Παιδιά του Χαμόγελου: Αποσύρετε την υπουργική απόφαση-λουκέτο

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από φίλους, εθελοντές και συνεργαζόμενους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Το Χαμόγελο του Παιδιού παρουσίασε αναλυτικά το μοντέλο λειτουργίας των 14 Σπιτιών του, όπου σήμερα μεγαλώνουν 363 παιδιά.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από φίλους, εθελοντές και συνεργαζόμενους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Το Χαμόγελο του Παιδιού παρουσίασε αναλυτικά το μοντέλο λειτουργίας των 14 Σπιτιών του, όπου σήμερα μεγαλώνουν 363 παιδιά.
Σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη συναίσθημα, συγκίνηση και περηφάνια, όλοι οι παρευρισκόμενοι μίλησαν για την εμπειρία που έχουν αποκτήσει είτε ως εργαζόμενοι είτε ως συνεργάτες είτε ως εθελοντές μέσα στα Σπίτια του οργανισμού. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ο Νόα, ο Αλέξανδρος, ο Αλεξάντερ και η Άννα μίλησαν για τη μεγάλη τους οικογένεια, Το Χαμόγελο του Παιδιού.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρεσβευτής του Βελγίου κ. Μαρκ φαν Ντεν Ρέεκ, ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ κ. Μαρκ Φ. Μαράνο, ο επικεφαλής του τμήματος εξαφανισθέντων ατόμων της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Βελγίου κ. Αλέν Ρεμέ, ενώ μέσω video μίλησαν για το μοντέλο λειτουργίας των Σπιτιών ο πρώην ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την εμπορία παιδιών, την παιδική πορνεία και την παιδική πορνογραφία κ. Χουάν Μιγκέλ Πετίτ, η πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για τα εξαφανισμένα παιδιά κυρία Μάουρα Χάρτι και η τέως διευθύντρια του Τμήματος των Ηνωμένων Εθνών για τις σχέσεις με τις ΜΚΟ κυρία Μαρία Λουίζα Τσάβες.
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν εισαγγελείς, εκπαιδευτικοί κι επιστημόνες, εθελοντές, καθώς και φίλοι του οργανισμού Το Χαμόγελο του Παιδιού.
Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος εξέφρασε την απογοήτευσή του λέγοντας: «Μόλις ενημερώθηκα από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων σχετικά με την παρακράτηση 87.643,93 ευρώ υπέρ του ΕΝΦΙΑ, χρήματα τα οποία προέρχονταν από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και αφορούσαν ένα μικρό κομμάτι συνεισφοράς του κράτους για ένα μέρος λειτουργίας δύο Σπιτιών μας. Είναι λυπηρό, ενώ όλοι οι αρμόδιοι γνωρίζουν τις προσπάθειες που έχουμε κάνει για την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ να μας κατάσχουν, στην ουσία, χρήματα που προορίζονταν για τα παιδιά μας».
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Σπύρος Χαριτάτος, ο οποίος δήλωσε για άλλη μια φορά περήφανος για το έργο που πραγματοποιεί Το Χαμόγελο του Παιδιού.
Ο κ. Γιαννόπουλος, φανερά συγκινημένος και περιτριγυρισμένος από τα ενήλικα παιδιά που έχουν μεγαλώσει κοντά του δήλωσε: «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε τα Σπίτια μας και να ακούσετε από τους ίδιους τους ανθρώπους που μεγαλώνουν τα παιδιά μας το τι βιώνουν καθημερινά. Είναι τιμή μου που βρίσκονται δίπλα μου παιδιά που μεγάλωσαν μαζί μας και σήμερα σπουδάζουν έχοντας ξεκινήσει την ενήλικη ζωή τους με όλους εμάς πάντα στο πλευρό τους. Τους ενημερώσαμε για την απειλή κλεισίματος των Σπιτιών, βάσει της υπουργικής απόφασης, και θέλησαν να μιλήσουν και εκείνα στη σημερινή μας εκδήλωση».
Αναφερόμενος στην υπουργική απόφαση (υπ’ αρ. Δ27/οικ/34481/1526) βάσει της οποίας οδηγούνται σε κλείσιμο τα 14 Σπίτια που λειτουργεί Το Χαμόγελο του Παιδιού αλλά και πολλών άλλων ιδιωτικών δομών παιδικής προστασίας δήλωσε: «Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση διαλύει Το Χαμόγελο του Παιδιού. Ποιος μπορεί να πάρει την απόφαση να φύγουν 35 παιδιά από το Σπίτι τους προκειμένου να συμμορφωθούμε στα νέα δεδομένα; Ποιος μπορεί να πάρει την απόφαση να χωρίσει τα αδέρφια που το ένα είναι η μόνη οικογένεια του άλλου; Ποιος αποφασίζει για την ιδρυματοποίηση των παιδιών και δεν αναφέρει πουθενά τις λέξεις: αγάπη, φροντίδα και στοργή; Εμείς, εργαζόμενοι, εθελοντές και τα παιδιά μας, αποφασίζουμε να δώσουμε έναν μεγάλο αγώνα και να μην αφήσουμε κανέναν να πάρει αποφάσεις για το μέλλον τους»
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το μοντέλο λειτουργίας των Σπιτιών του οργανισμού από την κοινωνική λειτουργό κυρία Χαρά Γροσδάνη, έγιναν τοποθετήσεις από το επιστημονικό προσωπικό του οργανισμού, παρουσιάστηκαν οι «καλές πρακτικές» καθώς και οι εθελοντές των Σπιτιών μοιράστηκαν με το κοινό τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk