Μπλακ άουτ σε πανεπιστήμια και νοσοκομεία από τις καταλήψεις

Χωρίς δίκτυα και δυνατότητα επικοινωνίας των μελών του μέσω υπολογιστών βρισκόταν και ολόκληρη τη Δευτέρα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς συνεχίζεται η κατάληψη στο κτίριο όπου στεγάζεται το κέντρο Πληροφορικής του Ιδρύματος.

Χωρίς δίκτυα και δυνατότητα επικοινωνίας των μελών του μέσω υπολογιστών βρισκόταν και ολόκληρη τη Δευτέρα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς συνεχίζεται η κατάληψη στο κτίριο όπου στεγάζεται το κέντρο Πληροφορικής του Ιδρύματος.
Η κατάληψη ξεκίνησε την Παρασκευή 5 του μήνα, παραμονή της ημέρας που σκοτώθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, και συνεχίστηκε ως χθες, Κυριακή, ενώ κάποιοι από τους καταληψίες δήλωναν ότι δεν θα σταματήσει αν δεν σταματήσει την απεργία πείνας του ο Νίκος Ρωμανός. Κατά άλλους ωστόσο η κατάληψη αναμένεται να σταματήσει το πρωί της Τρίτης. Αυτή θεωρείται και η πιθανότερη εξέλιξη της κινητοποίησης των φοιτητών που έχει «παγώσει» για μια ακόμη φορά τη λειτουργία του Ιδρύματος.
Οπως είναι φυσικό, δεν λειτουργεί ούτε η ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ οι διοικητικές του υπηρεσίες έχουν παγώσει.
Πάντως, τα μέλη της Ιατρικής Σχολής του Ιδρύματος βρίσκονται σε κατάσταση «νευρικής κρίσης» καθώς έχουν σταματήσει η επικοινωνία μεταξύ των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όσες πανεπιστημιακές κλινικές χρησιμοποιούν τους κεντρικούς σέρβερ του Ιδρύματος, αλλά και η επικοινωνία με πανεπιστήμια του εξωτερικού για τα ερευνητικά προγράμματα πολλών καθηγητών.
Για το θέμα έχει ενημερωθεί η ΕΛ.ΑΣ. καθώς θεωρείται πολύ σοβαρό περιστατικό, από το οποίο μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο η διοίκηση του Ιδρύματος κρατάει ως σήμερα «στάση αναμονής» έως ότου οι καταληψίες του κτιρίου καθορίσουν τη στάση τους και αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν την κατάληψή τους ή θα την τερματίσουν.


Και στο Πολυτεχνείο

Με το «χέρι στη σκανδάλη» βρίσκονται όμως και οι καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου οι διοικητικές του υπηρεσίες λειτουργούν μεν, αλλά το κτίριο της διοίκησης βρισκόταν σε πολυήμερη κατάληψη από φοιτητές και η ανησυχία για το μέλλον του Ιδρύματος δεν έχει εκλείψει.
Οπως ανακοινώθηκε από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος, «σε αδυναμία αντιμετώπισης των θεμάτων της καθημερινότητάς του βρίσκεται το ΕΜΠ μετά τη δραματική μείωση των διοικητικών υπαλλήλων σε 260 από 878, δηλαδή μείωση κατά 70%, λόγω κυρίως του μέτρου της διαθεσιμότητας αλλά και των συνταξιοδοτήσεων».
Οπως αναφέρεται στην απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η όποια καθυστέρηση της διοικητικής λειτουργίας του «αφενός πλήττει καθοριστικά τη δυνατότητα λειτουργίας του ιδρύματος, ιδιαίτερα μετά και την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των νεοεισαγόμενων φοιτητών, αφετέρου παρατείνει το αίσθημα αβεβαιότητας των εργαζομένων που συμπληρώνουν πλέον 15 μήνες σε καθεστώς διαθεσιμότητας».
Στην ίδια ανακοίνωση, η Σύγκλητος «υπενθυμίζει ότι η έκθεση αξιολόγησης που εκπονήθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τον Αύγουστο του 2014 ανέδειξε τη σημαντική διοικητική υποστελέχωση του ΕΜΠ ιδιαίτερα, αλλά και των άλλων πανεπιστημίων γενικότερα, καταδεικνύοντας ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας υπήρξε άστοχο και ότι δεν πρέπει να γίνει καμία απόλυση στα πανεπιστήμια».
Τέλος, τα μέλη τη Συγκλήτου του Ιδρύματος ζητούν «την άμεση υλοποίηση της θέσης που διατυπώθηκε σε πρόσφατες συναντήσεις από την πλευρά του υπουργείου για άμεση ανάκληση/τροποποίηση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, ώστε να δοθεί τέλος στο καθεστώς διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΜΠ και να αποκατασταθεί η δυνατότητα λειτουργίας του».

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk