceutical να εκτοξεύσει μια κάψουλα βάρους ενός κιλού με το δημοφιλές αναψυκτικό Pocari Sweat προκειμένου αυτό να προσσεληνωθεί εντός του 2015 ακούγεται επικίνδυνα κοντά σε κάποιες από τις πιο ευφάνταστες (και αμφιλεγόμενες) πρακτικές του Σκρουτζ Μακ Ντακ σε περίοδο κρίσης των επιχειρήσεών του. Μέτρο τόσο της ανάπτυξης της τεχνολογίας όσο και της αρχόμενης ιδιωτικοποίησης του Διαστήματος (η εταιρεία Astrobotic, που έχει την ευθύνη της μεταφοράς, φιλοδοξεί να φέρει το πρώτο ιδιωτικό ρόβερ στο φεγγάρι), η κίνηση θα έχει και το απαραίτητο ιδεαλιστικό περίβλημα – θα συνοδεύεται από γραπτά μηνύματα παιδιών από την Ασία. Μια μικρή κάψουλα για τον άνθρωπο, μια μεγάλη γουλιά για την ανθρωπότητα. – Μ.Κ.
Η Ευρώπη παει στο Αζερμπαϊτζάν

Μποντ εναντίον Spectre, ξανά!

Οι συσκευές γίνονται όλο και πιο έξυπνες
Πρόκειται για μια τάση η οποία ενσαρκώνεται από την κυκλοφορία του «έξυπνου» ρολογιού της Apple στις αρχές του 2015. Μέχρι πρόσφατα, ακόμη και η έκρηξη των smartphones και των tablets ήταν απόρροια των δυνατοτήτων διασύνδεσής τους: τα πολλά κοινωνικά δίκτυα, τα εκατομμύρια άυλα applications και το αβέβαιο «νέφος», όπου ανεβαίνουν τα πάντα (ρωτήστε τις σταρ του Χόλιγουντ, που είδαν τις γυμνές φωτογραφίες τους να διαρρέουν από τα iPhone τους). Οι πιο «καυτές» εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ ήταν τα ανερχόμενα κοινωνικά δίκτυα που δεν κατασκεύαζαν τίποτε απτό. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του περιοδικού «The Economist», «το 2015 το buzz (και τα χρήματα) θα μεταφερθεί στις έξυπνες συσκευές». Η Google ήδη σχεδιάζει αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς, εξελίσσει τα έξυπνα γυαλιά Google Glass και διάφορα είδη ρομπότ, ενώ εξαγόρασε τη Nest η οποία κατασκευάζει «έξυπνους» θερμοστάτες. Οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν. – Η.Ν.
Ο Τσόρτσιλ στον 21ο αιώνα

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ