Σε επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των πασχόντων από καρκίνο έχει συντελέσει η παρατεταμένη περίοδος οικονομικής ύφεσης που βιώνει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το 68% των ερωτηθέντων έχει περιορίσει δραστικά τις δαπάνες για είδη πρώτη ανάγκης, ενώ οι μισοί εξ αυτών καταφεύγουν στο δανεισμό από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Η έρευνα με τίτλο «Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των καρκινοπαθών», που διεξήχθη από τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Υγείας Κυριάκο Σουλιώτη, για λογαριασμό του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.), στο πλαίσιο της εκστρατείας «Δικαίωμά μου!», κατέδειξε επίσης ότι το 30,5% εκ των ερωτηθέντων καρκινοπαθών αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση στον γιατρό, ενώ το 25,4% αντιμετωπίζει εμπόδια και στη θεραπεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο κ. Σουλιώτης, η συντριπτική πλειονότητα του δείγματος βρίσκεται υπό ασφαλιστική κάλυψη, και πάνω από το 60% των ασθενών παρακολουθούνται από γιατρούς του δημόσιου τομέα, όμως το βασικό εμπόδιο στην πρόσβαση αφορά στην καθυστέρηση στο κλείσιμο του ραντεβού, με επιπρόσθετα εμπόδια την απόσταση και τη δυσκολία μετακίνησης. Σε ότι αφορά τη θεραπεία, ως μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόσβαση παρουσιάζεται η δυσκολία εύρεσης του προϊόντος, και εν συνεχεία η δυσκολία συνταγογράφησης ή χορήγησης της απαιτούμενης γνωμάτευσης από γιατρό δημόσιου νοσοκομείου.

Ωστόσο, το πλέον δυσοίωνο όλων, σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, είναι ότι 45,8% όσων αντιμετώπισαν εμπόδια στην πρόσβαση στη θεραπεία δήλωσαν πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ή την καθυστέρηση στη λήψη της, με συνέπεια την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας στο 96,3% εξ αυτών.

Τέλος, όσον αφορά στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, το 68% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει περιορίσει δραστικά τις δαπάνες σε είδη πρώτης ανάγκης, ενώ περίπου οι μισοί εξ αυτών έχουν αναζητήσει δανεισμό από το κοινωνικό τους περιβάλλον προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η πρόεδρος του Κ.Ε.Φ.Ι. Ζωή Γραμματόγλου, τα χαρακτήρισε άκρως ανησυχητικά, αλλά «ενισχύουν την ανάγκη για ενέργειες, όπως η εκστρατεία ‘Δικαίωμά μου!’, που στόχο έχει τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής και προοπτικής θεραπείας για τους ασθενείς».

Την ίδια πεποίθηση εξέφρασε και η Μυρτώ Σκοτίδα, αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του Κ.Ε.Φ.Ι. που είχε την πρωτοβουλία της εκστρατείας «Δικαίωμά μου!», καθώς και της διεξαγωγής της συγκεκριμένης έρευνας, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη έρευνα μιλάει στην καρδιά του προβλήματος.

Παράλληλα, μίλησε για το «Δικαίωμά μου!», τονίζοντας ότι «είναι μια εκστρατεία που έχει χαρακτηρίσει το Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και τον έχει αναδείξει σε βασικό συνήγορο του ογκολογικού ασθενή στη χώρα μας, ενημερώνοντας μέσα στα δύο χρόνια από τότε που ξεκίνησε περισσότερους από 130.000 ασθενείς μέσα από τις δράσεις μας».

Η εκστρατεία «Δικαίωμά μου!» περιλαμβάνει μια σειρά από επικοινωνιακές ενέργειες ενημέρωσης, οι οποίες στόχο έχουν αφενός να προσεγγίσουν το κοινό στους χώρους των νοσοκομείων και των φαρμακείων, αλλά και μέσω του διαδικτύου και των ΜΜΕ, αφετέρου να αναζητήσουν, να καταγράψουν και να κωδικοποιήσουν όλα τα δικαιώματά των καρκινοπαθών, όπως αυτά απορρέουν από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, ούτως ώστε ο κάθε καρκινοπαθής να έχει πρόσβαση σε έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για τα ζητήματα που τον αφορούν και να είναι σε θέση να διεκδικήσει όλα τα δικαιώματά του.