Σύροι στο Σύνταγμα: Αντιδρούν στην μετακίνηση γυναικών-παιδιών

Με το σύνθημα «διαβατήρια για όλους» οι σύροι πρόσφυγες, που βρίσκονται για 21η ημέρα στο Σύνταγμα, διαμαρτύρονται στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης από την πλατεία γυναικών και παιδιών που είναι σε άσχημη κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Τρίτης αναμένεται λεωφορείο το οποίο θα μεταφέρει περίπου 30 γυναίκες και παιδιά, που χρήζουν ιατρικής βοήθειας, στα κέντρα φιλοξενίας της Αρχιεπισκοπής.

Με το σύνθημα «διαβατήρια για όλους» οι σύροι πρόσφυγες, που βρίσκονται για 21η ημέρα στο Σύνταγμα, διαμαρτύρονται στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης από την πλατεία γυναικών και παιδιών που είναι σε άσχημη κατάσταση.

Άδειο έφυγε τελικά το λεωφορείο που αναμενόταν να μεταφέρει 30 μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών διαμηνύει μέσω του γγ γραμματέα, Άγγελου Συρίγου, πως ο μόνος τρόπος για να πάρουν οι σύροι πρόσφυγες τα ταξιδιωτικά έγγραφα που αιτούνται, είναι να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο. Από τη δική τους πλευρά, οι Σύροι, αρνούνται να συναινέσουν σε αυτήν την πρακτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ο κ. Συρίγος βρέθηκε το πρωί της Τρίτης στην πλατεία Συντάγματος, ενώ αναμένει κατάλογο με 646 ονόματα σύρων προσφύγων που θα υπαχθούν στη διαδικασία για χορήγηση πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι Σύροι διαβουλεύονται για το αν θα προχωρήσουν στην υποβολή των ονομάτων, καθώς δεν θέλουν να εγκλωβιστούν σε μια χώρα που δεν μπορεί να τους παρέχει στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές ένταξης.


Μιλώντας στο in.gr η εκπρόσωπος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Γιάννα Κούρτοβικ, τόνισε ότι αυτό που θέλουν οι σύροι πρόσφυγες είναι «να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή οδηγία που ισχύει και στην χώρα μας μέσω Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με την οποία σε περιπτώσεις μαζικής εισροής θυμάτων από ένοπλες συρράξεις στην χώρα προέλευσής τους, εφαρμόζεται καθεστώς προσωρινής προστασίας από την χώρα εισαγωγής, χωρίς να δεσμεύονται με άσυλο από αυτήν».

Όπως υπογράμμισε «για να γίνει αυτό χρειάζεται συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Κομισιόν, αλλά η Ελλάδα δεν κάνει το απαιτούμενο αίτημα προς τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Με αυτόν τον τρόπο θα υπήρχε ίση κατανομή των βαρών στην μαζική εισροή των προσφύγων πολέμου στην ΕΕ».

Η κ. Κούρτοβικ κατέληξε λέγοντας πως «αν πάρουν άσυλο πρέπει να τους παρασχεθεί προστασία από την Πολιτεία, δικαίωμα στην εργασία, οικονομική στήριξη για στέγαση και σίτιση, ενώ τα παιδιά τους να πρέπει να μπουν σε μαθησιακό πρόγραμμα ένταξης. Μπορεί να τα παρέχει αυτά η ελληνική Πολιτεία;».


Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk