Την ίδρυση Αμφικτυονίας Αρχαίων Δήμων της χώρας με έδρα τον Μαραθώνα και πρώτο στόχο τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα μέσα από ένα διεθνή οδοιπορικό και συνεργασίες με σημαντικές προσωπικότητες και οργανώσεις που έχουν ταχθεί υπέρ της επιστροφής τους, ανακοίνωσαν σήμετα, Τετάρτη, το απόγευμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Μαραθώνα και επικεφαλής των Διεθνών Δημοσίων Σχέσεων της ΚΕΔΕ κ. Ηλίας Ψινάκης και ο αδελφός της Μελίνας Μερκούρη Σπύρος Μερκούρης.
«Η σκέψη για την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Αυτοδιοίκηση για την επιστροφή των Γλυπτών» τόνισε ο κ. Πατούλης, «ξεκίνησε με συζήτηση με τον συνάδελφό μου Ηλία Ψινάκη. Μετά από εισήγησή μου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αποφάσισε ομόφωνα να αναλάβει ο κ. Ψινάκης για λογαριασμό της ΚΕΔΕ, μέσω του Γραφείου Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, αυτό το μεγαλεπήβολο οδοιπορικό για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, θεωρώντας τον ως το κατάλληλο πρόσωπο. Ως ΚΕΔΕ πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία, διότι πιστεύουμε ότι η Ένωση δεν μπορεί να είναι μόνο συνδικαλιστικός φορέας, αλλά και φορέας ανάδειξης και προβολής του πολιτισμού και της ιστορίας της χώρας μας».
«Ξεκινάμε από σήμερα και πιστεύουμε ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο τέλος του οδοιπορικού μας γιατί επιτέλους τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στη φυσική τους θέση» τόνισε ο κ. Πατούλης.
«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες διεθνείς προσωπικότητες αγαπάνε την Ελλάδα και θέλουν να βοηθήσουν με όλα τα μέσα» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ψινάκης.
Πρώτη κίνηση, όπως ανακοινώθηκε είναι η δημιουργία της Αμφικτυονίας Αρχαίων Δήμων, με έδρα τον Μαραθώνα, για την ιστορική ακρίβεια των οποίων θα ζητηθεί η συνδρομή των υπουργείων Πολιτισμού, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Ακαδημίας Αθηνών. Σκοπός της Αμφικτυονίας, τόνισε ο κ. Ψινάκης, «είναι η προστασία, η διεκδίκηση και η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» με πρώτο στόχο την επιστροφή των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ στους σκοπούς της είναι και η στήριξη του τουρισμού.
Ο κ. Μερκούρης χαιρέτησε την προσπάθεια και εξέφρασε την ελπίδα η πρωτοβουλία αυτή να μπορέσει να κινητοποιήσει και τις 19 επιτροπές που είχαν συσταθεί σε διεθνές επίπεδο για την επιστροφή των Γλυπτών.