Εκατοντάδες χιλιάδες Φιλιπινέζοι άρχισαν να επιστρέφουν στις εστίες τους καθώς η ένταση του τυφώνα Χαγκοπίτ που σάρωσε το κεντρικό τμήμα της χώρας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εξασθένισε.

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του Χαγκοπίτ, ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε σχολεία, εκκλησίες και δημόσια κτίρια. Εκατοντάδες σπίτια στο κεντρικό τμήμα της χώρας ισοπεδώθηκαν.

«Είμαστε ευτυχείς που έχουμε μάθει το μάθημά μας από τις εμπειρίες του παρελθόντος. Αυτό αποτελεί καλό σημάδι», δήλωσε ο Γκέντολιν Πανγκ, γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού των Φιλιππίνων.

Η Ντίλια Μονλεόν, δήμαρχος της πόλης Τζιπάπαντ, που βρίσκεται στην ανατολική Σαμάρ, δήλωσε ότι η αυξημένη στάθμη των υδάτων εξαιτίας των πλημμύρων, δεν επιτρέπει στους κατοίκους να επιστρέψουν στις εστίες τους. «Το πρόβλημά μας είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και τα τρόφιμα καθώς υπάρχει απαγορευτικό για τα πλοία», δήλωσε.

Ο Χαγκοπίτ κινείται δυτικά με ταχύτητα 10 χιλιομέτρων την ώρα και κατευθύνεται προς την επαρχία Μιντόρο με ανέμους που πνέουν έως 120 χιλιόμετρα την ώρα και ριπές που φτάνουν τα 150 χλμ.