Με ηλεκτρονική αίτηση αντίγραφο ποινικού μητρώου από τα ΚΕΠ σε τρεις μέρες

Μέσα σε τρεις ημέρες θα μπορούν να αποκτήσουν, μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), αντίγραφο του ποινικού τους μητρώου, οι πολίτες, οι οποίοι μέχρι και σήμερα περίμεναν αρκετές εβδομάδες για την έκδοσή του.

Μέσα σε τρεις ημέρες θα μπορούν να αποκτήσουν, μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), αντίγραφο του ποινικού τους μητρώου, οι πολίτες, οι οποίοι μέχρι και σήμερα περίμεναν αρκετές εβδομάδες για την έκδοσή του.
Η δυνατότητα αυτή δίνεται, καθώς τα 1.060 Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών συνδέθηκαν με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Εθνικού Ποινικού Μητρώου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Η αίτηση για την έκδοση αντιγράφου Ποινικού Μητρώου γενικής χρήσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά και το αντίγραφο παραλαμβάνεται από τον αιτούντα εντός 3 ημερών.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι από τις πλέον ζητούμενες από τα ΚΕΠ. Το 2013 με συμβατικό τρόπο δόθηκαν από τα ΚΕΠ 73.071 αντίγραφα Ποινικού Μητρώου, ενώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 έχουν δοθεί ήδη 87.114.
Η διαδικασία, όπως περιγράφεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, είναι η εξής:
– Ο πολίτης καταθέτει ηλεκτρονικά την αίτηση και παραλαμβάνει εκτυπωμένη την αίτησή του, η οποία αναγράφει έναν αριθμό πρωτοκόλλου. Με τον αριθμό αυτό μπορεί να προβεί μελλοντικά σε νέα αναζήτηση, είτε απευθείας από το σύστημα του Ποινικού Μητρώου, είτε μέσω ΚΕΠ.
– Εντός 3 ημερών παραλαμβάνει το Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου από το ΚΕΠ, ενώ μέχρι σήμερα ο αντίστοιχος χρόνος ήταν 20 – 25 ημέρες.
Επιπλέον, πολίτες οι οποίοι έκαναν από το σπίτι τους ηλεκτρονικά την αίτηση, αλλά δεν έχουν εκτυπωτή να την τυπώσουν, μπορούν να επισκεφτούν οποιοδήποτε ΚΕΠ με την ταυτότητά τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης και να παραλάβουν εκτυπωμένο το αντίγραφο με την υπογραφή του υπαλλήλου του ΚΕΠ.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, «τα ΚΕΠ, εδώ και ενάμισι χρόνο, εμπλουτίζονται διαρκώς με νέες υπηρεσίες, ώστε να γίνουν μελλοντικά το μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης των πολιτών στην επαφή τους με το Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό προχωράμε άμεσα στη χορήγηση μιας νέας υπηρεσίας, αυτή του αντίγραφου ποινικού μητρώου, κάτι που επιτεύχθηκε με τη διασύνδεση του συστήματος των ΚΕΠ με το σύστημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Εθνικού Ποινικού Μητρώου καλύπτει τον ευρύτερο κύκλο του Ποινικού Μητρώου και μέσω αυτού καταχωρίζονται και υπόκεινται σε διαχείριση με συστηματικό τρόπο τα μητρώα των πολιτών από το σύνολο των Εισαγγελιών Πρωτοδικών της χώρας με άμεσο, αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο, τονίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Καλύπτονται συγκεκριμένα 165 Εισαγγελίες Πρωτοδικών, Πρωτοδικεία, Εισαγγελίες Εφετών και Εφετεία ανά την επικράτεια σε 63 πόλεις της χώρας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk