Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Εβρος-Πλημμύρισαν 80.000 στρέμματα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθούν, ίσως και εντός της ημέρας, οι περιοχές Βύσσα, Κυπρίνος, Ορεστιάδα, Τρίγωνο, Διδυμότειχο, Μεταξάδες, Ορφέας, Σουφλί, Τυχερό και Φέρες στο νομό ‘Εβρου λόγω των εκτεταμένων πλημμυρών. Σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου η στάθμη ξεπερνά τα έξι μέτρα, για έκτη συνεχόμενη μέρα. Σοβαρά προβλήματα από τις συνεχείς βροχοπτώσεις σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Χαλκιδική.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθούν, ίσως και εντός της ημέρας, οι περιοχές Βύσσα, Κυπρίνος, Ορεστιάδα, Τρίγωνο, Διδυμότειχο, Μεταξάδες, Ορφέας, Σουφλί, Τυχερό και Φέρες στο νομό ‘Εβρου μετά από αίτημα που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης στο αρμόδιο υπουργείο.

Το αίτημα διατυπώθηκε από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, καθώς στην ευρύτερη περιοχή έχουν πλημμυρίσει περίπου 80.000 στρέμματα από θραύσεις αναχωμάτων και τεχνητές εκτονώσεις, τόσο στον ποταμό ‘Εβρο, όσο και στον Ερυθροπόταμο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Εβρου έχει δεχτεί 110 κλήσεις για άντληση υδάτων.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση όλων των προσπαθειών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Σε όλο το μήκος του ποταμού, η στάθμη ξεπερνά τα έξι μέτρα, για έκτη συνεχόμενη μέρα, από τα νερά που έχουν εισρεύσει από τους ποταμούς Άρδα, Ερυθροπόταμο, Τούντζα και Εργίνη.

Το βράδυ της Τρίτης «υπήρξε ρηματική διακοίνωση της βουλγαρικής πλευράς προς την ελληνική πρεσβεία της Σόφιας, σύμφωνα με την οποία αναμένονται μεγάλες ποσότητες υδάτων να εισέλθουν τις επόμενες ώρες στον ποταμό Άρδα από υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαϊλκογκραντ» δήλωσε στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

«Παραμένουμε σε ετοιμότητα, η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη» υπογράμμισε ο κ. Πέτροβιτς και πρόσθεσε ότι η προσοχή όλων των υπηρεσιών εστιάζεται πλέον στο ότι «οι λεκάνες ελεγχόμενης εκτόνωσης, δηλαδή όλες οι «αποθήκες», που μπορούσαμε να παροχετεύσουμε νερά έχουν γεμίσει».

Προβλήματα σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Χαλκιδική

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργήσει οι συνεχείς βροχοπτώσεις σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως έγινε γνωστό από τη βροχή, στο νομό Θεσσαλονίκης, η Πυροσβεστική έχει δεχτεί, μέχρι στιγμής, 80 κλήσεις για παροχή βοήθειας, από τις οποίες χρειάστηκε να επέμβει σε 20 αντλήσεις υδάτων και σε πέντε κοπές δένδρων, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και στις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Η συνδρομή της Πυροσβεστικής χρειάστηκε και σε τρεις περιπτώσεις απεγκλωβισμού οδηγών από τα οχήματά τους που παγιδεύτηκαν στα νερά, σε παράπλευρη οδό της ΠΑΘΕ, καθώς και στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Ν.Μουδανιών, στο ύψος της γέφυρας του Ρυσίου.

Με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής απεγκλωβίστηκαν τέσσερα μέλη οικογένειας από το σπίτι τους, στη Νέα Ιωνία, όταν λόγω υπερχείλισης του Γαλλικού Ποταμού, πλημμύρισε η αυλή του σπιτιού τους.

Στο νομό Κιλκίς, η Πυροσβεστική προέβη σε 15 αντλήσεις υδάτων και σε έναν απεγκλωβισμό οδηγού από όχημα, ενώ στη Χαλκιδική χρειάστηκε να προβεί σε 31 αντλήσεις υδάτων και σε απεγκλωβισμό οδηγού από όχημα που βρέθηκε σε ρέμα.

Προβλήματα παρατηρήθηκαν επίσης στην κίνηση των οχημάτων από τη δυνατή βροχή και την υπερχείλιση χειμάρρων στο νομό Θεσσαλονίκης.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στην παράπλευρη οδό της ΠΑΘΕ, μπροστά από τη «Nissan», στην παράπλευρη οδό της ΠΑΘΕ, μπροστά από τη Διεύθυνση Συγκοινωνιών και Μεταφορών Δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς και στη δημοτική οδό Αρέθουσας – Άνω Βρασνών.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στις επαρχιακές οδούς, Λαγκαδά – Ρεντίνας (ύψος του κόμβου Βαμβακιάς), Λαγκαδά – Ηρακλείου, Λαγκαδικίων – Σχολαρίου, καθώς επίσης και στις δημοτικές οδούς, Τριαδίου – Θέρμης, Λαγκαδά – Ασσήρου, Ταγαράδων προς Θέρμη, στη συμβολή των οδών Αεροπορίας & Μ. Αλεξάνδρου, στη Θέρμη, Πενταλόφου προς Βουστάσια, Πενταλόφου προς Φιλαδέλφεια και Σίνδου προς Βιολογικό Καθαρισμό.

Κανονικά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στον κόμβο Ρεντίνας – Εγνατίας Οδού.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και σε σημεία επαρχιακών δρόμων των νομών Κιλκίς και Χαλκιδικής. Τα σημεία αυτά είναι τα εξής: Στο Κιλκίς, στο 6ο χλμ. της επαρχιακής οδού Κιλκίς – Μελανθίου, στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου – Φαναρίου, στην ισόπεδη διάβαση του Γαλλικού ποταμού επί της Επαρχιακής οδού Αργυρούπολης – Σεβαστού και στο 1ο χλμ. της επαρχιακής οδού Μανδρών – Γαλλικού.

Στη Χαλκιδική, η κυκλοφορία διεκόπη στα παρακάτω σημεία: στο 1ο χλμ. της επαρχιακής οδού Μεταμόρφωσης – Μεταγγιτσίου, στην επαρχιακή οδό Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, Μελισσουργού – Στανού – Αρναίας, πριν την κεντρική είσοδο του οικισμού Ολυμπιάδας, στην 1η είσοδο του δημοτικού διαμερίσματος Βραστάμων, στο 1ο χλμ. της επαρχιακής οδού Ορμύλιας – Βατοπεδίου, στο 2ο χλμ. της επαρχιακής οδού Ορμύλιας – Βραστάμων, στο 4ο χλμ. της επαρχιακής οδού Γοματίου – Ιερισσού, στο 3ο χλμ. της επαρχιακής οδού Ν. Ηράκλειας -Ν. Καλλικράτειας, στο 4ο χλμ. επαρχιακής οδού Ν. Καλλικράτειας – Σωζόπολης και στο 2ο χλμ. της επαρχιακής οδού Αγίου Παύλου – Ν. Γωνιάς.

Στα σημεία του οδικού δικτύου που σημειώνονται προβλήματα έχει τοποθετηθεί η κατάλληλη σήμανση από τα αρμόδια τμήματα της Τροχαίας, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω εναλλακτικών διαδρομών.

Εν τω μεταξύ, εξαιτίας των χιονοπτώσεων που σημειώθηκαν τα ξημερώματα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται, τα οχήματα που κινούνται από 18ο έως το 25ο χλμ. της επαρχιακής οδού Άρνισσας-Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρρα-Καϊμακτσαλάν, στην Έδεσσα, καθώς και από το 20ό έως το 30ό χλμ. της επαρχιακής οδού Φλώρινας – Καστοριάς μέσω Βιτσίου.

Ζημιές για τους παραγωγούς

Σε ετοιμότητα, προκειμένου να καταγράψουν το μέγεθος των καταστροφών, βρίσκονται υποκαταστήματα του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουν σημειωθεί καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και αγροτικές εγκαταστάσεις.

Καλλιέργειες βαμβακιού, χειμερινά σιτηρά, καλαμπόκια και κηπευτικά προϊόντα (όπως λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο και κουνουπίδι) καταστράφηκαν από την κακοκαιρία, ιδιαίτερα στη Θράκη.

«Αν και τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν έχουν ακόμα κοπάσει, λόγω και των εισερχόμενων νερών στα εδάφη της χώρας μας από τη Βουλγαρία, οι εκτάσεις που έχουν πλημμυρίσει στη Θράκη υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν συνολικά τις 80.000 στρέμματα» δήλωσε ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη Θανάσης Παναγός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πεδιάδα του ποταμού Ερυθροποτάμου-Διδυμότειχου έχουν πλημμυρίσει περί τα 25.000 στρέμματα βαμβακιοού. Διευκρίνισε ακόμα ότι στη Θράκη σπάρθηκαν φέτος περί τα 540.000 στρέμματα με βαμβάκι, εκ των οποίων τα 200.000 εντοπίζονται στον Έβρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk